Смугастий м’ясний пиріг без замісу руками
від Denzhyttya
20 Червня, 2021
У цього пишного і ніжного “смугастого” пирога є приваблива особливість. Тісто для нього зовсім не потрібно вимішувати руками. Досить просто змішати інгредієнти ложкою і відразу перекласти на деко. Начинки можна робити будь-які, хоч м’ясні, хоч рибні і навіть солодкі фруктові. Все залежить від фантазії і бажання. Цей рецепт буде з м’ясним фаршем і овочами.
Інгредієнти для пирога 35х25 см:
Тісто
- Борошно – 480 гр
- Яйця – 2 шт. (1 ціле яйце + 1 яєчний білок)
- Молоко – 300 мл
- Соняшникова олія – 100 мл
- Цукор 2 ст.л.
- Сіль 1 ч.л.
- Дріжджі – 7 гр (1 упаковка)
Начинка
- Фарш – 250 гр
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Болгарський перець – 1/2 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Сир – 70 гр
- Зелена цибуля, кріп – за смаком
- Сіль, перець, зіра – за смаком
- Соняшникова олія для смаження
Додатково
- Соняшникова олія для змащування форми і рук
- Яєчний жовток для змазування пирога
- Кунжут для прикраси пирога
Приготування:
- Почнемо з цього чудового і дуже простого тіста. Хоч воно і дріжджове, але робити його одне задоволення. Процес настільки простий, що з ним впорається будь-яка господиня, навіть та, у якої зовсім немає досвіду роботи з дріжджами. І виходить це тісто завжди і у всіх.
- Отже, в глибоку миску вбиваємо одне ціле яйце і один яєчний білок, а жовток відкладаємо в сторону. Він ще стане в нагоді. Щоб жовток НЕ завітрився прикриваємо його плівкою або пакетиком.
- Далі вливаємо молоко і соняшникову олію.
- Порада: щоб тісто вийшло правильно, всі інгредієнти для нього не повинні бути холодними. Яйця варто дістати з холодильника заздалегідь, а молоко злегка підігріти, щоб воно було трохи тепліше кімнатної температури. Масло гріти не потрібно, але і воно повинно бути теж не прохолодне.
- Всипаємо весь цукор, сіль і сухі дріжджі. Пиріг хоч і не солодкий, але без цукру тут точно не обійтися. Тому сміливо кладемо рівно стільки, скільки вказано в рецепті, навіть якщо здасться, що цього занадто багато. А дріжджі найкраще взяти швидкодіючі.
- І просто перемішуємо все звичайною ложкою або лопаткою до однорідності. Однорідність умовна, тому що ідеально поєднати рідкі компоненти з олією досить складно. Але нам ідеальність і не потрібна. Розбовтувати просто до розчинення крупинок цукру і дріжджів.
- Після цього просіваємо в миску всю муку відразу і просто перемішуємо тієї ж ложкою. У цей момент дуже захочеться підмішування тісто руками, але цього робити не потрібно. Це тісто не “любить” довгого і активного замішування. Так що, руками поки його не чіпаємо.
- Перемішуємо теж до умовно однорідного стану, щоб не залишилося грудочок борошна. Це займе не більше 1 хвилини. Тісто вийде дуже липке і в’язке. Це абсолютно нормально і правильно.
- Далі беремо будь-який відповідний за розміром деко і дуже щедро, не шкодуючи, змащуємо його соняшниковою олією.
- І відразу ж викладаємо на нього тісто і розтягуємо по поверхні руками. Руки теж рясно змащуємо олією, щоб тісто не прилипало. Не варто переживати, що в рецепті використовується занадто багато олії. От саме її це тісто дуже навіть “любить”.
- Після того, як тісто розтягнуто, накриваємо його плівкою, обов’язково в контакт, і відправляємо в тепле місце приблизно на 40 хвилин, поки воно не підніметься мінімум в 2 рази. Час залежить від активності дріжджів.
- Порада: в якості теплого місця можна використовувати духовку. Для цього її потрібно злегка розігріти до 40 градусів, але не забути після цього відразу вимкнути.
- Поки підходить тісто, як раз є час зайнятися начинкою. На олії смажимо ріпчасту цибулю, додаємо болгарський перець і помідор. Потім викладаємо м’ясний фарш, солимо і перчимо до смаку. При бажанні можна приправити начинку будь-якими спеціями. Все злегка обсмажуємо до відчутного випаровування рідини.
- Трохи охолоджуємо і вже після охолодження додаємо в начинку натертий на великій тертці сир і будь-яку зелень. В принципі, це тільки один з варіантів. Зовсім не обов’язково робити саме так. Начинку можна приготувати повністю на свій смак.
- Ну а тепер буде найцікавіше. Дістаємо тісто з теплого місця і знімаємо плівку. Тісто буде виглядати дуже повітряним і це так і є.
- Знову змащуємо руки олією і робимо в тісті ось такі поперечні поглиблення. Їх можна зробити стільки, скільки хочеться і на скільки вистачить начинки, тому що вона буде укладатися як раз в ці поглиблення.
- Ну а тепер, відповідно, укладаємо начинку по всім смужкам.
- Далі беремо жовток який залишився і збиваємо його вилочкою.
- Акуратно змащуємо жовтком тісто. Воно неймовірно ніжне і повітряне, тому на пензлик не тиснемо, а тільки злегка проходимся по поверхні.
- А після цього посипаємо зверху кунжутом. Але це за бажанням звичайно. Можна обійтися і без нього.
- От і все. Відправляємо зібраний пиріг в заздалегідь прогріту духовку і випікаємо всього 25 хвилин при 180 градусах. Залишати пиріг для вистоювання немає ніякої необхідності. Все вийде і так.
- Пиріг виходить такий гарний і рум’яний, що важко відірвати погляд. Це насправді дуже незвично. Ну а який він м’який і пишний краще переконатися, якщо його приготувати і спробувати. Слова не можуть передати того захвату, який би відповідав опису всіх отриманих від цього розкішного пирога відчуттів.
Джерело:
skarbnychka-retseptiv.com.ua