20 рецептів аджики з помідорів на зиму
За своєю суттю аджика з помідорів – це навіть не соус, а гостра спеція. Її використовують для приготування інших страв або просто замість кетчупу. Тим більше, існують десятки варіантів приготування – і кожний раз ти отримаєш новий смак. Вибрали 20 кращих рецептів!
1. Аджика з помідорів без варіння
Така аджика чудово поєднується з м’ясом і пастою.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1,5 кг солодкого перцю, 200 г часнику, 250 г гострого перцю, спеції.
Приготування: очисти перець від насіння і пропусти всі інгредієнти через м’ясорубку. Приправ аджику за смаком, перемішай і закатай в стерилізовані банки.
2. Аджика з помідорів у власному соці
Це рецепт вареної аджики – вона виходить більш пряною.
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 600 г цибулі, 1 кг моркви, 400 г часнику, 150 г гострого перцю, 1,5 склянки соняшникової олії, 1 склянка цукру, 0,5 склянки солі, 150 мл оцту.
Приготування: Пропусти всі овочі через м’ясорубку, перемішай, доведи до кипіння і провари годину на маленькому вогні. Додай олію, цукор, сіль і спеції, додай оцет, і протушкуй ще годину, а потім закатай.
3. Аджика з помідорами і часником
Мінімалістичний варіант для любителів чистих помідорних заправок.
Тобі знадобиться: 600 г помідорів, 2 головки часнику, 2 ст.л. цукру, 1 ст.л. солі, спеції.
Приготування: подрібни помідори і часник за допомогою блендера або м’ясорубки. Додай цукор, сіль і спеції, перемішай аджику і закатай в банки.
4. Гостра аджика з помідорів
Обов’язково спробуй аджику в процесі приготування, щоб відрегулювати кількість спецій.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 1 солодкий перець, 2 гострих перця, 2 головки часнику, пластівці чилі, коріандр, 1 ч.л. солі, 2 ч.л. цукру, зелень.
Приготування: Подрібни помідори в блендері, доведи до кипіння і провари 15 хвилин. Окремо подрібни обидва види перцю, додай до помідорів і провари ще 10 хвилин. В останню чергу додай спеції, роздавлений часник і нарізану зелень, і закатай.
5. Аджика з помідорів з яблуками
Рецепт дуже ніжної і солодкої домашньої аджики.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, по 1 кг яблук, перцю і моркви, 200 г часнику, 1 склянку цукру, 1 склянку оцту, 60 г солі, 1 склянку соняшникової олії.
Приготування: натри на дрібній тертці яблука і моркву, а помідори і перець подрібни в блендері. Провари аджику годину під кришкою, додай інші інгредієнти, перемішай і закатай.
6. Аджика з помідорами і морквою
Морква надає аджиці приємний помаранчевий відтінок.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1,5 кг моркви, 100 г гострого перцю, 150 г часнику, 200 мл соняшникової олії.
Приготування: пропусти помідори через м’ясорубку і провари пару хвилин. Точно так само подрібни моркву, часник і гострий перець, обсмаж в олії до м’якості, змішай з томатною масою і протушкуй 2 години на мінімальному вогні. Розлий аджику по банках.
7. Аджика з помідорів з перцем
Таку аджику можна використовувати як заправку для перших страв.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 600 г перцю, 1 морква, 1 головка часнику, 1 цибулина, 1 гострий перець, 25 г солі, 30 г цукру, 0,5 склянки соняшникової олії, 2 ч.л. оцту.
Приготування: подрібни всі овочі разом з часником в блендері до однорідності і провари півгодини. Додай решту інгредієнтів, приправ за смаком, провари ще 5 хвилин і закатай.
8. Аджика з помідорів з кабачками
Легкий овочевий варіант з більш спокійним і нейтральним смаком.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 3 кг кабачків, по 500 г моркви і перцю, 200 г часнику, 100 г цукру, 40 г солі, 200 мл соняшникової олії, 100 мл оцту, спеції.
Приготування: пропусти всі овочі через м’ясорубку, додай сіль, цукор і спеції, і додай олію. Провари аджику 40 хвилин після закипання, додай роздавлений часник, а через 5 хвилин додай оцет і розклади по банкам.
9. Аджика з помідорами і сливою
Оригінальна аджика, яка трохи нагадує соус ткемалі.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 750 г слив, 200 г червоної цибулі, спеції.
Приготування: очисти помідори від шкірки, а сливи від кісточок, і пропусти все через м’ясорубку разом з цибулею. Провари аджику 30 хвилин після кипіння, приправ, провари ще 20 хвилин і закатай.
10. Аджика з помідорів з хріном
Хрін надає класичній аджиці нові нотки!
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 500 г солодкого перцю, 200 г кореня хрону, 4 гострих перця, 300 г часнику, 1 склянка цукру, 2 ст.л. солі, спеції, 1 склянка оцту.
Приготування: подрібни всі овочі і хрін в блендері, додай спеції і перемішай. Додай у аджику оцет, перемішай ще раз і розлий її по стерилізованим банкам.
11. Аджика з помідорів без оцту
Оцет – джерело характерного кислуватого присмаку і гарний консервант. Але аджику легко готувати і без нього!
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 300 г солодкого перцю, 30 г гострого перцю, 70 г часнику, спеції.
Приготування: очисти перець від кісточок, подрібни всі овочі в блендері і провари пюре приблизно півгодини. В кінці додай спеції, ще трохи провари до бажаної консистенції і закатай.
12. Аджика з помідорами і зеленню
Аромат добереться навіть до далекої кімнати!
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг солодкого перця, 2 гострих перцю, 200 г часнику, по 1 пучку кінзи, кропу і петрушки, 1 стебло селери, 50 мл соняшникової олії, 100 мл оцту, по 2 ст.л. солі і цукру.
Приготування: пропусти помідори, селеру і перець через м’ясорубку, а зелень з часником дрібно наріж або подрібни в блендері. Змішай обидві маси і провари 20 хвилин після закипання. Додай сіль, цукор і спеції, провари ще 5 хвилин, додай оцет і розлий аджику по банках.
13. Солодка аджика з помідорів
Таку аджику можна давати навіть дітям!
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 500 г цибулі, 500 г моркви, 50 мл соняшникової олії, 80 г цукру, 4 ст.л. солі, спеції.
Приготування: подрібни всі овочі в блендері до однорідності. Додай цукор, сіль і спеції, перемішай і дай аджиці постояти приблизно 45 хвилин. Додай олію, знову перемішай і закатай.
14. Аджика з помідорів з баклажанами
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг баклажанів, 350 г часнику, 1 кг перцю, 1 склянка соняшникової олії, 100 г гострого перцю, 100 мл оцту, спеції.
Приготування: пропусти через м’ясорубку перець, помідори, баклажани і часник, перемішай, додай олію і приправ. Провари суміш близько 50 хвилин, і потім додай оцет. Розлий заготовку по банкам.
15. Аджика з помідорів з базиліком
Ще один ароматний рецепт аджики з зеленню.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 2 пучка базиліка, 200 г часнику, спеції.
Приготування: подрібни помідори в блендері, видави часник і дуже дрібно наріж базилік. Змішай всі інгредієнти, приправ за смаком і закатай в банки.
16. Аджика із помідорів з горіхами
Повноцінна закуска, яку можна подавати з хлібом або в кошиках!
Тобі знадобиться: 700 г помідорів, 1 кг солодкого перцю, 2 гострих перця, 150 г грецьких горіхів, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ст.л. копченої паприки, 1 пучок кінзи, 1 головка часнику, спеції.
Приготування: Подрібни всі інгредієнти з часником, горіхами і гострим перцем в блендері. Протушкуй масу 25 хвилин, додай нарізану зелень і спеції, і протушкуй ще 5 хвилин. Розлий аджику по банках.
17. Пряна аджика з помідорами і цибулею
Такий простий, але такий пряний соус.
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 1 кг цибулі, 500 г яблук, 300 г цукру, 2 ст.л. солі, 6 горошин перцю, 6 лаврових листків, 6 бутонів гвоздики, 1 ч.л. кориці, по 1 ч.л. червоного і чорного перцю, 150 мл оцту.
Приготування: Подрібни цибулю, часник, яблука і помідори в блендері. Окремо подрібни в кавомолці або в ступці все спеції до стану порошку. Доведи пюре до кипіння, приправ його і провари 40 хвилин на маленькому вогні. Після цього додай оцет і закатай аджику.
18. Аджика із зелених помідорів
У цією аджики незвичайний колір і трохи інший смак.
Тобі знадобиться: 1 кг зелених помідорів, 1 кг солодкого перця, 2 гострих перця, 1 цибулина, 7 зубчиків часнику, 150 мл соняшникової олії, 1 пучок зелені, спеції, 30 мл оцту.
Приготування: подрібни зелені помідори, цибулю, перець, часник і зелень в блендері. Додай у це пюре олію і провари його півгодини на середньому вогні. Приправ, додай оцет і розлий заготовку по банкам.
19. Аджика з жовтих помідорів
Жовті помідори солодші, ніжніші і ароматні.
Тобі знадобиться: 2 кг жовтих помідорів, 2 гострих перця, 4 солодких перця, по 1 ст.л. солі і цукру, 5 зубчиків часнику.
Приготування: подрібни помідори в блендері і доведи до кипіння. Додай дрібно нарізаний перець, цукор і сіль, провари 20 хвилин і заправ давленим часником. Відразу ж розклади аджику по банках.
20. Аджика з помідорів в мультиварці
Швидко, зручно і ніяких зайвих зусиль!
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 кг солодкого перця, 3 гострих перця, 1 головка часнику, 100 мл оцту, 100 мл соняшникової олії, 5 ст.л. цукру, спеції.
Приготування: подрібни помідори і солодкий перець в блендері, перелий и чашу мультиварки і постав на 2 години режим для тушкування. За півгодини до кінця додай дрібно нарізаний часник, гострий перець, спеції, олію та оцет. Закатай аджику в стерилізовані банки.