Домашній “Твікс” (пісочне печиво з вареним згущеним молоком і шоколадом)
Це печиво готується досить швидко і просто, а результат виходить просто чудовим! Цим печивом можна поласувати в тісному сімейному колі, а можна подати до святкового столу. На смак печиво нагадує всім відомий “Твікс”. Хоча оригінальна його назва – “Millionaire Bars”, ми назвемо його – “Домашній Твікс”.
Приємного вам смаку ! 🙂
Інгредієнти:
Для солодкого рубленого пісочного тіста
- борошно 150 г
- вершкове масло (добре охолоджене) 80 г
- цукор або цукрова пудра 50 г
- яєчні жовтки 1-2 шт
- сметана (можна замінити яєчними жовтками, вершками або холодною водою) 1-2 ст.л.
- сіль на кінчику ножа
для карамелі
- згущене молоко 1-1,5 банки
- вершкове масло 15 г
- шоколад (молочний або молочний + гіркий) 200-250 г
Покроковий рецепт з фото
приготувати солодке рубане тісто.
Борошно з сіллю просіяти в чашу кухонного комбайна або на велику обробну дошку.
Додати цукор або цукрову пудру.
Покласти нарізане кубиками охолоджене вершкове масло.
Порада
Можна скористатися кухонним комбайном з насадкою для тіста “гітара” (лопатка) або блендером з насадкою-ножем.
Якщо немає комбайна, можна порубати масло з борошном великим шефським ножем на обробній дошці.
Порубати борошно з вершковим маслом в кухонному комбайні до стану великої крихти.
Додати в тісто 1-2 жовтки.
І швидко перемішати тісто.
Покласти 1-2 столових ложки сметани (можна замінити сметану водою, вершками і т.п.).
Перемішати тісто – повинна вийти густа розсипчаста суміш (однорідності домагатися не потрібно).
Тісто, при цьому, легко ліпиться (якщо немає – додати ще трохи сметани, вершків або води).
Отриману тістову крихту викласти в застелену пергаментом форму для випікання.
Рівномірно розподілити тісто по формі, утрамбувати руками і наколоти виделкою.
Прибрати форму з тістом на 10 хвилин в морозилку або на 20-30 хвилин в холодильник.
Нагріти духовку до 180 ° C.
Вийняти форму з тістом з холодильника, поставити в розігріту духовку і випікати 20 хвилин до легкої золотистості.
Вийняти пісочну основу і остудити.
Приготувати карамель.
У невелику товстостінну сталеву каструлю вилити згущене молоко і додати шматочок вершкового масла.
Поставити каструлю зі згущеним молоком на мінімальний (!) вогонь і варити, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою, 20-35 хвилин (час приготування залежить від товщини сталі каструлі і інтенсивності нагріву).
У процесі приготування згущене молоко буде густішати і придбає легкий карамельний відтінок.
Карамель починає трохи темніти.
Продовжуємо варити карамель, вона стає ще трохи темнішою.
Готове варене згущене молоко (карамель) стає світлого карамельного кольору .
Як тільки зняли варене згущене молоко з вогню – воно починає швидко охолоняти і густішати (в охолодженому вигляді нагадує іриску).
Порада
Якщо згущене молоко переварити – воно стане занадто твердим ( в”язким; якщо не доварити – буде розтікатися на коржі.)
Швидко перекласти карамельну масу на корж і рівномірно розподілити по всій його поверхні.
Розподіляємо карамель по поверхні коржа.
Розтопити шоколад.
У чисту суху (!) миску покласти розламаний на шматочки або дрібно рубаний ножем шоколад (приблизно 50 г шоколаду поламати і відкласти в сторону).
Поставити миску з шоколадом на киплячу водяну баню.
Нагрівати шоколад на водяній бані, поки він не розпочне добре танути (1-2 хвилини).
Залишити миску на водяній бані, але вимкнути вогонь.
Додати до розтопленого шоколаду відкладені 50 г шоколаду.
Перемішувати, поки шоколад повністю не розтане
Акуратно зняти миску з водяної бані, намагаючись, щоб ні краплі води не потрапило в шоколад.
Вилити розтоплений шоколад на корж.
І розрівняти поверхню.
Прибрати печиво в холодильник на 2-4 години і добре охолодити.
Готове печиво нарізати смужками і подавати з чаєм, кавою або какао.
Приємного вам смаку!