Ви просто не уявляєте як це смачно!
Фаттах – традиційне арабське блюдо, яке зазвичай їдять у свята або на весіллях.
Блюдо готується дуже просто. Єдиний недолік – доводиться використовувати багато посуду.
Фаттах означає “крихти” на арабській мові. У страві використовують підсушений лаваш в якості основи, на який викладаються рис, м’ясо, соус і бульйон (в єгипетському варіанті).
У різних країнах існують різні види Фаттах – з різними овочами, нутом, різними соусами.
Не залежно від того яка Фаттах Вам подобається більше – сирійська, палестинська або єгипетська, Вам безумовно сподобається ця страва.
Інгредієнти на 4 порції:
1 кг – м’яса, краще шматком (баранина, яловичина або телятина, курка)
1 цибулина
5 коробочок кардамону
7-8 горошин чорного перцю
сіль за смаком
2 склянки рису
2,5-3 склянки води
2 ст.л. рослинної олії
сіль за смаком
2-3 коржі (лаваші)
1-2 ст.л. топленого вершкового масла
Для соусу:
5-6 зубків часнику
2-3 ст.л.уксуса
5-6 помідорів
1 ст.л.томатной пасти (за бажанням)
1 ст.л.соняшникової олії
1 ч.л.коріандра
1/2 ч.л. червоного гострого перцю
сіль за смаком
Соуси можно робити різні.
Приготування:
1.Мясо
М’ясо краще варити шматком, тоді воно буде більш соковитим. Миємо м’ясо і опускаємо в киплячу воду, додаємо кілька горошин чорного перцю, 5 коробочків кардамону, сіль і одну велику очищену цибулину.
Варимо м’ясо до готовності, знімаючи піну. Бульйон процідити. М’ясо нарізати шматочками середньої величини.
Можна обсмажити м’ясо до золотистої скоринки на оливковій олії. Можна просто залишити варене.
- Рис
наливаємо в каструлю 2 столових ложки олії
Рис (2 склянки) промиваємо проточною холодною водою. Викладаємо в кастюлю з олією.
Обсмажуємо трішки рис. Солимо, перемішуємо і заливаємо 2,5-3 склянками холодної води.
Варимо рис на сильному вогні. Як тільки закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і варимо до готовності приблизно 15-20 хвилин.
- Соус
Видавлюємо через часничницю 5-6 великих зубків часнику.
У каструлі нагріваємо олію, обсмажуємо часник і вливаємо туди 2-3 (по- смаку) столові ложки оцту.
Потім додаємо туди 5-6 порізані кубиками помідор, спеції і тушкуємо до тих пір, поки соус не буде достатньо густий.
При бажанні в соус можна додати 1 ст.л. томатної пасти.
4. Лаваш.
Лаваш рвемо на маленькі шматочки. Знадобиться 2-3 коржі (в залежності від розміру).
Потім ці шматочки обсмажуються на вершковому маслі до золотистого кольору.
Можна підсушити лаваш в духовці. Але, обсмажені шматочки лавашу набагато смачніші саме на вершковому маслі.
- Збірка Фаттах
На дно укладаємо підсмажений лаваш, потім рис, а зверху гострий томатний соус.
Потім заливаємо гарячим м’ясним бульйоном (приблизно за 5 хвилин до подачі на стіл, але не раніше, щоб хліб на дні не перетворився в кашу)
Зверху викладаємо м’ясо.
Подають Фаттах з овочевим салатом, заправленим йогуртовою заправкою:
2 помідори,
2 огірка,
1/2 цибулини, кріп, зелень салату.
Овочі порізати кубиками (в Єгипті салат ріжеться дрібно), все перемішати.
Заправка:
2 натуральних йогурта змішати з соком 1/2 лимона, додати сіль і чорний мелений перець.
Смачно …. за вуха не одірвати!