Легко та просто: приготування першої страви на швидку руку, топ-7 смачних супів до обіду
Практично кожна господиня мріє менше стояти біля плити, коли у неї багато домашніх справ або інша робота. Особливо швидко готуються перші страви, для яких також знадобиться не дуже багато продуктів.
Супи на швидку руку можна готувати з рибою, овочами, м’ясом, грибами, сиром та іншими інгредієнтами. Вони виходять низькокалорійними, ситними і нескладними у приготуванні.
Ніжність сайри: смачний супчик з консерви
Апетитний і ситний суп виходить з сайри в консервах. Така страва готується швидко та нескладно. А ніжна рибка доповнить звичайний овочевий бульйон неперевершеним смаком і ароматом.
Спробуйте приготувати суп з консервованої сайри. Будьте впевнені – ви назавжди внесете його в список смачних страв на швидку руку.
Час приготування: 2 хв.
Кількість порцій: розраховано на 4 людини.
Калорійність супу: 32 кКал.
Інгредієнти:
- картопля – 5 шт
- морква – 1 шт
- консерви з сайри – 2 банки
- цибуля ріпчаста – 2 шт
- кріп – 1 пучок
- вода – 3 л
- мелений перець (чорний) – за смаком
Приготування:
- Налийте в каструлю воду, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Моркву, цибулину і картоплю почистіть та промийте. Наріжте овочі невеликими брусочками.
- У воду всипте подрібнену картоплю, цибулю і моркву. Додайте сайру.
- Варіть 20 хвилин. Потім потрусіть порізаним кропом і спеціями.
- Ще 10 хвилин – і смачний рибний супчик готовий.
Порада: обов’язково влийте в суп олію з консерви, яке залишиться на дні банки. Цей інгредієнт зробить смак вашої страви більш насиченим.
На замітку: сайру для супу можна замінити будь-якою іншою консервованою рибою, наприклад, горбушею.
Коли супчик трохи охолоне, розлийте його в порційні тарілки та подайте до обіду. Їжте на здоров’я нову і апетитну страву з домашніми грінками.
Поживний суп: з апетитними фрикадельками
Бажаєте швидко та ситно нагодувати сім’ю? Приготуйте супчик з додаванням фрикадельок. Ця перша страва відмінно підійде також для меню маленьких дітей.
Час приготування: 30 хв.
Кількість порцій: 7.
Харчова цінність: 52,3 кКал.
Інгредієнти:
- вода – 2,5 л
- м’ясний фарш – 250 г
- морквина – 1 шт
- картопля – 4 шт
- ріпчаста цибуля – 1 шт
- локшина – 150 г
- кріп, петрушка – по 1 пучку
- сіль та перець – за смаком
Приготування:
- Овочі очистіть, промийте під проточною водою.
- Каструлю з водою поставте на плиту.
- Зробіть м’ясні фрикадельки: додайте у фарш сіль, перець та ретельно перемішайте руками. Сформуйте з маси невеликі кульки.
- Підготуйте овочі: моркву натріть на тертці, цибулю поріжте невеликими шматочками, а картоплю – кубиками.
- Воду в каструлі посоліть, додайте в неї овочі.
- У киплячий овочевий бульйон покладіть ложкою фрикадельки і варіть 10 хвилин.
- Локшину всипте в суп через 15 хвилин і варіть ще, поки вона не буде готова.
- Зніміть суп з вогню і потрусіть дрібно нарізаною зеленню кропу та петрушки.
Насипте суп в тарілки і подайте з обсмаженими грінками з часником.
Морквяно-гарбузовий крем-суп: для любителів гострого
Любителям гострих страв пропонуємо приготувати дієтичний суп-пюре з моркви та гарбуза. Ці корисні овочі надзвичайно поєднуватимуться з часником і перцем чилі.
Час приготування страви: 25 хв.
Кількість порцій: розраховано на 4 людини.
Поживна цінність: 62,3 кКал.
Інгредієнти:
- морква – 3 шт
- гарбуз – 500 г
- фарш – 400 г
- цибулина – 1 шт
- бульйон – 4 ст
- часник – 2 зубки
- рослинна олія – 5 ст. л
- зелень – 0,5 пучка
- сіль – за смаком
- мелений червоний перець – за смаком
Приготування:
- Гарбуз очистіть, помийте і поріжте невеликими шматками.
- Очищену моркву та часник натріть на тертці.
- Цибулю наріжте кубиками.
- Обсмажте ці інгредієнти в посуді з товстим дном, в який попередньо влийте рослинну олію.
- Через кілька хвилин влийте в масу киплячу воду і на маленькому вогні варіть, поки не звариться гарбуз.
- Посоліть та поперчіть за смаком.
- За допомогою блендера подрібніть готові овочі і проваріть ще кілька хвилин.
- Обсмажте посолений фарш в рослинній олії. Додайте в суп і перемішайте.
Порада: у цей суп рекомендується також додати ложку сметани або вершків.
Розсипте в тарілки, а зверху заправте суп-пюре рубаною зеленню. Прикрасити страву можна маленькою гілочкою кропу. Вишуканий смак обов’язково сподобається вашим домочадцям.
Ароматно і ситно: з ковбасками мисливськими
Овочевий бульйон з додаванням копчених сосисок – прекрасний варіант для ситного обіду. Готувати його просто і легко, а страва виявиться смачною та поживною. І повірте – такі супи обожнюють діти.
Час на приготування страви: 25 хв.
Порції: 4.
Калорійність супу: 46,8 кКал.
Інгредієнти:
- копчені сосиски – 4 шт
- морква – 1 шт
- цибуля – 2 шт
- картопля – 7 шт
- вода – 2,5 л
- зелень (будь-яка) – за бажанням
Приготування:
- Овочі почистіть, промийте.
- Нарізану кубиками картоплю відваріть в підсоленій воді.
- Наріжте цибулю.
- Натріть на дрібній тертці моркву.
- Обсмажте моркву і цибулю в сковорідці, додайте до них нарізані кільцями ковбаски.
- Перекладіть вміст в сковороді до картоплі. Варіть ще 5 хвилин.
- Заправте страву дрібно нарізаною зеленню.
Порада: після того, як додали в суп зелень, накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися хвилин десять.
Тости, сухарики, грінки або звичайний хліб – будь-який з цих продуктів підійде для супу з мисливськими ковбасками.
Ситний і простий суп: з беконом та картоплею
Якщо вам необхідно швидко приготувати першу страву до обіду, відмінною ідеєю стане картопляний суп з беконом.
Час приготування: 35 хв.
Порції: розраховано на 2 особи.
Харчова цінність: 105,1 кКал.
Інгредієнти:
- картопля – 5 шт
- бекон – 70 г
- морквина – 1 шт
- цибулина – 1 шт
- бульйон м’ясний або вода – 0,5 л
- вершки – 150 мл
- сир твердий – 50 г
- паприка – 0,5 ч. л
- чебрець і чебрець – 0,5 ч. л
- сухий орегано – 0,3 ч. л
- сіль – за смаком
Приготування:
- Підготуйте всі інгредієнти.
- Кубиками наріжте бекон. Обсмажте його в рослинній олії.
- Цибулину і моркву дрібно наріжте. Додайте їх до бекону та перемішайте.
- У киплячу підсолену воду або бульйон насипте порізану шматочками картоплю.
- Додайте обсмажені бекон і овочі. Посипте спеціями. Варіть до готовності.
- З ложкою борошна змішайте вершки і теж додайте в суп.
- Подрібніть вміст в каструлі блендером. Прокип’ятіть ще кілька хвилин.
Зверху посипте суп зеленню і тертим сиром. Також можете додати рублену зелень.
Порада: пінку, яка утворюється зверху супу, обов’язково знімайте шумівкою.
Легкий суп: сирно-грибний
Вегетаріанці оцінять такий дієтичний суп. Гриби та сир – ці продукти зроблять будь-яку страву ніжною і смачною. Обов’язково приготуйте таку страву на перше своєї сім’ї.
Час приготування: 25 хв.
Кількість порцій: на 3 людини.
Калорійність: 74 кКал.
Інгредієнти:
- сир плавлений – 2 ст. л
- картопля – 150 г
- гриби (шампіньйони) – 60 г
- морква – 1 шт
- вода – 0,4 мл
- рис – 1 ст. л
- цибулина (невелика) – 1 шт
- олія рослинна – 1 ст. л
- сіль – за смаком
- зелень – 1 пучок
Приготування:
- З овочів зніміть шкірку та помийте їх.
- Промийте ретельно печериці, наріжте дрібними пластинками.
- Поставте воду в каструлю на невеликий вогонь. Посоліть і додайте нарізану картоплю. Варіть 10 хвилин.
- Всипте до картоплі рис.
- Натріть моркву, поріжте цибулю і обсмажуйте до утворення золотистого відтінку.
- Додайте зажарку і гриби в суп.
- Варіть ще 10 хвилин.
- Додайте сир плавлений та перемішайте.
Посипте зеленню і розлийте в порційні тарілки. Насипте зверху жменьку домашніх сухариків.
Порада: рис можна замінити будь-якою іншою крупою: гречкою, вівсянкою, перловкою. Також використовують дрібні макарони.
Апетитна солянка: готуємо смачну страву швидко
Таку страву добре подавати до столу на наступний день після свят. Солянка збадьорить, а їсти її ваші рідні та гості будуть з величезним апетитом.
Час приготування: 35 хв.
Кількість порцій: 4.
Харчова цінність страви: 65,1 кКал.
Інгредієнти:
- морква – 1 шт
- мариновані огірки – 3 шт
- цибуля – 0,5 шт
- шинка – 250 г
- паста томатна – 1 ст. л
- оливки – 0,5 ст
- борошно – 0,6 ст. л
- масло вершкове – 20 г
- лимон – за смаком
- селера – 1 шт
- сметана – 0,5 ст. л
- зелень – 1 пучок
- перець, сіль – за смаком
Приготування:
- Наріжте невеликими брусочками очищене та вимите стебло селери і моркву.
- Покладіть їх в киплячу підсолену воду, додайте за бажанням спеції.
- Обсмажте у вершковому маслі подрібнену цибулю. Додайте борошно та перемішайте.
- У цю масу покладіть сметану і томатну пасту, знову перемішайте.
- Поріжте маслини або оливки кружечками, шинку – кубиками, а огірки – маленькими брусочками.
- Додайте масу з сковороди в воду, покладіть туди шинку, огірки та оливки. Варіть 10 хвилин.
- Влийте розсіл з огірків і кип’ятіть ще 1 хвилину.
У тарілки розлийте смачний суп з кислинкою. Покладіть красиво часточкою нарізаний лимон або маслини. Насолоджуйтесь незвичайним смаком солянки з тостами.
Перші страви приготувати можна легко і без зайвої витрати часу. Додавайте рецепти в свою записну книжку і отримуйте задоволення від простоти та швидкості.