Не пиріг, а казка – тісто без дріжджів, без яєць, начинка може бути різною (у мене з яблуками), скоріше спробуйте, це дуже гарний рецепт
від Denzhyttya
1 Лютого, 2023
Ділюсь рецептом чудового яблучного пирога – у ньому дуже просте і при цьому розсипчасте, смачне тісто, багато начинки та гарне формування. Начинку тут можна робити найрізноманітнішу – і з джемом/повидлом, і з сиром, і сухофруктами і ягодами.
Дуже рекомендую спробувати, практично впевнена, що такий пиріг вам сподобається і рецепт стане одним із улюблених.
Інгредієнти:
Тісто:
- Сметана (у мене 15%) – 300 г.
- Масло вершк. (розпалене) – 60 г.
- Сіль – 1/3 ч. л.
- Цукор – 50 г.
- Ванільний цукор – за бажанням.
- Борошно – 350-400 г.
- Розпушувач — 8 г.
Начинка:
- Яблука – 1 кг.
- Масло вершк. – 20-30 г.
- Цукор – 70 г або за смаком.
- Кориця – 1 ч. л. (за бажанням).
Для змащування – 1 яйце або жовток + 1 ст. л. молока.
Щіпка любові та гарного настрою (обов’язково).
Вага яблук вказана в нечищеному вигляді.
Приготування:
- В сметану вливаємо розтоплене вершкове масло. Додаємо сіль, цукор, ванільний цукор і все добре перемішуємо.
- Борошно змішуємо з розпушувачем і в 2-3 етапи вводимо в тісто. Замішуємо щільне тісто, м’яке, що відстає від рук. Залежно від густоти сметани та від якості борошна, її може піти трохи більше або менше.
- Направляємо тісто в холодильник на хвилин 40 або годину, за цей час приготуємо начинку. Таке тісто можна зробити і заздалегідь, наприклад, протягом дня. З ним у холодильнику нічого не буде, воно спокійно може лежати кілька днів.
- Яблука на свій розсуд чистимо від шкірки (я не чистила) і тремо на тертці. Я використала для цього блендер, але можна спокійно натерти їх на звичайній тертці або навіть нарізати дрібними кубиками.
- На розігріту сковороду кладемо вершкове масло та викладаємо яблука. Додаємо цукор і тушимо яблука до м’якості. У мене яблука були дуже соковитими, тому я тушила їх до випаровування соку. Точного часу тушкування немає, все залежить від сорту, виду яблук. Довго тушити їх не треба, адже вони ще запікатимуться в пирозі.
- За бажанням додаємо корицю, перемішуємо, знімаємо з вогню та остуджуємо до теплого стану.
- Тепер приступаємо до формування пирога. Вона у нас не проста, тому доведеться трохи попрацювати. Формуйте його відразу на деку або на аркуші пергаменту/тефлоновому килимку. Я пропустила цей момент і насилу перенесла потім пиріг на лист так, щоб не пошкодити його. Не повторюйте моїх помилок.
- Розгортаємо тісто в один квадратний пласт завтовшки близько 2-3 мм. Ділимо пласт на 2 рівні частини. На одну частину викладаємо всю начинку, залишаючи трохи місця з обох боків, по всьому периметру.
- На другій частині робимо надрізи рівними смужками. Тепер із смужок робимо плетіння.
- Беремо основу, на якій формували пиріг (пергамент або килимок). Чіпляємо за краї та швидко накидаємо плетінку на частину з яблучною начинкою. Таким чином, вона не деформується і ляже рівно на другу частину.
- Защипуємо краї пирога. Я їх ще згортаю у джгутик, але це необов’язково. Змащуємо пиріг яйцем (або сумішшю жовтка та молока), і відправляємо випікатися в заздалегідь розігріту духовку.
- Випікати при t 180 ° C в середньому 40 хвилин. Точний час випікання залежить від особливостей вашої духовки.
Примітки
- Для цього тіста сметану краще брати не надто жирну – 15-20%.
- Масло можна замінити на маргарин або олію.
- Яблука можна натерти на великій тертці або нарізати дрібними кубиками. До яблук можна додавати й інші не дуже водянисті фрукти, ягоди.
- Корицю використовуємо за бажанням, також замість неї можна додати цедру лимона, апельсина.
- Не вдається зробити форму, як я показала — просто розкачайте звичайний пласт, накрийте нижній шар і зробіть надрізи зверху або прокол виделкою.
Смачного!
Джерело:
plyashka.com
Позначки