Рецепт хашлами, якою пишається весь Кавказ
Хашлама – це дуже старовинна страва, за яку сперечаються практично всі кавказькі народи. Грузини вважають її своєю стравою, поряд з харчо і чахохбілі. Вірмени впевнені: хашлама – це їх національна страва . Як би там не було, хашламу люблять і ті, і інші. Давай спробуємо приготувати цю страву і ми. Хашлама з яловичини сподобається усім.
Хашлама з яловичини
Правильно приготовлена хашлама – це абсолютно приголомшлива страва. Її також називають «Страва 2 в 1», тому що хашлама з яловичини поєднує в собі смачне варене м’ясо і наваристий бульйон. За традицією бульйон від хашлами наливають в стакани і п’ють.
Історія не зберегла ні приблизного часу, коли з’явилася хашлама, ні імені її першого кухаря. Єдине, що відомо, це походження назви страви. «Хаш» походить від вірменського слова «Хашел» – м’ясо, зварене цілим шматком. Але хашлама – це не тільки м’ясо, а й свіжі овочі, і запашні приправи.
Інгредієнти:
- 1 кг баранини
- 400 г ріпчастої цибулі
- 200 г помідорів
- 200 г болгарського перцю
- 600 г світлого пива
- 1/3 ч. л. чорного меленого перцю
- 1/3 ч. л. меленого перцю чилі
- 15 г солі
Приготування:
- Для хашлами дуже важливо вибрати правильне м’ясо. Наприклад, шия, лопатка або гомілка.
- М’ясо очистіть від плівок і найбільш грубих сполучних тканин. Потім наріжте м’ясо на середні шматки.
- Наріжте кільцями помідори і цибулю. На дно каструлі викладіть слайси помідорів, зверху – половину нарізаної цибулі. На овочі щільно укладіть м’ясо. Все це залийте світлим пивом. Рідина повинна повністю покривати м’ясо і підніматися над його рівнем на 1 см.
Бульйон
- На маленькому вогні доведіть м’ясо і овочі до кипіння. Потім зніміть пінку. Після цього викладіть на м’ясо цибулю, що залишилась. Також додайте спеції: мелений чорний перець, мелений перець чилі. М’ясо потрібно варити близько 5 годин в каструлі із закритою кришкою на найменшому вогні.
- Хашлама з яловичини обов’язково повинна бути з овочами. Це може бути картопля або морква. У цьому рецепті у нас болгарський перець. Очистіть від насіння і наріжте великими шматочками. Потім покладіть перець в каструлю, знову закрийте кришкою і варіть ще півгодини.
- Коли хашлама з яловичини зварилася, додайте сіль і перемішайте. Потім приберіть з каструлі цибулю і помідори, а бульйон процідіть.
Традиційна хашлама готова! Рецепт цієї дивовижної страви дивіться в цьому відео.
Хашлама – це непроста страва, приготування якої вимагає багато терпіння. Але всі старання будуть винагороджені чудовим смаком ніжного м’яса і наваристим бульйоном.
Смачного!