Солодке щастя
Чи помічали ви за собою, що є справжніми «солодкоїжками»?
Прислів’я “На смак і колір товаришів немає” втрачає свою актуальність, коли справа стосується солодкого: незалежно від кількості щодня споживаних цукерок, тістечок і десертів, смачним його визнає більшість людей. Але ж банани, хурма, яблука – також солодкі, так чому ж ми продовжуємо набивати кишені шоколадними батончиками та печивом? Тут можна висловити подяку тільки маркетологам, які ретельно продумали дизайн упаковки і самих ласощів, постійно нагадуючи через рекламу, до чого приємно їсти їхній продукт.
Можливо, ви задавалися питанням: якщо цукор і справді такий шкідливий, чому його дають хворим при фізичному виснаженні або інтоксикації? Саме тому, що ослаблена людина не може витрачати сили на їжу, а швидко отримати енергію можна за допомогою глюкози, яка є безцінною живильною речовиною для організму. Але безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Людина дуже швидко впадає в залежність від солодкого, оскільки воно приносить миттєве задоволення.
Ендорфіни викидаються в кров, ми відчуваємо ейфорію, і наступного разу навряд чи будемо шукати інший спосіб зробити себе трішки щасливішим. Примітно, що у світі вже існують клініки, що займаються реабілітацією цукрозалежних хворих. У процесі лікування вони стикаються з тими ж труднощами, що й інші залежні: фізичні страждання, гнів, депресія та ін.
Як обдурити мозок?
Багато людей прагнуть відмовитися від солодощів, але не варто забувати, що виробники продуктів харчування додають цукор у хлібобулочні вироби, консерви, напої, соуси та іншу їжу, на етикетках якої ви не знайдете інформацію про його кількість. Ми споживаємо цукор, не відаючи про те, коли рівень глюкози в крові знижується, почуття голоду накриває нас з новою силою.
Як же досягти золотої середини? А потрібно всього стабілізувати рівень цукру в крові за допомогою правильного харчування. Наголос потрібно робити на складні вуглеводи, які довго засвоюються, рівномірно підвищуючи й рівень цукру. Як результат –людина довше відчуває ситість, і спокуса з’їсти цукерку істотно слабшає.
Не треба панічно боятися зайвої ваги або цукрового діабету, переходячи на триразове поїдання вівсянки або гречки. Чим довші перерви між прийомами їжі, тим нижчий рівень цукру в крові. У такі моменти у нас погіршується настрій, все на світі дратує, і ми йдемо пити чай з шоколадкою. Дієтологи не дарма радять харчуватися часто, невеликими порціями: так рівень цукру завжди буде в нормі, і ніяких спалахів голоду ви не відчуєте.
У зимовий час року відбувається різке зниження кількості серотоніну в організмі. Найбільш низький рівень серотоніну спостерігається за один-два тижні до Нового року. Саме в цей час людина відчуває найбільш виражену втому і для поліпшення настрою постійно вживає різні цукерки. Медики стверджують, що причиною підвищеної тяги до солодкого часто буває і висока кислотність шлункового соку, що приводить до розвитку хронічного гастриту та інших захворювань травного тракту.
Якщо вас турбує те, що багато уваги приділяєте солодкому, то ось 4 способи, як позбутися тяги до солодкого:
1. В якості перекусів вживати сухофрукти – курагу, родзинки, фініки.
2. Замінювати цукерки свіжими фруктами – персиками, бананами, але пам’ятати, що надмірне захоплення солодкими фруктами теж шкідливо для організму.
3. Замість цукру використовувати мед, який допомагає відновити сили і додати енергію.
4. Поліпшити настрій допомагає малина.
Всі названі продукти допомагають впоратися з «солодкою» залежністю, але крім цього необхідний достатній сон, а також адекватні фізичні та емоційні навантаження.
Якщо ж на “кухонну творчість” не вистачає ні часу, ні сил – є простіші варіанти ласощів, за принципом “купив і з’їв”. До корисних ласощів належать фрукти, сухофрукти, мед, насіння, горішки (у сирому несоленому вигляді), а також усе інше, що не містить борошна й цукру. Напевне, помітно, що у цьому списку усі продукти мають максимально природне походження. Власне, від “природності” продуктів і варто відштовхуватись, обираючи для себе найбільш корисне.
Хочеться приготувати щось одночасно і корисне, і солоденьке? Це просто: увімкніть фантазію та комбінуйте у рецепті солодощів вищезазначені продукти на власний смак!
Корисні цукерки
- 3 столових ложок насіння льону – розмолоти в кавомолці.
- 5 столових ложок насіння кунжуту – розмолоти в кавомолці.
- 5 фініків – розмочити у теплій воді, почистити від кісточок та розім’яти у блендері в пастоподібну солодку масу (без блендера такий самий ефект досягається при використанні часникодавки чи подрібнювання ножем).
Усі підготовані інгрідієнти змішати до отримання однорідної маси, виліпити із неї кульки та обваляти в кужуті. У кожну кульку можна “втиснути” половинку волоського горіха.
Їсти цукерки можна одразу, а можна залишити у холодильнику “на потім”.
Ще один приклад корисних смачних цукерок
- 5-7 плодів сушеного абрикосу без кісточки (кураги) – розмочити у теплій воді та розім’яти у блендері в пастоподібну солодку масу (або ж використовуйте часникодавку або ніж).
- Жменька кеш’ю – розмолоти в кавомолці чи блендері.
- Мед за смаком.
- Кокосова стружка для обвалювання.
Підготовані курагу та кеш’ю змішати до однорідного “тіста”, покуштувати його та підсолодити медом за смаком (замість меду можна додати кілька фініків), виліпити цукерки будь-якої форми та обваляти у кокосовій стружці (найбільш зручно обвалювати цукерки у формі кульок).
Коли мова йде про корисні солодощі, часто забувається те, що лежить на поверхні – фрукти та ягоди! Що може бути смачнішим влітку за свіжий фруктовий салат під кунжутним соусом; чи за ягідний мус, посипаний горішками?… Так легко і природно почуваєшся, ласуючи такими “стравами” (якщо їх можна так назвати, адже це продукти у натуральному їх вигляді).
Тож смакуймо природне із користю для здоров’я!