Як приготувати осетинські пироги
Пироги в Осетії вважаються культовою їжею і мають ритуальне значення. Традиційно подають три пироги, які символізують Бога, сонце і землю. Основна відмінність осетинських пирогів – тонке тісто і багато начинки.
Окрім гарної традиції, осетинські пироги дуже смачні, запашні і ситні, їх готують з м’ясом, сиром, картоплею і навіть ягодами.
Тісто для осетинських пирогів
Інгредієнти
- Борошно пшеничне – 500 г
- Молоко – 450 мл
- Вершкове масло – 50 г
- Цукор – 1,5 ч. Л.
- Сіль – 1 ч. Л.
- Сухі дріжджі – 5 г
Приготування
1. Змішуємо дріжджі з цукром і вливаємо тепле молоко. Добре розмішуємо і залишаємо на 10 хвилин.
2. Розтоплюємо вершкове масло і залишаємо вистигати.
3. Борошно просіюємо і висипаємо в велику миску. Додаємо сіль і добре перемішуємо.
4. У мисці з борошном робимо поглиблення і вливаємо туди дріжджі і тепле вершкове масло.
5. Замішуємо тісто руками 10-15 хвилин. Щоб тісто не прилипало до рук, змащуємо руки рослинним маслом без запаху.
Тісто має вийти м’яким, трохи рідким.
6. Викладаємо тісто на стіл, миску миємо і змащуємо рослинним маслом. Розміщуємо в неї тісто і накриваємо харчовою плівкою. Ми залишаємо тісто підходити на 1,5 години. Щоб тісто вийшло ще пишніше, кожні 30 хвилин його потрібно замішувати.
7. Посипаємо робочу поверхню борошном і викладаємо тісто. Потім розрізаємо тісто на три рівні частини. Робимо з кожного шматочка кульку, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо на 5 хвилин.
8. Розкатуємо кожен шматочок тіста в пласт, з начинки робимо кульку і викладаємо посередині майбутнього пирога. Потім добре заминаємо краї і знову розкатуємо пиріг діаметром близько 25 см.
9. Посередині пирога робимо маленький отвір для виходу пари.
10.Форму для випічки застилаємо пергаментом і викладаємо наш пиріг.
11. Випікаємо 10 хвилин при температурі 220 градусів і ще 5 хвилин при температурі 230 градусів.
12. Готові пироги викладаємо один на одного, попередньо змащуючи їх вершковим маслом.
13. Коли пироги охолонуть, розрізаємо їх на 8 частин і можна подавати до столу. Смачного!
Відеорецепт як приготувати осетинські пироги
Начинки для осетинських пирогів
Осетинські пироги в залежності від начинки мають різні назви, які вказують, що саме всередині.
Уалібах (пиріг з сиром)
Класичний уалібах готують з осетинським сиром, але можна так само використовувати адигейський сир або сулугуні.
Інгредієнти
- Осетинський сир – 500 г
- Сіль, перець – за смаком
Приготування
- Сир натираємо на крупній тертці і добре розминаємо, щоб маса стала еластичною.
- За бажанням солимо і перчимо.
- Ліпимо з сиру три рівних за розміром кульки.
Начинка з сиру готова! Сирну начинку дуже легко урізноманітнити, приготувавши її з зеленню. Просто дрібно наріжте кріп з петрушкою та змішайте з тертим сиром.
Картофджин (пиріг з картоплею і сиром)
Такий варіант осетинських пирогів виходить дуже ситним і смачним.
Інгредієнти
- Картопля – 200 гр
- Сир (осетинський, сулугуні, адигейський або моцарелла) – 300 г
- Вершкове масло – 10 г
- Сіль, перець – за смаком
Приготування
1. Картоплю чистимо і варимо до готовності.
2. Відварену картоплю перетворюємо в пюре, додаємо масло і добре розминаємо.
3. Сир натираємо на тертці.
4. Додаємо сир до картопляного пюре і добре перемішуємо.
5. З суміші, що у нас вийшла, ліпимо три рівних за розміром кульки.
Начинка из сыра и картофеля готова!
Фидджін (пиріг м’ясом)
Традиційно Фидджін готують з яловичиною, але можна також використовувати і інше м’ясо (наприклад, баранину).
Інгредієнти
- Ріпчаста цибуля – 200 г
- Часник – 3 зубчики
- Перець чилі – 1/3 перцю
- Жирне м’ясо (яловичина або баранина) – 1 кг
- М’ясний бульйон (або вода) – 100 мл
- Кінза – 1 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
Приготування
- Цибулю чистимо від лушпиння і дрібно нарізаємо.
- Часник очищаємо і пропускаємо через прес.
- М’ясо дрібно рубаємо або прокручуємо через м’ясорубку, як вам зручніше.
- Перець чилі очищаємо від насіння і рубаємо дрібними шматочками.
- З’єднуємо всі інгредієнти і добре змішуємо до однорідної маси.
- Ділимо начинку на три рівні частини.
Начинка з м’яса готова!
У цій статті ми описали класичні варіанти начинки для осетинських пирогів, але ви можете поекспериментувати і додати інші інгредієнти – все залежить від смаку і фантазії.