9 найкращих соусів до м’яса

9 найкращих соусів до м’яса

Соус відкриває гаму смакових відчуттів, якщо він приготований правильно. Це яскраве доповнення до основної страви. Недарма французи говорять, що з хорошим соусом можна з’їсти навіть капелюх. Соуси для м’ясних страв бувають різноманітними, тому кожна господиня обов’язково поповнить свою кулінарну книгу ще одним смачним доповненням до їжі. Якщо м’ясо жирне, рекомендують поєднувати його з фруктовими соусами, а якщо ж пісне – із соусами на вершковій основі. А ще будь-який соус дуже легко приготувати.


1. Гранатовий соус

Інгредієнти

  • 1 склянку свіжого гранатового соку
  • 2 столові ложки гранатових зерен
  • 1 столову ложку цукру
  • 1 чайну ложку крохмалю
  • 1 чайну ложку лимонного соку

Приготування

  1. У каструлю влити півсклянки гранатового соку і додати цукор, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити, поки соку не стане в два рази менше.
  2. У той сік, що залишився в склянці, додати крохмаль, розмішати і влити повільно в каструлю до основної маси. Довести до кипіння і зняти з вогню, додати лимонний сік і зерна граната.
  3. Добре розмішати та розлити в соусниці.
гранатовий соус

2. Грибний соус

Інгредієнти

  • 200 грамів свіжих печериць
  • 3 столові ложки борошна
  • 2 столові ложки сметани
  • 2 столові ложки вершкового масла
  • 2 цибулини
  • зелений кріп

Приготування

  1. Гриби подрібнити та обсмажити в маслі до неповної готовності.
  2. Додати борошно і спеції, а через декілька хвилин додати подрібнену цибулю і сметану.
  3. Протушкувати 5-10 хвилин і можна подавати до м’ясних страв, посипавши соус свіжим кропом.
грибний соус

3. Ожиновий соус

Інгредієнти

  • 200 грамів ожини
  • трішки вина (1/4 склянки)
  • крохмаль
  • кориця
  • цукор

Приготування

  1. 200 грамів ожини, трішки вина (1/4 склянки), корицю і столову ложку цукру проварити 5 хвилин.
  2. Отриману суміш протерти через сито.
  3. Крохмаль розвести з вином (ще 1/4 склянки) і додати до протертої суміші.
  4. Довести до кипіння, зменшити вогонь і потримати ще декілька хвилин, ретельно помішуючи соус.
  5. Розлити у соусниці.
ожиновий соус

4. Гірчичний соус

Інгредієнти

  • 200 грамів майонезу (можна домашнього)
  • 200 грамів сметани
  • 2 яйця
  • 3 столові ложки гірчиці
  • 1 ч. ложка солі
  • 1 ч ложка цукорку

Приготування

  1. Яйця відварити, жовтки розтерти з гірчицею, додати майонез і сметану.
  2. Посолити та поперчити. За бажанням можна додати подрібнений білок або ж натертий хрін.
  3. Соус готовий.
гірчичний соус

5. Імбирний соус

Інгредієнти

  • 120 грамів майонезу
  • 80 грамів кетчупу
  • 3 столові ложки соєвого соусу
  • 1 зубчик часнику
  • 1 чайну ложку натертого імбиру
  • декілька стеблин петрушки

Приготування

  1. Часник і петрушку подрібнити.
  2. Всі інгредієнти добре вимішати, і соус можна подавати на стіл до м’яса.
імбирний соус

6. Соус “Ткемалі”

Інгредієнти

  • 1 кілограм свіжих або заморожених слив
  • 4 зубці часнику
  • 2 чайні ложки цукру
  • перець
  • столова ложка солі
  • пучок кінзи
  • чайна ложка хмелі-сунелі

Приготування

  1. Зі слив вийняти кісточки, помістити в каструлю і варити близько години поки вони не стануть м’якими.
  2. Готову масу подрібнити у блендері і поставити на маленький вогонь ще на 40 хвилин, накрити кришкою і часто помішувати. Коли соус стане потрібної густини, додати подрібнений часник з кінзою, сіль з цукром, перець і хмелі-сунелі.
  3. Перемішати та ще раз змолоти у блендері.
соус ткемалі

7. Соус чилі

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 4 перці чилі
  • 2 чайні ложки води
  • сіль за смаком

Приготування

  1. Всі інгредієнти перемішати і подрібнити у блендері до однорідної маси.
  2. Для гостроти можна додати декілька зубчиків часнику.
соус чилі

8. Соус бешамель

Інгредієнти

  • 40 грамів масла
  • менше 2 столових ложок борошна
  • 0,5 літра молока
  • сіль та перець

Приготування

  1. У розтоплене масло додати борошно, ретельно помішуючи, щоб не було грудочок.
  2. Влити підігріте молоко, додати сіль і перець, довести до кипіння та зменшити вогонь.
  3. Варити, поки не загустіє до потрібної консистенції.
бешамель

9. Кисло-солодкий соус

Інгредієнти

  • більшу половину склянки фруктового соку з кислинкою
  • 3 зубці часнику
  • 1 цибулина
  • 3 столові ложки олії
  • по 2 столові ложки води, соєвого соусу, кетчупу і коричневого цукру
  • по столовій ложці оцту і крохмалю
  • 4-7 сантиметрів імбиру

Приготування

  1. Часник і цибулю подрібнити, натерти імбир, викласти все на сковорідку і обсмажити з олією.
  2. Додати оцет, соєвий соус, кетчуп, цукор і сік, все перемішати і прокип’ятити.
  3. Розвести крохмаль у воді і влити його у соус, при цьому швидко помішуючи.
  4. Довести отриману масу до кипіння – і соус готовий.
кисло-солодкий соус

Соус можна подавати не лише до м’яса, він підійде до будь-яких страв. Діліться з нами рецептами соусів у коментарях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: