Соковитий яблучний пиріг і дуже вдале тісто для пирогів з будь-якою начинкою
від Denzhyttya
22 Жовтня, 2021
Таке тісто я називаю універсальним, воно ідеально підходить до самих різних начинок, завжди добре пропікається і піднімається, м’яке і пухнасте.
Інгредієнти:
- молоко холодне, 120 г
- борошно, 320 г
- масло вершкове, 90 г
- яйце, 1 шт
- дріжджі живі 10 г або сухі – 3 г
- цукор 60 г
- сіль дрібка, ванілін
Для приготування начинки необхідно:
- яблука, 1 кг
- цукор за смаком
- масло вершкове, 0.5 ст.л
- лимонний сік, 2 ст.л
- крохмаль кукурудзяний, 15 г + вода, 40 мл
- кориця на смак
Приготування:
- Вершкове масло ріжемо шматочками і змішуємо з просіяним борошном, перетворюємо в крихту.
- У молоці розчиняємо дріжджі, насипаємо сіль, цукор, ванілін і солимо. Перемішуємо масу.
- З’єднуємо обидві маси і вимішуємо м’яке і піддатливе тісто.
- Укладаємо в пакет тісто і відправляємо в холодильник на 3 години, а краще на ніч.
- Порада: тісто ви можете зробити і залишити в холодильнику до 2 доби, воно тоді виходить просто ідеальним.
- Для начинки беріть кисло-солодкі сорти яблук. Прибираємо шкірку і ріжемо дрібними кубиками.
- Змішуємо з цукром і корицею, лимонним соком і викладаємо на сковорідку в розтоплене вершкове масло. Тушкуємо 10 хвилин до м’якості і випаровуємо сік.
- Крохмаль розмішуємо з водою і виливаємо в яблука, перемішуємо. Тушкуємо 2 хвилини і залишаємо остигати.
- Форму змащуємо маслом або застеляємо пергаментом.
- Тісто ділимо на 2 частини і розкачуємо в пласт за розміром з форми з бортиками.
- Викладаємо у форму тісто, начинку і зверху накриваємо другою частиною тіста, також розкатаним в пласт. Защипуємо краї, зверху робимо проколи шпажкою або робимо надрізи гострим ножем.
- Змащуємо верх пирога збитим жовтком з молоком.
- Випікаємо 40 – 45 хвилин при 180 градусах.
- Виймаємо пиріг з форми і даємо йому охолонути на решітці.
Пиріг виходить пухнастим, ніжним, з дуже ароматною начинкою, яка виходить як желе, якщо ви добре остудите пиріг перед подачею.
Джерело:
skarbnychka-retseptiv.com.ua