Не пиріг, а казка – тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт

Ділюсь рецептом чудового яблучного пирога – у ньому дуже просте і при цьому розсипчасте, смачне тісто, багато начинки та гарне формування. Начинку тут можна робити найрізноманітнішу – і з джемом/повидлом, і з сиром, і сухофруктами і ягодами.

Дуже рекомендую спробувати, практично впевнена, що такий пиріг вам сподобається і рецепт стане одним із улюблених.

Інгредієнти:

Тісто:

  • Сметана (у мене 15%) – 300 г.
  • Масло вершк. (розпалене) – 60 г.
  • Сіль – 1/3 ч. л.
  • Цукор – 50 г.
  • Ванільний цукор – за бажанням.
  • Борошно – 350-400 г.
  • Розпушувач — 8 г.

Начинка:

  • Яблука – 1 кг.
  • Масло вершк. – 20-30 г.
  • Цукор – 70 г або за смаком.
  • Кориця – 1 ч. л. (за бажанням).

Для змащування – 1 яйце або жовток + 1 ст. л. молока.

Щіпка любові та гарного настрою (обов’язково).

Вага яблук вказана в нечищеному вигляді.

Приготування:

  1. В сметану вливаємо розтоплене вершкове масло. Додаємо сіль, цукор, ванільний цукор і все добре перемішуємо.
  2. Борошно змішуємо з розпушувачем і в 2-3 етапи вводимо в тісто. Замішуємо щільне тісто, м’яке, що відстає від рук. Залежно від густоти сметани та від якості борошна, її може піти трохи більше або менше.Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
  3. Направляємо тісто в холодильник на хвилин 40 або годину, за цей час приготуємо начинку. Таке тісто можна зробити і заздалегідь, наприклад, протягом дня. З ним у холодильнику нічого не буде, воно спокійно може лежати кілька днів.
  4. Яблука на свій розсуд чистимо від шкірки (я не чистила) і тремо на тертці. Я використала для цього блендер, але можна спокійно натерти їх на звичайній тертці або навіть нарізати дрібними кубиками.Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
  5. На розігріту сковороду кладемо вершкове масло та викладаємо яблука. Додаємо цукор і тушимо яблука до м’якості. У мене яблука були дуже соковитими, тому я тушила їх до випаровування соку. Точного часу тушкування немає, все залежить від сорту, виду яблук. Довго тушити їх не треба, адже вони ще запікатимуться в пирозі.Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
  6. За бажанням додаємо корицю, перемішуємо, знімаємо з вогню та остуджуємо до теплого стану.
  7. Тепер приступаємо до формування пирога. Вона у нас не проста, тому доведеться трохи попрацювати. Формуйте його відразу на деку або на аркуші пергаменту/тефлоновому килимку. Я пропустила цей момент і насилу перенесла потім пиріг на лист так, щоб не пошкодити його. Не повторюйте моїх помилок.Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
  8. Розгортаємо тісто в один квадратний пласт завтовшки близько 2-3 мм. Ділимо пласт на 2 рівні частини. На одну частину викладаємо всю начинку, залишаючи трохи місця з обох боків, по всьому периметру.
  9. На другій частині робимо надрізи рівними смужками. Тепер із смужок робимо плетіння.Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
  10. Беремо основу, на якій формували пиріг (пергамент або килимок). Чіпляємо за краї та швидко накидаємо плетінку на частину з яблучною начинкою. Таким чином, вона не деформується і ляже рівно на другу частину.Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
    Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецептНе пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
  11. Защипуємо краї пирога. Я їх ще згортаю у джгутик, але це необов’язково. Змащуємо пиріг яйцем (або сумішшю жовтка та молока), і відправляємо випікатися в заздалегідь розігріту духовку.Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецептНе пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
  12. Випікати при t 180 ° C в середньому 40 хвилин. Точний час випікання залежить від особливостей вашої духовки.Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт

Примітки

  • Для цього тіста сметану краще брати не надто жирну – 15-20%.
  • Масло можна замінити на маргарин або олію.
  • Яблука можна натерти на великій тертці або нарізати дрібними кубиками. До яблук можна додавати й інші не дуже водянисті фрукти, ягоди.
  • Корицю використовуємо за бажанням, також замість неї можна додати цедру лимона, апельсина.
  • Не вдається зробити форму, як я показала — просто розкачайте звичайний пласт, накрийте нижній шар і зробіть надрізи зверху або прокол виделкою.

Смачного!

Не пиріг, а казка - тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: