Як спекти корисне печиво без масла і маргарину

Як спекти корисне печиво без масла і маргарину

Приготування смачного печива — це процес, що не вимагає особливої майстерності. Існує безліч рецептів випічки, але одними з самих смачних і низькокалорійних вважаються печива без масла і маргарину.

Вони володіють рядом переваг:

  1. Печиво з рослинними жирами не менш смачне, ніж на маргарині або маслі, але набагато більш корисне;
  2. Таке печиво підійде діабетикам, зовсім маленьким дітям, людям, які дотримуються дієтичного харчування;
  3. Печиво на рослинному маслі готувати зручніше і швидше, тому що не потрібно заздалегідь розтоплювати масло;
  4. Печиво має нейтральний смак ніжний, до нього підійде будь-яка начинка, будь то крем або варення;
  5. Печиво робиться з мінімуму продуктів, які зазвичай є в арсеналі кожної господині.

Печиво без масла і маргарину

Інгредієнти:

  • борошно  1 стакан
  • вода 60 мл
  • рослинна олія 4 столові ложки
  • цукор 0,5 склянки
  • сіль половина чайної ложечки
  • сода половина чайної ложечки

Час приготування: 45 хвилин

Калорійність на 100 грам: 281 Ккал

Приготування:

  1. Щоб печиво вийшло більш м’яким, перед приготуванням потрібно просіяти борошно за допомогою сита;
  2. У просіяне борошно додаємо рослинне масло і збиваємо віночком або міксером. Для приготування краще використовувати ємність з високими бортиками;
  3. Тепер потрібно розім’яти виделкою банан. Краще використовувати м’який . Додаємо банан до борошна і розмішуємо;
  4. До отриманої суміші  додати воду, цукор, сіль і соду. Соду попередньо погасити оцтом. Можна також використовувати розпушувач;
  5. Поверхню для розкачування посипаємо борошном і замішуємо на ній тісто, додаючи борошно в разі необхідності протягом 5 — 10 хвилин. Паралельно потрібно розігріти духовку до температури 180 градусів;
  6. Тісто повинне вийти м’яким і еластичним. Його треба розкачати в тонкий пласт. Тепер можна вирізати фігурки з тіста спеціальними формочками. Якщо їх немає, то можна використовувати звичайний стакан;
  7. Деко рекомендується застелити папером для випікання змастити поверхню олією. Викладаємо на деко і відправляємо  в духовку хвилин на 15 — 20;
  8. Готове печиво присипати цукровою пудрою.

Печиво з сиру

Не менш смачним виходить печиво з додаванням сиру.

Інгредієнти:

  • сир — 500 грам;
  • яйця — дві шт;
  • цукор — 7 – 8 столових ложок;
  • борошно — чотири склянки;
  • рослинне масло — дві столові ложки.

Час приготування: 1 година 10 хвилин.

Калорійність на 100 грам:  315,2 ккал.

  1. Сир потрібно ретельно перетерти з цукром і яйцями;
  2. Додаємо борошно, замішуючи еластичне тісто. Ідеальне тісто не повинне залишати слідів на руках і робочій  поверхні;
  3. Тісто відправляємо в холодильник на 30 хвилин;
  4. Через зазначений час розігріваємо духовку до 180 градусів, на деко викладаємо папір для випікання і промазуємо його рослинним маслом;
  5. Розкачуємо тісто в один шар. Він не повинен просвічувати. Але якщо зробити пласт занадто товстим, печиво може не пропектися;
  6. Вирізаємо фігурки з тіста з допомогою формочок, склянки або чарки;
  7. Сирне печиво розкладаємо на змащене деко і ставимо в духовку хвилин на 20.

Ніжне печиво без масла і маргарину з сиру можна подавати з медом, джемом або варенням.

М’яке печиво на сметані

Ніжне чарівне тісто виходить на сметані, воно добре піднімається і печиво виходить дуже м’яким, буквально тане в роті.

