Торт «‎Париж-Брест»

Історія, завдяки якій торт «Париж-Брест» отримав свою назву,  проста і цікава. Ходить легенда, що автор десерту – французький кондитер Луї Дюран – настільки надихнувся велогонкою, що створив на честь неї тістечко у формі велосипедного колеса. Звичайно, адже учасники мали подолати цілих 1200 км!

Це було ще в 1910 році, але з тих пір популярність тістечка тільки збільшилася. Сучасні кондитери змагаються один з одним не тільки в майстерності виготовлення торта, але і в його розмірі. торт «Париж-Брест»- один з найбільш популярних класичних десертів. Ви просто зобов’язані навчитися його готувати!

торт «Париж-Брест»

Інгредієнти:

  • вода 125 мл
  • молоко 125 мл
  • пшеничне борошно 165 г
  • вершкове масло 350 г
  • сіль 1 дрібка.
  • яйце 4 шт.
  • яєчний жовток 9 шт.
  • цукор 370 г
  • волоські горіхи 200 г
  • мигдаль 100 г
  • цукрова пудра 50 г

Приготування:

  1. Насамперед приготуємо заварне тісто. Перелийте в сотейник 125 мл води і стільки ж молока. Додайте до них дрібку солі і 100 г м’якого вершкового масла. Поставте сотейник на вогонь. Його вміст доведіть до кипіння помішуючи.
  2. Як тільки маса закипить, зніміть її з вогню. Пересипьте в сотейник борошно. Дерев’яною лопаткою перемішайте доти, поки маса не стане однорідною.
  3. Далі поверніть сотейник на маленький вогонь. Варіть тісто помішуючи до тих пір, поки воно не почне відставати від стінок. Тоді приберіть тісто з вогню. Перемістіть кулю в миску і дайте їй охолонути.Париж-брест
  4. 5 хвилин перемішуйте тісто, щоб воно остигало рівномірно. В процесі перемішайте віночком 4 яйця. Їх умішайте в тісто, коли воно трохи охолоне. Заварне тісто готове. Якщо воно вам здається занадто щільним, додайте в нього ще трохи молока.
  5. Тепер намалюйте на шматку пергаменту коло за допомогою кришки від каструлі . Переверніть лист пергаменту малюнком вниз. Під нього підкладіть чистий аркуш. Перемістіть конструкцію на деко.
  6. Тісто перелийте в кондитерський мішок. Зробіть коло з тіста по намальованій лінії. Друге коло зробіть всередині першого, а третій – між ними зверху. Змастіть колесо збитим жовтком, посипте мигдальними пелюстками і цукровою пудрою.торт париж-брест
  7. Готуйте заварне тістечко в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин. Тісто має підрум’янитися і збільшитися в розмірі. Готовому тістечку дайте охолонути при кімнатній температурі.
  8. Тим часом приготуйте крем. 250 г цукру пересипте в сотейник. Залийте його невеликою кількістю води. Приготуйте сироп. Якщо занурити в готовий сироп кінчик виделки, від нього потягнеться тонка цукрова нитка.
  9. 8 жовтків кімнатної температури перемішайте міксером з насадкою «віночок». Тонкою цівкою влийте в сироп. Як тільки суміш стане однорідною, збільшіть потужність приладу. Збивайте до повного охолодження.класичний десерт
  10. Далі в 3 підходи пересипте в крем 250 г м’якого вершкового масла. Збивайте, поки воно не стане оксамитовим і однорідним. Під кінець готування пересипте в крем праліне.
  11. Праліне слід готувати заздалегідь. Для цього подрібніть  волоські горіхи і пересипте їх на сковороду. Туди ж відправте 120 г цукру. Останній розтопіть. Перемішайте так, щоб карамель покрила всі горіхи.
  12. Готову масу перелийте на силіконовий килимок, дайте їй охолонути. Далі поламайте карамель, пересипте її в блендер. Подрібніть карамель в крихту. Її і додайте в готовий крем.торт з заварного тіста
  13. Холодне “колесо” розріжте поперек гострим ножем. За допомогою кондитерського мішка начиніть його кремом. Накрийте крем верхньою частиною кільця. Торт відправте в холодильник до повного застигання.

За смаком торт «Париж-Брест» нагадує горіховий еклер. До слова, кільце з заварного тіста не обов’язково наповнювати саме нашим кремом. Ви можете приготувати начинку з вершкового сиру, доповнивши його фруктами в сиропі. Виходить теж досить смачно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: