Моя улюблена закуска з баклажанів на зиму: щороку так закриваємо
11 Вересня, 2022
Сьогодні хочу з Вами поділитись рецептом смачних баклажанів на зиму. На даний момент, це мій улюблений рецепт заготівлі з баклажанів.
Нам знадобиться (на 4 банки по 0,5 літра):
- Баклажани – 2 кг
- Сіль – 2 столові ложки з гіркою
- Соняшникова олія – для смаження
Соус/Заправка (вихід = 1 літр):
- Болгарський перець – 6 штук
- Часник – 3 головки
- Помідори середні – 4 штуки
- Гострий перець – 1 стручок
- Цукор – 2 столові ложки з гіркою (або за смаком)
- Оцет 9% – 80 грам
Приготування:
- Я взяла 2 кг баклажанів. Їх потрібно вимити і нарізати кружечками завтовшки приблизно 0,5 см.
- Перекладаємо баклажани в ємність і пересипаємо сіллю. Потрібно 2 столові ложки солі з гіркою.
- Все, перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин, щоб з баклажанів вийшла вся гіркота.
- Тим часом підготуємо овочі для соусу. Їх ми пропускатимемо через м’ясорубку, тому я, таким чином, ще нарізала овочі.
- Закладати все в м’ясорубку можна в будь-якому порядку, я просто чергувала овочі.
- На виході у мене вийшло приблизно 1 літр овочевої маси.
- Тим часом баклажани постояли, їх час промивати водою.
- Заливаємо і добре промиваємо. Обов’язково баклажани потрібно віджати, тому що вони дуже швидко вбирають воду.
- Тепер розігріваємо на сковороді невелику кількість олії.
- І обсмажуємо кружечки баклажанів із двох сторін до золотистого кольору.
- Процес цей, звичайно, тривалий, але результат того вартий. Краще смажити відразу на двох сковорідках.
- Тепер овочеву суміш ставимо на вогонь, додаємо 2 столові ложки цукру з гіркою і все доводимо до кипіння.
- Після того, як маса добре закипить, тобто закипить не тільки по краях, але і по центру сотейника, наливаємо 80 г 9% оцту. Все перемішуємо та вимикаємо вогонь.
- Соус для баклажанів готовий.
- Далі обсмажені кружечки баклажанів обмочуємо з двох боків у соусі і щільно укладаємо в вимиті баночки.
- Я взяла 0,5-літрові. Стерилізувати їх не потрібно і кришки кип’ятити також не потрібно.
- Найоптимальніше, це спочатку приготувати соус, а потім смажити баклажани і відразу їх укладати в банки.
- Усього з 2 кг баклажанів у мене вийшло 4 баночки.
- Тепер їх потрібно простерилізувати, для цього ставимо банки у каструлю з водою.
- Води в каструлі має бути приблизно до плечі банки. Доводимо воду до кипіння на середньому вогні.
- Важливий момент: на дно каструлі обов’язково потрібно постелити кухонний рушник, щоб банки не луснули під час стерилізації.
- Але якщо каструля з подвійним дном, як у мене, то робити це не обов’язково.
- Після закипання води в каструлі, 0,5-літрові банки стерилізуються на повільному вогні при невеликому кипінні 15 хвилин.
- Через вказаний час вимикаємо вогонь, витягуємо банки та закатуємо.
- Готові баночки перевертаємо та залишаємо до повного охолодження. Рушником їх укутувати не треба.
Взимку мені найбільше подобається така закуска під смажену картоплю. А як ви заготовляєте баклажани на зиму? Який Ваш улюблений рецепт? Поділіться зі мною в коментарях.
Джерело:
zhyttia.com.ua