Інгредієнти:

  • сметана — 200 грам;
  • борошно — 500 грам;
  • яйця — три шт.;
  • цукор — 50 грам;
  • сіль — половина чайної ложечки;
  • сода — половина чайної ложечки.

Час приготування: 1 година.

Калорійність: 381 ккал.

  1. У миску для приготування додаємо яйця, сметану, цукор і соду. Соду попередньо потрібно погасити оцтом. Всі інгредієнти ретельно перемішуємо;
  2. Борошно просіваємо, додаємо в отриману суміш і замішуємо тісто. Воно повинно відмінно відходити від стінок. Тісто має постояти хвилин 20;
  3. Поверхню для розкачування присипати тонким шаром борошна, покласти на неї тісто і розкачати, з нього за допомогою спеціальних формочок виріжте фігурки;
  4. Це печиво можна зробити з начинкою. Наприклад, з джемом або варенням. Тоді краще вирізати склянкою або маленьким блюдцем гуртки з тіста, на одну половину викласти будь-яку начинку, закрити другою половинкою тісто і защипнути краї;
  5. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Кладаємо на деко пергамент і викладаємо печиво;
  6. Печиво випікається в духовці близько 20 — 25 хвилин до появи рум’яної скоринки.

Пісне печиво на пиві

На пиві виходить дуже смачне печиво. Його можна зробити солодким для дітей або солоним в якості закуски до пива.

Інгредієнти:

  • борошно — один кілограм;
  • вода — один стакан;
  • яйце — 1 шт;
  • пиво — 250 мілілітрів;
  • цукор — один стакан;
  • сода — одна чайна ложечка;
  • рослинна олія — 100 мілілітрів.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність за 100 грам: 410 ккал.

  1. В миску, додаємо яйце, цукор, пиво, ретельно перемішуємо. Пиво краще використовувати світле розливне, пляшкове не підходить;
  2. Поступово додаємо просіяне борошно і соду. Після загустіння поступово  доливаємо рослинне масло і воду;
  3. Еластичне тісто розкачуємо, вирізаємо чаркою або формочками красиві фігурки;
  4. Прогріваємо духовку до 180 градусів. На змащений маслом деко викладаємо печиво і випікаємо 20 хвилин.

Солоне печиво

Інгредієнти:

  • пиво — один стакан;
  • рослинне масло — 200 мілілітрів;
  • сіль — половина чайної ложечки;
  • сода — половина чайної ложечки;
  • борошно — півтори склянки;
  • кмин — одна чайна ложечка;
  • кунжут — дві чайні ложечки.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність за 100 грам: 310 ккал.

  1. Змішуємо пиво, олію, кмин, сіль і соду;
  2. Додаємо в отриману суміш борошно і замішуємо тісто;
  3. Розкачуємо тісто в пласт. Посипаємо пласт кунжутом, проводимо по тесту качалкою, щоб злегка втиснути кунжут;
  4. Вирізаємо формочками або склянкою фігурки. Можна просто нарізати пласт на квадратики;
  5. Духовку розігріти до 200 градусів. Печиво викласти на деко, промазаним рослинним маслом;
  6. Випікати солоне печиво в духовій шафі хвилин 15 — 20.

Корисні поради

Для того щоб печиво вийшло ніжним і смачним, потрібно знати кілька кондитерських секретів:

  1. При випіканні печива потрібно строго дотримуватися рецептури. Якщо печиво готується вперше, не варто змінювати кількість компонентів і технологію приготування;
  2. Тісто обов’язково повинно постояти, бажано в холодному місці;
  3. Кондитери рекомендують перевертати деко з печивом після половини терміну його випікання. Воно буде пропікається рівномірно.

Смачне печиво без масла і маргарину порадують усіх членів родини, стануть відмінним доповненням до вечірнього чаювання або приємно здивують гостей!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: