Джем з айви
Айва – осінній фрукт, ароматний, з яскраво-жовтою щільною шкіркою. У свіжому вигляді вона тверда і терпко-кисла, проте в приготованому вигляді набуває зовсім іншого смаку. Після запікання або варіння жорстка м’якоть перетворюється в кисло-солодке рожеве пюре з дрібними крупинками, як у груші.
Якщо варення та джеми із слив, яблук, груш вже поповнили ваш арсенал заготовок, беріться за айву! Це один з кращих плодів для варіння густих джемів і повидла. Через високий вміст пектину айва при варінні швидко перетворюється в драглисту масу.
Джем з айви виходить шалено ароматним, дуже схожим на мармелад. Приємно, що рецепт не вимагає великої кількості цукру. Додаванням паприки, часникового порошку і ароматних трав смак легко відкоригувати в бік кисло-солодкого соусу до м’яса і птиці.
Інгредієнти:
- айва 2,5 кг
- цукор 300 г
- вода 2 скл.
Приготування:
- Промиту айву розріжте на четвертинки, видаліть насіння. М’якоть наріжте подрібніше, складіть в товстостінну каструлю, слідом влийте воду.
- Каструлю поставте на середній вогонь, вміст доведіть до кипіння. Варіть при періодичному помішуванні, поки вода не випарується. Додайте цукор.
- Варіть до розм’якшення айви і розчинення цукру. Зніміть каструлю з вогню, вміст перебийте блендером.
- Отриману масу ще раз доведіть до кипіння і відразу ж розлийте по стерилізованим банкам. Банки закрийте, переверніть, закутайте. Залиште до охолодження.
Крім чудових смакових якостей, джем з айви має здатність поліпшувати травлення і роботу серцево-судинної системи. Приємного смаку і будьте здорові!