Рецепт хашлами, якою пишається весь Кавказ

Хашлама – це дуже старовинна страва, за яку сперечаються практично всі кавказькі народи. Грузини вважають її своєю стравою, поряд з харчо і чахохбілі. Вірмени впевнені: хашлама – це їх національна страва . Як би там не було, хашламу люблять і ті, і інші. Давай спробуємо приготувати цю страву і ми. Хашлама з яловичини сподобається усім.

Хашлама з яловичини

Правильно приготовлена ​​хашлама – це абсолютно приголомшлива страва. Її також називають «Страва 2 в 1», тому що хашлама з яловичини поєднує в собі смачне варене м’ясо і наваристий бульйон. За традицією бульйон від хашлами наливають в стакани і п’ють.

Історія не зберегла ні приблизного часу, коли з’явилася хашлама, ні імені її першого кухаря. Єдине, що відомо, це походження назви страви. «Хаш» походить від вірменського слова «Хашел» – м’ясо, зварене цілим шматком. Але хашлама – це не тільки м’ясо, а й свіжі овочі, і запашні приправи.

Хашлама з яловичини

Інгредієнти:

  • 1 кг баранини
  • 400 г ріпчастої цибулі
  • 200 г помідорів
  • 200 г болгарського перцю
  • 600 г світлого пива
  • 1/3 ч. л. чорного меленого перцю
  • 1/3 ч. л. меленого перцю чилі
  • 15 г солі

Приготування:

  1. Для хашлами дуже важливо вибрати правильне м’ясо.  Наприклад, шия, лопатка або гомілка.
  2. М’ясо очистіть від плівок і найбільш грубих сполучних тканин. Потім наріжте  м’ясо на середні шматки.
  3. Наріжте кільцями помідори і цибулю. На дно каструлі викладіть слайси помідорів, зверху – половину нарізаної цибулі. На овочі щільно укладіть м’ясо. Все це залийте світлим пивом. Рідина повинна повністю покривати м’ясо і підніматися над його рівнем на 1 см.

    Бульйон

  4. На  маленькому вогні доведіть м’ясо і овочі до кипіння. Потім зніміть пінку. Після цього викладіть на м’ясо цибулю, що залишилась. Також додайте спеції: мелений чорний перець, мелений перець чилі. М’ясо потрібно варити близько 5 годин в каструлі із закритою кришкою на найменшому вогні.
  5. Хашлама з яловичини обов’язково повинна бути з овочами. Це може бути картопля або морква. У цьому рецепті у нас болгарський перець.  Очистіть від насіння і наріжте великими шматочками. Потім покладіть перець в каструлю, знову закрийте кришкою і варіть ще півгодини.
  6. Коли хашлама з яловичини зварилася, додайте сіль і перемішайте. Потім приберіть з каструлі цибулю і помідори, а бульйон процідіть.

Традиційна хашлама готова! Рецепт цієї  дивовижної страви дивіться в цьому відео.

Хашлама – це непроста страва, приготування якої вимагає багато терпіння. Але  всі старання будуть винагороджені чудовим смаком ніжного м’яса і наваристим бульйоном.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: