20 рецептів баклажанів з помідорами, які урізноманітнять ваше меню
Складно знайти більш гармонійне і універсальне поєднання овочів, ніж баклажани з помідорами. Тим більше, їх можна приготувати як завгодно: від закусок до основних страв або заготовок на зиму. Розповідаємо 20 найсмачніших рецептів!
1. Баклажани з помідорами кружечками
Найпростіша, швидка і універсальна закуска.
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 3 помідори
- майонез
- часник
- зелень
Приготування:
Наріж баклажани і помідори кружечками завтовшки в 5 мм. Обсмаж баклажани з двох сторін і злегка змасти майонезом з одного боку. Виклади зверху помідор, а потім присипаючи нарізаною зеленню і часником.
2. Рулетики з баклажанами, помідорами і майонезом
Можеш закріпити рулетики шпажками, але вони і так добре тримають форму.
Інгредієнти:
- 500 г баклажанів
- 300 г помідорів
- 2 зубчики часнику
- 2 ст.л. майонезу
Приготування:
Наріж баклажани тонкими пластинками і обсмаж до м’якості. Змішай майонез з подрібненим часником і спеціями за смаком, і змасти баклажани. У кожну пластину загорни по часточці помідора.
3. Сендвічі з баклажанами, помідорами і моцарелою
Чудовий вегетаріанський перекус!
Інгредієнти:
- 12 шматочків хліба для тостів
- 2 баклажана
- 2 помідори
- 200 г моцарели
- 5 яєць
- спеції і зелень
Приготування:
Дрібно наріж зелень, наріж баклажани кільцями і збий яйця. Обсмаж баклажани з двох сторін. Кожну скибочку хліба вмочи однією стороною в яйце і виклади на деко.
Зверху поклади баклажани, моцарелу і помідори, приправ і накрий другим шматочком хліба, вимоченому в яйці з двох сторін. Посип сендвічі зеленню і запікай 15 хвилин при 180 градусах.
4. Тушковані баклажани з помідорами
Радимо готувати баклажани в чавунному казані.
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 4 помідори
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- спеції і зелень
Приготування:
Наріж баклажани кубиком, дрібно наріж очищені помідори і цибулю, і обсмаж все разом 5-7 хвилин на сильному вогні. Додай часник, спеції і півсклянки води, протушкуй 20 хвилин і посип зеленню.
5. Баклажани з помідорами в сковорідці
Смак цієї страви повністю змінюється, в залежності від обраних спецій і зелені.
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 2 моркви
- 2 помідори
- 1 перець
- 1 цибулина
- спеції і зелень
Приготування:
Натри моркву на тертці, подрібни цибулю, а інші овочі наріж кубиком. Обсмаж цибулю з морквою до золотистого, додай баклажани з перцем, а через 5 хвилин – помідор. Продовжуй смажити на сильному вогні, помішуючи, і в кінці приправ страву.
6. Баклажани з помідорами під сиром
Ще один рецепт тієї самої класичної закуски з баклажанів і помідорів.
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 3 помідори
- 2 зубчики часнику
- 180 г сиру
- 1 ст.л. майонезу
- спеції
- зелень
Приготування:
наріж баклажани і помідори кружечками по 7-10 мм. Змішай майонез з видавленим часником, спеціями і зеленню. Змасти кожен кружечок баклажана соусом, зверху виклади помідор і присип тертим сиром. Запікай 20 хвилин при 200 градусах.
7. Баклажани з помідорами і бринзою
Ароматна болгарська запіканка з баклажанами, помідорами і молочною заливкою.
Інгредієнти:
- 500 г баклажанів,
- 2 помідори,
- 200 г бринзи,
- 3 зубчики часнику,
- по 0,5 пучка петрушки і базиліка,
- 3 яйця,
- 150 мл молока,
- спеції.
