Яблучний пиріг зі сметанною заливкою
Рецептів випічки з яблуками існує безліч. Хтось вважає за краще звичайну шарлотку, інші створюють багатошарові торти з кремом. Загалом, способів «утилізувати» урожай яблук можна знайти сотні. Але ось цей яблучний пиріг зі сметанною заливкою – те, що вражає прямо в серце. Його навіть називають дворянським! Адже пиріг колись був святковою традиційною стравою. Інгредієнти для нього не кожен міг дістати. Тому в знатних родинах він був головною прикрасою чайного столу.
Крім неповторного смаку, пиріг радує надзвичайним ароматом і простотою приготування. Якщо ви ще сумніваєтеся, варто його робити чи ні, обов’язково печіть. Завдяки сметанній заливці він стає схожим на тістечко. Дуже апетитно!
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно 200 г
- Вершкове масло 125 г
- яйце 5 штук.
- цукор 200 г
- сіль 1 дрібка
- Ванільний цукор 12 г
- розпушувач 3 ч. л.
- вершки 3 ст. л.
- лимонний сік 50 мл
- сметана 200 г
- цукрова пудра 1 ст. л.
- яблуко 600 г
Приготування:
- Розітріть вершкове масло, сіль, 125 г цукру і ванільний цукор в мисці.
- Введіть 3 яйця по черзі. Потім по частинах додайте просіяне борошно разом з розпушувачем. Влийте вершки. Замісіть тісто, потім викладіть його в форму для запікання, змащену жиром або маслом.
- Очистіть яблука від шкірки. Розріжте на 4 частини і видаліть серцевину, наріжте на часточки. Полийте їх лимонним соком. Викладіть яблука на тісто. Трохи втисніть їх у тісто і відправте пиріг в духовку, розігріту до 180 градусів, приблизно на 12 хвилин.
- В окремій мисці змішайте сметану, яйця, що залишилися і цукор. Дістаньте пиріг з духовки. Полийте сметанною масою. Випікайте ще 50 хвилин.
Не дивно, що цей пиріг в минулі часи готували на свята! Він виглядає дуже ошатно. Особливо якщо трохи постаратися і викласти тонкі часточки яблук внахлест зверху. Подавати яблучний пиріг зі сметанною заливкою рекомендуємо гарячим, з парою кульок ванільного морозива зверху.