Торт «Естерхазі» — класичний рецепт
Звичайно, рецепт класичного торта «Естерхазі» вважають досить складним, доступним лише вмілим домогосподаркам або кондитерам. Ми ж постараємося розібрати його настільки детально, наскільки це можливо для того, щоб навіть кулінари-аматори змогли випробувати рецепт цього австрійського десерту в домашніх умовах.
Австрійський торт «Естерхазі» — класичний рецепт
У цьому рецепті торта «Естерхазі» використовується мигдальне борошно і якщо у вас є можливість – віддавайте вибір на його користь, як трохи більш доступною альтернативою є волоські горіхи , які можна перемолоти на борошно самостійно.
Інгредієнти:
Для коржів:
- яєчні білки — 12 шт.;
- цукровий пісок — 245 г;
- мелені волоські горіхи — 250 г;
- борошно — 75 р.
Для крему:
- яєчні жовтки — 12 шт.;
- цукровий пісок — 235 г;
- вершкове масло — 280 м;
- мелені волоські горіхи — 145 р.
Для просочення:
- абрикосовий джем — 45 г;
- вода — 10 мл
Для глазурі:
- цукрова пудра — 380 г;
- рослинне масло — 10 мл;
- лимонний сік — 20 мл;
- вода — 55 мл
Для декору:
- чорний шоколад — 50 г;
- рослинна олія — 5 мл;
- фундук — 110 р.
Приготування:
Перетворіть цукор і яєчні білки в меренгу, обережно змішайте її з борошном і меленими горіхами. Візуально розділіть суміш на чотири частини. Кожну з порцій викладіть на папір і розрівняйте лопаткою в коло діаметром 25 см. Випікайте 14 хвилин при 160 градусах.
Для крему збийте жовтки з цукром над водяною банею. Варіть основу крему 10-12 хвилин, поки не загусне. Охолодіть крем і збийте міксером близько 30 секунд. Продовжуючи збивання, почніть додавати маленькі шматочки вершкового масла, а в кінці підсипте мелені горіхи.
Оригінальний рецепт торта «Естерхазі» з шоколадним кремом
Інгредієнти:
Для крему:
- молоко — 480 мл;
- яєчні жовтки — 6 шт;
- цукор — 95 г;
- борошно — 45 г;
- какао — 45 г;
- шоколад — 50 г;
- волоські горіхи — 75 р.
Для коржів:
- фундук — 135 г;
- яєчні білки — 6 шт.;
- цукровий пісок — 135 г;
- борошно — 45 р.
Для декору:
- абрикосове варення — 25 мл;
- чорний шоколад — 35 г;
- цукрова пудра — 145 г;
- лимонний сік — 15 мл;
- фундук — для декору.
Приготування:
Яєчні жовтки розітріть з цукром, борошном і какао. Молоко закип’ятіть. Влийте гаряче молоко до жовткової суміші безперервно помішуючи. Перелийте крем чистий сотейник і проваріть з шоколадом ( потрібно поламати перед цим на шматочки) до загустіння, також не зупиняючи перемішувати. Готовий крем охолодіть.
Приготуйте коржі, збивши цукор і білки до стійкої піни, а потім додайте до них мелений фундук і борошно. Готову суміш розділіть начетверо і випікайте на пергаменті за 15-20 хвилин при 180 градусах. Готові коржі також остудіть і промажте кремом. Верхівку торта змастіть абрикосовим варенням.
Розтопіть чорний шоколад. Цукрову пудру збийте з невеликою кількістю води і лимонним соком так, щоб вона перетворилася в пасту. Покрийте глазур’ю верхівку торта, декоруйте колами з розтопленого шоколаду. Зубочистками проведіть лінії від центру торта до країв. Залишки крему і глазурі нанесіть на боки торта і посипте його подрібненим фундуком. Перед нарізкою «Естерхазі» повинен провести в холодильнику не менше доби.
Смачного!