У сезон сливи готую на зиму найсмачніший соус до м’яса, риби та овочів: грузинський ткемалі
3 Вересня, 2022
Грузинський соус ткемалі виходить дуже смачний, пікантний та ароматний! Цей сливовий соус ідеально підходить до будь-якого виду м’яса та риби. Пропоную приготувати грузинський соус самостійно, а не купувати у магазині – це дуже просто та недорого!
Інгредієнти:
- Слива кисла (або алича) – 1800 г.
- Сіль – 1 ст.л.
- Цукор – 120 г.
- Часник – 1 головку.
- Кінза свіжа – 1 пучок (80 г.)
- Кріп – 1 пучок (100 г.)
- Петрушка – 1 пучок (100 г)
- Гіркий перець – 1-2 шт.
- Листя м’яти – 15 г.
- Базилік (листя) – 15 г.
- Хмелі – сунелі – 1 ст.л.
- Сушений базилік – 1 ст.л.
- Коріандр – 1 ч.л.
Вихід: 1700 мл.
Приготування:
- Кислу сливу (замість неї можна використовувати кислу аличу) добре промити під проточною водою. Кладемо в каструлю і додаємо 100мл. води. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо сливу до м’якості. Готову сливу остудити.
- Остиглу сливу перетираємо через сито.
- Проціджену сливу ставимо на невеликий вогонь.
- Часник, кінзу, гострий перець (насіння видалити) добре подрібнити у блендері. Потім, подрібнюємо через блендер кріп, петрушку, базилік та м’яту.
- Коли слива закипить, додаємо сіль, цукор (кількість залежить від кислоти сливи). Коли цукор і сіль розчиняться, додаємо подрібнену зелень та спеції. Перемішуємо та варимо хвилин 5-7.
- Розливаємо у стерилізовані баночки, закручуємо стерилізованими кришками.
Готово! Приємного для всіх апетиту!
Джерело:
zhyttia.com.ua