Таємниці гіркого шоколаду
Чи знаєте ви, що перша в світі плитка шоколаду була саме гіркою, а не молочної, як помилково думає більшість? Родина шоколаду – Індія, саме індійці першими скористалися плодами какао-дерева, вони готували з них ароматний гарячий напій, приправлений різними спеціями. Потім в 16 столітті про ці ласощі дізналися в Європі, і за сприятливий вплив на здоров’я людини стали вважати його НЕ частуванням, а ліками. Ще три століття про рецепт шоколаду складали легенди, так як цей продукт вважався державною таємницею, за розголошення рецепту загрожувала смертна кара. Вперше в 19 столітті в Англії Джозеф Фрай за допомогою спеціального преса, витягував какао-масло з какао-бобів і створив найпершу плитку гіркого шоколаду. А через кілька десятків років Даніель Петер, який жив у Швейцарії, вирішив додати трохи сухого молока в темний шоколад, і вийшов, таким чином , шоколад молочний. отже , давайте докладніше дізнаємося про властивості гіркого, або як його ще називають темного шоколаду.
Різновиди гіркого шоколаду
Колись шоколад був доступний тільки багатіям, тепер же виробники пропонують нам широкий асортимент цього десерту. Умовно можна розділити весь темний шоколад на три групи: монолітний, пористий і, найпопулярніший – плитковий. Він буває з різними начинками і добавками: горіхами, родзинками, повітряним рисом, шматочками фруктів і т. д. Але гурмани по всьому світу все частіше віддають перевагу звичайному гіркому шоколаду без добавок. Щоб догодити вибагливих покупців, виробники втілюють в життя все нові рецепти цих ласощів, новинка останніх років – шоколад з перцем.
Склад темного шоколаду
З чого ж складається усіма улюблений смаколик ? Рецепти відрізняються, але основні інгредієнти залишаються незмінними: какао-порошок і масло какао-дерева в великих кількостях, лецитин, ароматизатор натуральний. Як же вибрати справжній гіркий шоколад? Насамперед, зверніть увагу на процентний вміст у ньому какао, в хорошій і смачній плитці цей показник не менш 70%. Пам’ятайте, що якісна шоколадна плитка не розтане у вас в руках. Якщо ви не змогли з’їсти всю плитку цілком, то оберніть її фольгою , покладіть в темне прохолодне місце, але не в холодильник.
Калорійність гіркого шоколаду
Енергетична цінність темного шоколаду безпосередньо залежить від вмісту в ньому какао-продуктів, зайвих калорій додадуть і добавки: горіхи, помадка, різні топінги. Чим більше в шоколадній плитці какао-бобів, тим вона корисніша і менш калорійна. Якщо ж вам попалася шоколадка з низьким вмістом какао, значить виробник заощадив і такий десерт містить більше цукру. Пам’ятайте, що шоколад молочний і білий містять багато цукру, а в гіркому його майже немає. Залежно від рецептури в 100 грамах темного шоколаду міститься від 450 до 550 калорій.
Користь і шкода темного шоколаду
Завдяки низькому вмісту цукру, темний шоколад швидше корисний, ніж шкідливий для організму людини. Низький глікемічний індекс цього продукту робить його доступним навіть для діабетиків. Крім того, темний шоколад корисний для серця і судин, так як в ньому міститься багато природних антиоксидантів – флавоноїдів. А вони відповідають за молодість людини, зміцнюють судини, перешкоджають утворенню тромбів. Також антиоксиданти нормалізують артеріальний тиск, захищають від інфарктів, інсультів, атеросклерозу.
Доведено, що плитка темного шоколаду здатна заспокоїти людину і зняти напругу. Цей вид шоколаду активізує роботу мозку, зміцнює імунітет.
Надмірне вживання гіркого шоколаду може завдати шкоди здоров’ю, з’явиться карієс, гастрит або алергічний висип. Дієтологи не рекомендують з’їдати більше 50 гр шоколаду в день.