Готую листкові коржі замість хліба.
від Denzhyttya
20 Вересня, 2021
Листкове тісто славиться своєю примхливістю і складністю. Щоб його приготувати, потрібно зробити багато розкачувань, складань і в проміжку між ними – давати тістові добре охолодитися.
Але я вам хочу запропонувати альтернативний варіант приготування листкових коржів.
Все максимально просто і швидко. Дуже хочу, щоб ви спробували цей рецепт!
Інгредієнти:
Для тіста:
- Куряче яйце – 1 шт
- Сіль – 1 ч. л
- Вода – 300 мл
- Борошно пшеничне – 500 г
Для змазування:
- Масло вершкове – 150 г
- Соняшникова олія – 100 мл
Начинка:
- зелень (яка більше подобається) – пучок
Приготування:
- Я готувала 0,5 порцію, а взагалі з цієї кількості продуктів виходить 4 великі коржі або 6 середніх. Орієнтуйтеся на діаметр своєї сковорідки. Отже, починаємо з приготування тіста. У зручну глибоку миску висипаємо борошно, додаємо яйце і сіль.
- Нагріваємо воду приблизно до 70 градусів. Нам потрібна саме гаряча рідина, а не крутий кип’яток. Потихеньку вливаємо її в миску з борошном, одночасно перемішуючи тісто виделкою або лопаткою.
- Готове тісто вийде м’яким. Не виключено, що воно буде липнути до рук, але поки більше борошна додавати не потрібно. Після відпочинку воно стане більш м’яким і еластичним. Формуємо тісто і накриваємо харчовою плівкою або чистим рушником. Поки відставляємо в сторону на 20-25 хвилин.
- А поки підготуємо начинку. Дрібно нарізаємо невеликий пучок улюбленої зелені. У мене був кріп, петрушка і пара пір’їнок зеленої цибулі. Можна також додавати кінзу, базилік. Є ще варіант і солодкої начинки – цукрова пудра. Нею потрібно посипати тісто при формуванні коржів замість зелені.
- Потім робимо суміш масел. Тут все просто. Необхідно розтопити вершкове масло (в мікрохвильовці або на плиті), охолодити його до кімнатної температури, додати олію і все перемішати. Готово, можна формувати коржі, якщо тісто вже відлежалося належний час.
- Ділимо тісто на 4 частини для зручності розкачування. Якщо у вас простора робоча поверхня, то можна розрізати і на 2 частини. Шматочки, з якими не працюємо поки, прикриваємо харчовою плівкою, щоб поверхня не сохла.
- Присипаємо стіл борошном і розкачуємо шматочок тіста як можна тонше.
- Змащуємо його сумішшю масел і посипаємо зеленню або цукровою пудрою.
- Розкачуємо другий шматочок тіста і накриваємо ним начинку. Намагаємося, щоб краї пластів збігалися.
- Розрізаємо на 4-5 смужок приблизно однакової ширини.
- Першу смужку скручуємо в тугий рулет. Потім на нього намотуємо другу смужку. Таким чином, на 1 корж може піти 3-4 смуги.
- Ось що вийде в результаті. Повторюємо процедуру в такій же послідовності з усім тістом і всієї начинкою. Масляна суміш залишиться, вона нам знадобиться для обсмажування коржів.
- Акуратно розкачуємо кожну заготовку до діаметра сковорідки (можна трохи менше).
- Наливаємо в сковорідку частину масляної суміші і розігріваємо її. Викладаємо корж. Обсмажуємо на помірному вогні до золотистої скоринки.
- Перевертаємо кілька разів, щоб кожна сторона пропеклась рівномірно.
Готові коржі перекладаємо на паперовий рушник, щоб вбралася зайва олія. Потім подаємо, поки не охололи. Коржі виходять хрусткими і дуже ароматними. Відмінна заміна традиційного хліба.
Джерело:
mandarynka.com.ua
Позначки