Шоколадний торт із мого дитинства зі смаком пломбіру
від Denzhyttya
28 Січня, 2024
Сьогодні пропоную торт із мого дитинства зі смаком пломбіру. Дуже смачний та ніжний.
Інгредієнти:
Бісквіт:
- яйця – 5 шт.
- сіль – щіпка
- цукор – 150 г
- ванільний екстракт – кілька крапель
- вода – 50 мл
- какао – 40 г
- розпушувач – 1 ч. л.
- борошно – 110 г
Заварний крем:
- яйця – 2 шт.
- цукор – 120 г
- ванільний цукор – 8 г
- кукурудзяний крохмаль – 40 г
- молоко – 500 мл
- вершкове масло – 150 г
Просочення:
- молоко – 100 мл
Глазур:
- шоколад (темний) – 100 г
- вершкове масло – 60 г
Додатково:
- волоські горіхи – 250 г
Приготування:
- Торт у нас буде із заварним кремом, тож давайте почнемо з нього. У каструлю розбиваємо 2 яйця, висипаємо 120 г цукру, 8 г ванільного цукру, також додаємо 40 г кукурудзяного крохмалю та вінчиком перемішуємо всі компоненти разом.
- Тепер виливаємо сюди 500 мл молока, знову перемішуємо та відправляємо на плиту. Варимо заварний крем, постійно помішуючи вінчиком на помірному вогні. Як тільки крем почав густіти, проварюємо його ще близько хвилини та знімаємо з плити.
- Щоб він швидше охолонув, переливаємо його в миску, накриваємо харчовою плівкою в контакт і відставляємо на столі до охолодження.
- Починаємо робити тісто для бісквіту. У чашу міксера вбиваємо 5 яєць, додаємо щіпку солі, 150 г цукру, встановлюємо насадку вінчиок. Збиваємо яйця з цукром на високій швидкості до освітлення та збільшення в обсязі.
- Яєчна маса повинна бути дуже повітряною і, якщо підняти вінчик, маса, що стікає, залишає на поверхні слід.
- Тепер до тіста додаємо кілька крапель ванільного екстракту або 0,5 ч. л. ваніліну та вливаємо 50 г води кімнатної температури. Перемішуємо всі інгредієнти, але на середній швидкості, це третя.
- Подивіться, наскільки повітряна виходить яєчна маса. Тепер на чашу ставимо сито та висипаємо в нього 110 г борошна, 1 ч.л. розпушувача та 40 г какао. Лопаткою круговими рухами знизу вгору вмішуємо сухі інгредієнти в рідкі. Тісто готове.
- Бісквіт випікатимемо в роз’ємній формі на 20 см. Дно застилаємо папером для випічки, боки не змащуємо нічим. Переливаємо тісто у форму і відправляємо випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин. А поки випікається бісквіт не втрачатимемо часу і доробимо крем.
- Беремо 120 г м’якого вершкового масла, відправляємо його в чашу міксера і збиваємо до пишності. Вершкове масло та крем обов’язково повинні бути однакової температури.
- Заварний крем повністю охолонув і загуснув. Тепер додаємо його до масла, але не весь одразу, а частинами, по одній столовій ложці. Поклали одну ложку крему, добре перемішали до однорідності і потім кладемо наступну ложку крему. У результаті крем виходить густий, пишний та ніжний за консистенцією.
- Минуло півгодини, мій бісквіт готовий. Щоб додатково переконатися в центр вставляємо дерев’яну паличку. Дістаємо бісквіт із духовки і даємо йому охолонути у формі 10-15 хвилин. Коли він трохи підстигнув, акуратно відокремлюємо його від стінок форми, знімаємо бічну панель, кладемо на бісквіт грати і перевертаємо його. Забираємо дно форми та папір і залишаємо остигати вже повністю.
- Розрізаємо бісквіт на 3 коржі, однакові за висотою. Найкраще це робити довгим ножем із зубчастим краєм.
- Збираємо торт теж у формі на 20 см. Боки вистеляємо ацетатною плівкою або вирізаємо за розміром звичайний пергаментний папір. На низ кладемо корж, який надалі буде верхом торта.
- Коржі просочуємо, я взяла звичайне молоко кімнатної температури, можна просочити фруктовим або ягідним соком, що додасть торту не тільки соковитість, а й додатковий смак. Тепер викладаємо половину крему та рівномірно розподіляємо його по коржу.
- Далі кладемо другий корж, знову просочуємо його і зверху викладаємо другу порцію крему. А останній корж спочатку просочуємо, а потім переносимо на крем. Кожен корж трохи притискаємо. Накриваємо форму з тортом харчовою плівкою та прибираємо в холодильник для стабілізації та просочення на кілька годин. Бажано тримати торт у холодильнику не менше 3-х годин.
- Потім звільняємо торт із форми та прибираємо ацетатну плівку. На торт кладемо тарілку сервіровки або підкладку і перевертаємо торт. Верх торта у нас виходить ідеально рівним.
- Покриваємо торт глазур’ю і присипаємо горішками. Для глазурі розтоплюємо 100 г темного шоколаду та 60 г вершкового масла. Робимо це на водяній бані. Глазурі даємо повністю охолонути і лише після цього декоруємо нею торт.
- Верх торта я не чіпатиму, залишу його в такому вигляді, а боки торта обсипаю подрібненими волоськими горіхами.
- У дитинстві ми із мамою часто готували такий торт. Він виходить м’який, просочений, ніжний, а крем на смак нагадує пломбір.
Бажаю приємних приготувань та смачного Вам!