Старовинний вермонтський торт
від Denzhyttya
30 Серпня, 2021
Задовго до появи ванільного екстракту кондитери палили цукор до коричневого кольору і отримували ароматний сироп з міцним карамельним смаком. Саме таку цікаву технологію використовували до 50-х років минулого століття американські домогосподарки. Одним з найпопулярніших рецептів десертів, що дожили до наших днів, є старовинний вермонтський торт, де палений цукор звучить основною нотою поряд з кавою, ваніллю і кленовим сиропом.
Інгредієнти:
- цукор 100 г
- вода 125 мл
- Пшеничне борошно 320 г
- розпушувач 2 ч. л.
- Морська сіль 0,5 ч. л.
- Вершкове масло 220 г
- Кленовий сироп 225 г
- рапсове масло 75 мл
- ванільний екстракт 4 ч. л.
- яйце 4 шт.
- жовтки 2 шт.
- молоко 250 мл
- вершковий сир 454 г
- розчинна кава 1 ч. л.
Приготування:
- Увімкніть духовку на 180 градусів і приготуйте сироп. Покладіть в сотейник 125 г цукру і поставте на середній вогонь. Прогрівайте цукор, постійно помішуючи, поки він не розплавиться і не стане коричневим. Зніміть з вогню, додайте 125 мл теплої води, перемішайте і знову готуйте сироп 5 хвилин на плиті, помішуючи.
- Залиште сироп охолоджуватись і приготуйте тісто. Просійте в миску борошно, сіль і розпушувач. В окремій посудині збийте міксером на високій швидкості 175 г вершкового масла кімнатної температури, 75 г кленового сиропу, 350 г цукру до пишної піни. Потім додайте рапсове масло, 1 ч.л. ванільного екстракту, яйця і жовтки по одному, продовжуючи збивати.
- Влийте в палений цукор тепле молоко і декількома порціями введіть борошняну суміш, збийте міксером на низькій швидкості. Якщо маса буде прилипати до стінок посудини, допомагайте собі лопаткою.
- Викладіть тісто в 3 круглі форми для випічки з однаковим діаметром. Надішліть в духовку на 30 хвилин, потім відразу відокремте готові гарячі коржі від форм і залиште охолоджуватись.
- 220 г вершкового масла кімнатної температури збийте міксером на середній швидкості протягом 1 хвилини. Додайте вершковий сир і продовжуйте збивати ще хвилину. Розчиніть каву в 3 ч. л. натурального ванільного екстракту, додайте 150 г кленового сиропу і збивайте крем до щільної гладкої консистенції.
- Розділіть карамельний крем на 4 частини. Покладіть перший корж на плоску тарілку, нанесіть чверть крему, потім інші два коржа, розподіляючи по ним таку ж кількість крему. Поставте торт в холодильник на 15 хвилин, після чого нанесіть крем, що залишився.
Карамельний торт можна приготувати і за день, але краще розділити процес на два дні: спочатку спекти коржі і приготувати крем, а на наступний день зібрати всі шари. Це дозволить кавово-карамельному аромату яскравіше проявитися. Зберігається десерт до 4 днів в герметичній ємності в холодильнику. Перед подачею його потрібно витягти з холодильника і залишити мінімум на 1 годину – торт смачніший, якщо він кімнатної температури.
Через:
sovkusom.ru
Джерело:
Переклад Denzhyttya