М’якенькі, пухкенькі, найніжніші булочки-бріош
М’якенькі, пухкенькі, найніжніші – м’якуш практично невагомий!
У Франції вважають бріош своїм чи не найкращим кондитерським надбанням. Булочки мають неймовірно тонку скоринку, ніжно хрустку, а всередині повітряне, мов пір’їнка тісто. Ніби звичайний хліб, але залишає він такий приємний вершковий післясмак, що хочеться ласувати знову і знову!
Бріош роблять за особливим рецептом. Секрет у незвичному способі приготування тіста: після замішування його ставлять не в тепло, а на холод. Через добу, потрапивши в тепле місце, воно починає дуже активно й швидко підійматися та збільшуватися в розмірах у три-чотири рази! Традиційний бріош випікається в спеціальних формочках, які мають ребристі краї. Зверху булочки формується кулька. Проте зараз варіантів її випікання не злічити. Бріоші роблять будь-якої форми. Дуже смачними вони виходять із різними начинками, наприклад, з джемом шоколадом… Без перебільшення можу сказати, що ідеальнішої випічки я ще не готувала, хоча й думала, що опанувала здобне тісто.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 300 мл молока,
- 600 г борошна (більше або менше),
- 6 ст. л. цукру,
- 2 яйця (один жовток залишити для змащування),
- дрібка солі,
- 100 г вершкового масла,
- 50 мл рафінованої олії,
- 8 г сухих дріжджів,
- 1 ч. л. розпушувача,
- ванілін,
- абрикосовий джем (або будь-який інший).
Вихід – 14-16 булочок.
ПРИГОТУВАННЯ:
В теплому молоці розвести дріжджі, додати 1 ст. л. борошна та 1 ч. л. цукру. Розмішати та поставити в тепле місце на 15 хвилин до появи пишної «шапочки».
В миску просіяти борошно, влити опару, що підійшла, покласти шматочки масла, всипати цукор, ванілін, розпушувач, сіль, вбити одне яйце й один білок.
Замісити м’яке ,еластичне тісто (вимішувати ретельно, намагаючись не забивати тісто борошном, не менше 15 хвилин). Наприкінці влити олію і знову ретельно вимішати.
Дати тісту постояти 45 хвилин в теплому місці (я завжди ставлю в теплу духовку).
Після цього знову добре вимісити й поставити в холодильник на ніч. Вранці дати тісту піднятися протягом години в теплі.
Готове тісто розділити на 10-12 однакових кульок.
Кожну розкачати .
В процесі складати їх одна на одну, притрушуючи борошном, щоб не злипалися між собою.
Кожну заготовку змастити абрикосовим джемом (або будь-яким іншим).
Знову складати одна на одну, але останню верхню паляничку не змащувати (в одному стосі має бути 5-6 шт., загалом у вас має вийти два таких стоси). Обережно розрізати пірамідки з джемом на 6-8 однакових сегментів.
Потім в середині кожного шматочка зробити надріз.
Сформувати булочку, проштовхуючи кут у розріз.
Перевернути виріб на зворотний бік, защипнути краї, ніби підгинаючи їх донизу.
Скласти булочки на деко, встелене пергаментом чи силіконовим килимком, дати підійти ще 30 хвилин.
Змастити вироби збитим із молоком та дрібкою солі жовтком. Випікати в попередньо розігрітій духовці при 190°С 10-15 хвилин.
Ще теплі булочки змастити цукровим сиропом або посипати цукровою пудрою.