Найкраща заготівля на зиму: мариновані опеньки в банках
Ніякого чищення грибів та відварювання протягом кількох годин! Мариновані опеньки готуються на раз-два. Цей рецепт під силу навіть тим, хто ще не знайомий із зимовими заготовками. Закрити баночки з ароматними грибочками – проста справа. Важливо лише підготувати головний інгредієнт та зробити правильний маринад.
Щоб опеньки були ароматними, рекомендуємо додати чорний та запашний перець, лавровий лист, дві головки часнику, а також кілька бутонів гвоздики. Такий маринад перетворить грибочки на незрівнянну закуску, яку з’їдять за обидві щоки всі рідні.
Інгредієнти:
- Опеньки – 5 кг
- Вода – 2,5 л
- Сіль – 4 ст. л.
- Оцет – 3 ст. л.
- Лавровий лист – 8 шт.
- Гвоздика – 10 шт.
- Перець запашний – 14 шт.
- Чорний перець (горошком) – 16 шт.
- Часник – 2 шт.
Приготування:
- Промиваємо опеньки. Відварюємо їх протягом 35-40 хвилин.
- В окрему каструлю вливаємо воду. Додаємо лавровий лист, гвоздику, перець та сіль.
- Очищаємо часник. Додаємо його у воду зі спеціями. Доводимо маринад до кипіння. Тримаємо на вогні 5 хвилин.
- Всипаємо в каструлю з киплячою водою відварені опеньки. Знову доводимо до кипіння. Знімаємо пінку. Кип’ятимо гриби протягом 5 хвилин.
- Вливаємо оцет 70%. Ретельно перемішуємо. Проварюємо опеньки ще 10 хвилин.
- Розкладаємо гриби по стерилізованим гарячим банкам, залишаючи 5-7 мм вільного простору до кришки.
- Заливаємо опеньки соняшниковою олією. Закриваємо їх щільно кришками. Залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.
Для того щоб закуска виглядала ефектніше, рекомендуємо вибирати грибочки приблизно однакового розміру. Тоді опеньки матимуть гарний зовнішній вигляд. До того ж вони зможуть поступово ввібрати маринад. Обов’язково збережіть цей рецепт!