Азербайджанська долма з виноградного листя
Рецепти східної кухні завжди незвичайні. Зараз ми розкриємо секрети приготування долми з виноградного листя. Домашня долма – найулюбленіша страва у кожній родині Азербайджану. Варто спробувати і нам!
Домашня долма
З приготуванням долми впорається будь-хто, хто хоч раз в житті брався за голубці. Тільки замість капусти м’ясо і рис азербайджанці загортають в листя винограду. Незвичайний інгредієнт надає страві неймовірний смак і аромат.
Цікаво, що традиція приготування долми в Азербайджані була визнана ЮНЕСКО одним з елементів культурної спадщини людства. Домашня долма цінується у багатьох азіатських країнах. Її просто обожнюють в Вірменії, а також в Єгипті,Туреччині і Греції.
Інгредієнти:
- 600 г яловичого фаршу
- 40 виноградного листя
- 1 цибулина
- 800 мл м’ясного бульйону
- 0,5 скл. рису
- селера за смаком
- 2 ст. л кропу і петрушки
- свіжа м’ята і базилік
- зіра, чорний перець, коріандр, сіль за смаком
- 3 ст. л. рослинної олії
Приготування:
- Перед тим як приступити до приготування, виноградне листя і рис потрібно підготувати. Виноградне листя промий і залий окропом на 5-7 хвилин. Рис кілька разів промий проточною водою і залий окропом. Залиш крупу на півгодини, щоб вона набухла.
- Дрібно наріж цибулю і розігрій сковороду. Змасти її рослинним маслом і висип цибулю і подрібнене стебло селери. Обсмажуй на середньому вогні до прозорості цибулі.
- Коли цибуля і селера готові, додай до них набряклий рис. Готуй інгредієнти разом на повільному вогні 2 хвилини, щоб рис ввібрав аромат цибулі і селери.
М’ясо для долми
- Тепер підготуйте основний інгредієнт для домашньої долми – фарш. До м’яса додайте пасеровану цибулю, селеру і рис. Також висипте дрібно порізану зелень кропу і петрушки, базиліка і м’яти. Щоб домашня долма вийшла ароматна і пряна, додай чебрець, зіру, чорний мелений перець і коріандр. Перемішайте всі інгредієнти.
- Тепер візьміть сотейник або будь-яку широку сковороду. Злегка змастіть посудину рослинним маслом. Дно викладіть виноградним листям.
- Візьміть виноградний лист і обріжте стебло . Гладкою стороною поклади лист на тарілку і виклади на нього фарш. Лист починай загортати знизу, потім підкрутіть по боках і загорніть. Виконайте цю процедуру з кожним листком і викладіть в сотейник.
- Зверху долму також закрийте виноградним листям і залийте курячим бульйоном. Придавіть долму тарілкою, щоб вона не розгорнулася. Закрийте сотейник кришкою.
- Поставте сотейник з долмою на вогонь. Як тільки бульйон закипить, поставте на мінімальний вогонь для томління. Готуйте ще 1 годину 20 хвилин.
Всі тонкощі приготування долми дивіться в цьому відео.
Домашня долма виходить дуже красивою і смачною. Ароматні трави і спеції надають їй особливий смак. Спробувавши раз цю азербайджанську страву, ви захочете готувати її знову і знову.