КАРАМЕЛІЗОВАНИЙ ГАРБУЗИК З ВИТОНЧЕНИМ ЗАПАХОМ ЛАВРОВОГО ЛИСТКА ТА ЛЕГКОЮ НОТКОЮ ПІКАНТНОСТІ – ЦЕ ТЕ, ЩО НАПОВНИТЬ ВАШ ДЕНЬ СОЛОДКУВАТО-КАРАМЕЛЬНИМ СМАКОМ…

КАРАМЕЛІЗОВАНИЙ ГАРБУЗИК З ВИТОНЧЕНИМ ЗАПАХОМ ЛАВРОВОГО ЛИСТКА ТА ЛЕГКОЮ НОТКОЮ ПІКАНТНОСТІ – ЦЕ ТЕ, ЩО НАПОВНИТЬ ВАШ ДЕНЬ СОЛОДКАВО-КАРАМЕЛЬНИМ СМАКОМ…

Стигла м’якоть сквошу, злегка солодкувата, приємно хрустка і за смаком нагадує молоді ядра горіхів. Цей овоч є низько калорійний, у нього малий вміст цукру (на відміну від звичайних гарбузів), тому сквош вважають цінним дієтичним продуктом. Калій, що міститься у гарбузі, сприяє виведенню з організму надлишків рідини, знімає набряклість, допомагає при нервових стресах і безсонні, що виникають через надмірне вживання перероблених продуктів, солі, кофеїну, алкоголю, а також через малорухливий спосіб життя. Сквош також багатий водою (90%), клітковиною, вітамінами А, С і В.

Баттернат сквош (butternut squash) є особливо популярним овочем в Америці та Канаді. Тут жоден стіл не обходиться без нього в улюбленій усіма День Подяки. Сквош є не менш популярним і в Європі, тут з нього готують особливо смачний та золотистий суп-пюре. Його також часто можна зустріти на прилавках супермаркетів і на ринках українських міст. І це дуже добре оскільки цей золотий овоч має велику гаму корисних вітамінів для нашого здоров’я .


  • 1 великий  сквош (2 кг) або 2 малих
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • сіль, свіжий чорний перець
  • 1 стручок перцю чілі свіжий або сухий
  • 60 мл кленового сиропу (можна замінити медом акації)
  • 60 г вершкового масла
  • 20 мл яблучного оцту
  • 6-8 лаврових листків

Приготування

Нагріти духовку до 200 С.

Розрізати сквош навпіл по довжині. Ложкою вийняти насіння. Зняти шкіру за допомогою ножа . Можна залишити плодоніжку щоб надати овочу більш натуральний вигляд.

Покласти половинки сквошу на робочу дошку й нарізати скибками товщиною в пів сантиметра або тонше.

Помістити цілу половинку овочу на деко. Так само повторити з наступною.

Полити гарбуз олією, посипати сіллю та перцем. Поставити сквош  запікати на 20-30 хв.

У той час готуємо  карамель

У невеличку каструльку покласти кленовий сироп, масло, оцет та тонко нашинкований перець чілі. Довести до закипання і тримати на вогні до легко коричневого кольору, щоб трішки загустіло (6-8 хв.)

Слід пам’ятати, що чим довше готуватиметься перець у карамелі тим пікантнішою вона буде. Якщо вам до вподоби легко пікантний смак, перець чілі необхідно витягти через 2-3 хв. Ще більше пікантності знаходиться у зернах перцю, то ж при нарізанні їх можна видалити.

Потім за допомогою ножа спробувати чи сквош став м’якшим хоча б на половину, але ще не повністю готовий. Полити сквош карамеллю, зрідка повтикати лаврові листки поміж пластинами гарбуза й продовжувати запікати ще годину при температурі 180 С.

Час від часу ( кожні 10 хв)  поливати сквош карамеллю, за допомогою ложки зачерпуючи її з дна деко, або змащувати його за допомогою кухонного пензлика.

На вигляд шматки сквошу мають зменшитися і ніби  трішки зсохнутися.

Ця страва смакуватиме як гаряча так і тепла, її можна приготувати кілька годин перед тим як подавати до столу, а у відповідний момент розігріти у духовці.

На завершення декору прикрасити сквош шматками карамелізованого перцю чілі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: