Борщ з вушками
від Denzhyttya
5 Січня, 2021
Святвечірній борщ із вушками – це традиційна західноукраїнська страва, яку готують саме на Святвечір. Вушка – це такі вироби з тіста, як равіолі чи пельмені, але з пісною грибною начинкою. Пісний прозорий борщ часом заправляють часником, але це для тих, хто любить. Раніше святковий борщ закислювали буряковим квасом, що давав особливу кислинку. Зараз усе частіше для цих цілей використовують оцет чи лимонний сік.
Ще одним інгредієнтом, який додають до різдвяного борщу, є грибний відвар з грибів, які йдуть на начинку вушок. Він додає борщу особливого аромату і присмаку.
Борщ з вушками
Інгредієнти для борщу:
- буряк – 600-700 г
- ріпчаста цибуля (велика) – 1 шт.
- грибний бульйон – 3 л.
- оцет або лимонний сік – 2 ст. л. (або за смаком)
- лавровий лист
- сіль, чорний мелений перець
- зелень кропу
Інгредієнти для вушок:
- білі сушені гриби – дві повні жмені
- ріпчаста цибуля (невелика) – 1 шт.
- борошно – 150 г
- яйця – 1 шт.
- вода – 50 г
- сіль, чорний мелений перець
Приготування пісного борщу з вушками.
Гриби замочити на ніч. Потім залити їх чистою водою і варити до готовності (я варю 1 год.). Після цього грибний бульйон злити і процідити через дрібне сито. На цьому бульйоні будемо варити борщ.
Буряк помити і також відварити до готовності.
Готуємо вушка. Цибулю порізати дрібними кубиками.
Відварені гриби пропустити через м’ясорубку або подрібнити ножем.
Цибулю злегка підрум’янити на соняшниковій олії.
Потім додати гриби, посолити, поперчити і разом з цибулею смажити 3-5 хв. на середньому вогні.
На стільницю висипати борошно, зробити в ньому невелике заглиблення і розбити туди яйце, додати дрібку солі і злегка перемішати рукою.
Потім, поступово додаючи воду, замісити тісто.
На присипаній борошном стільниці дуже тоненько (приблизно 1-1,5 мм) розкачати тісто. Далі формочкою чи стаканчиком витиснути кружечки діаметром 4 см, або порізати тісто на квадратики зі стороною приблизно 4 см.
На кружечок викласти трошки грибної начинки, щільно зліпити краї докупи і з’єднати кінці отриманого вареника (як на фото).
Якщо ж тісто порізати на квадратики, то отримаємо ось такі гострі вушка 🙂
Вушка викласти в каструлю з киплячою підсоленою водою, довести до кипіння і варити 1-2 хв. Готові вушка перемастити олією, щоб вони не злипалися.
Готуємо борщ. Варений буряк очистити від шкірки і натерти на крупній терці.
Цибулю нарізати короткою соломкою …
… і обсмажити на соняшниковій олії до золотистого кольору.
Потім додати буряк і оцет. Все перемішати і тушкувати 3-5 хв.
Після цього буряк додати до киплячого грибного бульйону.
Слідом додати лавровий лист, сіль, чорний мелений перець. Швидко довести до кипіння, на малому вогні поварити ще 3-4 хв. і відставити з вогню.
Борщ налити в порційні тарілки, викласти вушка і притрусити січеною зеленню кропу.
За бажанням, в кожну тарілку можна видавити невеликий зубчик часника.
Борщ з вушками готовий.
За бажанням, в кожну тарілку можна видавити невеликий зубчик часника.
Борщ з вушками готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Джерело:
smachno.in.ua