Приготування:
наріж баклажани, помідори і бринзу кубиком, а часник і зелень дрібно наріж. Обсмаж баклажани до золотистого, приправ і виклади в форму. Зверху – помідори, бринзу і зелень з часником. Залий все збитими яйцями з молоком і запікай 45 хвилин при 180 градусах.
8. Баклажани з помідорами на зиму
Універсальна заготовка, яку можна їсти так або використовувати в інших стравах.
Інгредієнти:
- 1 кг баклажанів,
- 1,5 кг помідорів,
- 3 ст.л. цукру,
- 1 ст.л солі,
- чилі,
- 1 головка часник,
- 1 ст.л. оцту,
- 4 ст.л. соняшникової олії.
Приготування:
Очисти помідори, подрібни блендером і провари томатне пюре з олією 15 хвилин. Грубо наріж баклажани і відправ в соус. Туди ж додай часник, чилі, цукор, сіль і спеції за смаком. Протушкуй суміш 40 хвилин, помішуючи, додай оцет і закатай.
9. Мариновані баклажани з помідорами
Дуже ароматний, гострий і пікантний соус!
Інгредієнти:
- 1 кг баклажанів
- 300 г помідорів
- 500 г перцю
- 4 зубчики часнику
- 0,5 пучка базиліка
- чилі
- по 2 ч.л. цукру і солі
- 4 ст.л. соняшникової олії
- 1 ст.л. оцту
Приготування:
Наріж баклажани брусочками, скропи олією і запікай 15 хвилин при 180 градусах. Збий блендером перець, помідори і всі інші інгредієнти зі спеціями до однорідності. В кінці додай олію, яка залишилася і оцет. Залий соусом остиглі баклажани і залиш на ніч настоятися в холодильнику.
10. Баклажани з помідорами по-корейськи
Оригінальна закуска з баклажанів і помідорів для любителів корейських овочів.
Інгредієнти:
- 2 баклажани,
- 2 помідори,
- 2 перця,
- 1 цибулина,
- 6 зубчиків часнику,
- 1 ст.л. оцту,
- 1 ч.л. цукру,
- 3 ст.л. соняшникової олії,
- спеції.
Приготування:
Наріж баклажани соломкою і злегка обсмаж. Приблизно так само наріж інші овочі, додай оцет і спеції, і перемішай все разом. Залиш овочі настоятися в холодильнику.
11. Баклажани з помідорами і горіхами
Подавай на стіл як закуску або повноцінний гарнір.
Інгредієнти:
- 2 баклажани,
- 4 помідори,
- 1 цибулина,
- 2 зубчики часнику,
- 100 г грецьких горіхів,
- 1 пучок петрушки,
- спеції.
Приготування:
Наріж баклажани кубиком і обсмаж до м’якості. Окремо обсмаж до прозорості цибулю, додай до неї нарізаний часник і перетерті помідори. Протушкуй соус до уварювання, виклади в нього баклажани, спеції і нарізані горіхи, і прогрій все ще пару хвилин. Посип зеленню і зніми з вогню.
12. Баклажани з помідорами і вершковим сиром
І знову улюблені рулетики!
Інгредієнти:
- 3 баклажана
- 2 помідори
- 2 ст.л. сметани
- 1 баночка вершкового сиру
- 30 г горіхів
- 0,5 пучка кінзи
Приготування:
Змішай сметану, вершковий сир, дрібно нарізану зелень і горіхи. Наріж баклажани пластинами і обсмаж до м’якості. Змасти їх цим сирним соусом, виклади часточки помідорів, і заверни рулетики.
13. Салат з баклажанами, помідорами і яйцями
За бажанням заправ салат майонезом або йогуртом.
Інгредієнти:
- 200 г баклажанів,
- 60 г цибулі,
- 2 яйця,
- 100 г помідорів.
Приготування:
Наріж очищені баклажани кубиком і обсмаж до золотистого. Окремо обсмаж дрібно нарізану цибулю і дай овочам охолонути. Відвари яйця, наріж їх разом з помідорами і перемішай салат.
14. Салат з баклажанами, помідорами і огірками
Соєвий соус в заправці надає йому східні нотки.
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 2 помідори
- 2 огірки
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- зелень
- 1 перець
- 1 ст.л. соєвого соусу
- спеції
- кунжут
Приготування:
Наріж всі овочі соломкою і трохи обсмаж баклажани. Додай нарізаний часник, зелень і спеції, заправ салат соєвим соусом і посип кунжутом.
15. Баклажани з помідорами і картоплею
Ситна страва для всієї родини!
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 2 помідори
- 5 картоплин
- 1 цибулина
- 150 мл сметани
- 1 яйце
- 60 г сиру
- спеції
Приготування:
Наріж картоплю великими кружечками і провари 5-7 хвилин. Баклажани теж поріж кружечками, а цибулю – півкільцями, і обсмаж їх. Виклади в форму картоплю, цибулю, баклажани і помідори, приправ, залий збитим яйцем зі сметаною і засип тертим сиром. Запікай 45 хвилин при 180 градусах.
16. Баклажани з помідорами і фаршем
Підійде будь-який фарш, включаючи курячий або змішаний.
Інгредієнти:
- 6 баклажанів
- 250 г фаршу
- 2 помідори
- 1 цибулина
- 100 г сиру
- спеції
Приготування:
Зроби на баклажанах поздовжні надрізи і провари їх 5 хвилин в киплячій воді. Обсмаж фарш з цибулею, а помідори очисти і дрібно наріж. Уклади начинку в баклажани, приправ, присипаючи тертим сиром і запікай півгодини при 180 градусах.
17. Баклажани з помідорами і куркою
Якщо хочеш, щоб страва була менш сухою, бери куряче стегно, а не грудку.
Інгредієнти:
- 400 г курки
- 1 баклажан
- 1 цибулина
- 1 морква
- 1 перець
- 4 помідори
- 1 пучок кінзи
- часник і спеції
Приготування:
Наріж курку шматочками і обсмаж до золотистого. Окремо обсмаж цибулю з тертою морквою і дрібно нарізаним перцем. Додай до овочів баклажани, а через 3 хвилини – подрібнені помідори.
Трохи протушкуй все разом, приправ і додай курку. Додай 1,5 склянки води або бульйону, і через 20 хвилин зніми страву з вогню. В кінці додай спеції, часник і зелень.
18. Котлети з баклажанів з помідорами
Оригінальні овочеві котлети з зеленню і хлібом.
Інгредієнти:
- 3 баклажана
- 1 цибулина
- 2 помідори
- 4 зубчики часнику
- 3 скибочки хліба
- спеції
Приготування:
Запечи баклажани в духовці 25-30 хвилин при 200 градусах. Розімни м’якоть вилкою і додай подрібнені в блендері помідори, дрібно нарізану цибулю і часник. Туди ж подрібни хліб, приправ, гарненько перемішай масу і обсмаж, як звичайні котлети.
19. Баклажани з помідорами і овочами
Найсмачніше сезонне рагу з баклажанами для тебе і твоїх близьких.
Інгредієнти:
- 400 г баклажанів
- 400 г помідорів
- по 350 г кабачків і перцю
- спеції
- 50 мл води
Приготування:
Наріж всі овочі кубиком і обсмаж баклажани до золотистого. Додай до них кабачки, перець і воду, і протушкуй 3-4 хвилин. Після цього додай помідори і спеції, і туши ще пару хвилин до готовності.
20. Фаршировані баклажани з помідорами
Не тільки ситна, але ще і дуже гарна страва з баклажанів і помідорів!
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 4 помідори
- 200 г сиру
- зелень
- спеції
- часник
Приготування:
Зроби на баклажанах серію надрізів на відстані 5-7 мм, не доходячи до краю. Натри їх сіллю і вклади в цей «віяло» кружечки помідорів і пластинки сиру. Решту помідорів подрібни в блендері, змішай зі спеціями, зеленню і часником, і залий баклажани зверху. Запікай півгодини при 180 градусах.