Соковитий яблучний пиріг і дуже вдале тісто для пирогів з будь-якою начинкою

Таке тісто я називаю універсальним, воно ідеально підходить до самих різних начинок, завжди добре пропікається і піднімається, м’яке і пухнасте.

Інгредієнти:

  • молоко холодне, 120 г
  • борошно, 320 г
  • масло вершкове, 90 г
  • яйце, 1 шт
  • дріжджі живі 10 г або сухі – 3 г
  • цукор 60 г
  • сіль дрібка, ванілін

Для приготування начинки необхідно:

  • яблука, 1 кг
  • цукор за смаком
  • масло вершкове, 0.5 ст.л
  • лимонний сік, 2 ст.л
  • крохмаль кукурудзяний, 15 г + вода, 40 мл
  • кориця на смак

Приготування:

  1. Вершкове масло ріжемо шматочками і змішуємо з просіяним борошном, перетворюємо в крихту.
  2. У молоці розчиняємо дріжджі, насипаємо сіль, цукор, ванілін і солимо. Перемішуємо масу.
  3. З’єднуємо обидві маси і вимішуємо м’яке і піддатливе тісто.
  4. Укладаємо в пакет тісто і відправляємо в холодильник на 3 години, а краще на ніч.
  5. Порада: тісто ви можете зробити і залишити в холодильнику до 2 доби, воно тоді виходить просто ідеальним.
  6. Для начинки беріть кисло-солодкі сорти яблук. Прибираємо шкірку і ріжемо дрібними кубиками.
  7. Змішуємо з цукром і корицею, лимонним соком і викладаємо на сковорідку в розтоплене вершкове масло. Тушкуємо 10 хвилин до м’якості і випаровуємо сік.
  8. Крохмаль розмішуємо з водою і виливаємо в яблука, перемішуємо. Тушкуємо 2 хвилини і залишаємо остигати.
  9. Форму змащуємо маслом або застеляємо пергаментом.
  10. Тісто ділимо на 2 частини і розкачуємо в пласт за розміром з форми з бортиками.
  11. Викладаємо у форму тісто, начинку і зверху накриваємо другою частиною тіста, також розкатаним в пласт. Защипуємо краї, зверху робимо проколи шпажкою або робимо надрізи гострим ножем.Соковитий яблучний пиріг і дуже вдале тісто для пирогів з будь-якою начинкою
  12. Змащуємо верх пирога збитим жовтком з молоком.Соковитий яблучний пиріг і дуже вдале тісто для пирогів з будь-якою начинкою
  13. Випікаємо 40 – 45 хвилин при 180 градусах.
  14. Виймаємо пиріг з форми і даємо йому охолонути на решітці.

Пиріг виходить пухнастим, ніжним, з дуже ароматною начинкою, яка виходить як желе, якщо ви добре остудите пиріг перед подачею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: