Вік живи, вік учись: 33 поради для ідеальної випічки
від Denzhyttya
26 Жовтня, 2020
Чудові поради. З ними у тебе завжди вийде відмінна випічка!
- Завжди додавайте в тісто розведений картопляний крохмаль – булочки і пироги будуть пишними і м’якими навіть на наступний день. Головна умова смачних пирогів – пишне тісто: борошно для тіста необхідно просіяти: з нього видаляються сторонні домішки, і воно збагачується киснем повітря
- У будь-яке тісто (крім пельменного, листкового, заварного, пісочного), тобто тісто на пироги, млинці, хліб, оладки – на півлітра рідини додавайте завжди «жменю» (приблизно столова ложка з гіркою) манки.
- Додавати в тісто, крім молока півсклянки мінводи. Розвести 1 ч. л. соди в 1/2 ст. води і злегка загасити її лимонною кислотою або оцтом. Випічка, дійсно, виходить супер. Навіть залишається пишною на наступний день.
- У приміщенні, де готують тісто, не повинно бути протягу: він сприяє утворенню дуже щільної скоринки на пирозі.
- При замісі дріжджового тіста всі продукти повинні бути теплими або кімнатної температури, продукти з холодильника уповільнюють підйом тіста.
- Для дріжджових виробів рідина завжди повинна бути підігрітою до 30 – 35ºС, так як дріжджові грибки в рідині, що має більш низьку або високу температуру, втрачають свою активність.
- Коли ви вимішуєте тісто, руки повинні бути сухі.
- Перед тим як поставити вироби в духовку, їм дають підійти протягом 15 – 20 хвилин. Перед випічкою тіста дайте повністю вистояти. При неповному вистоюванні воно погано піднімається і пироги довго не пропікаються.
- Пироги на деко випікати на середньому вогні, щоб начинка не пересохла.
- 10. У тісто (дріжджове і прісно-здобне) найкраще додавати м”яке вершкове масло, так як розтоплене масло погіршує структуру тіста.
- Пироги, приготовані на молоці, смачніші і ароматніші, скоринка після випічки блискуча з гарним кольором.
- Дріжджі для тіста повинні бути свіжими, з приємним спиртним запахом. Перевірте дріжджі заздалегідь. Для цього приготуйте невелику порцію опари і посипте шаром борошна. Якщо через 30 хвилин не з’являться тріщини, то якість дріжджів погана.
- При надлишку цукру в тісті пироги швидко «рум’яняться» і навіть підгорають. Сповільнюється бродіння дріжджового тіста, і пироги виходять менш пишними.
- Жири, розм’якшені до густоти сметани, додають в кінці замішування тіста або при його вимішуванні, від цього бродіння тіста покращується.
- Щоб готові пироги були більш ніжними і розсипчастими, в тісто кладіть лише жовтки.
- Високі пироги випікають на слабкому вогні, щоб вони рівномірно пропікалися.
- Тісто для пирога, випеченого на деко, розкочують як можна тонше, щоб добре відчувався смак начинки.
- Щоб нижня частина пирога була сухою, злегка посипте нижній пласт пирога крохмалем, а потім вже викладайте начинку.
- Ні тістові, ні опарі не слід давати перестояти, так як це викликає погіршення якості тіста. Досить 3 години, але обов’язково в теплі.
- Пироги з дріжджового тіста можна змащувати молоком, або звичайним йогуртом чи кефіром, а при бажанні посипати зверху сіллю, маком, кмином.
- Закриті пироги змазують перед випічкою збитим яйцем, молоком, цукрової водою. Завдяки цьому на готовому пирозі з’являється апетитний глянець.
- Пироги, які посипають цукровою пудрою, змащують також маслом – воно надає їм приємний аромат.
- Пироги, змащені яєчним білком, набувають під час випічки блискучої рум’яної скоринки.
- Чим більше в тісті жиру і менше рідини, тим більш розсипчастими виходять вироби.
- Якщо в тісто покласти соди більше , ніж потрібно , то пиріг вийде більш темного кольору з неприємним запахом та смаком.
- Тонке тісто легко розкачати, обгорнувши качалку чистою полотняною тканиною.
- Якщо тісто занадто вологе, покладіть на нього лист пергаменту і розгортайте прямо через папір.
- Пироги з пісочного тіста слід виймати з форм охолодженими.
- Перш ніж додавати в тісто родзинки, їх потрібно обваляти в борошні.
- Сіль завжди додають до борошна лише тоді, коли опара вже відбродила.
- Якщо тісто вже підійшло, а у вас немає часу поставити його в духовку, прикрийте тісто добре змоченим папером, попередньо струсивши з нього воду.
- Гарячий пиріг краще не різати. Але якщо це необхідно, потрібно ніж нагріти в гарячій воді, швидко витерти і різати.
- Якщо пиріг не знімається з деко, відокремлюють його від деко ниткою або поставити деко на вологий рушник і почекати хвилин 5.
Смачної Вам випічки!
Джерело:
goodcookbook.ru