Покроковий рецепт яблучного пирога з ніжною меренгою
від Denzhyttya
31 Січня, 2024
Рецепт смачного яблучного пирога, також його часто називаються торт, за рахунок вишуканого зовнішнього вигляду. Сипуче пісочне тісто накладається в форму в два шари, як прошарок використовується яблучна стружка. Також начинку можна приготувати з інших фруктів або ягід до смаку. Зверху пиріг прикрашається меренгою з яєчних білків. Солодке тісто відмінно поєднується з кисло-солодкими яблуками і повітряною меренгою.
Інгредієнти:
Тісто-крихта:
- Борошно – 280 гр.
- Вершкове масло – 100 гр.
- Цукор – 140 гр.
- Жовток – 2 шт.
- Сіль – щіпка
- Цедра половини невеликого лимона
- Ванільний цукор – за смаком
- Розпушувач – 1 ч. л.
Начинка:
- Яблука – 500 г ( вага в неочищеному вигляді )
- Цукор – за смаком
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- Кориця – за смаком
Меренга:
- Білки – 2 шт.
- Сіль – щіпка
- Лимонний сік – 1 ч. л.
- Цукор – 2 ст. л.
Приготування:
- Вершкове масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно стало м’яким. Акуратно відокремите білки від жовтків. Жовтки помістіть в глибоку ємність, всипте цукор і дрібку солі. Додайте трохи лимонної цедри і ванільного цукру. Збийте жовтки з цукром міксером в однорідну суміш. Додайте розм’якшене вершкове масло, ще раз збийте, повністю розчиняючи масло в жовтках.
- В окремій ємності борошно змішайте з розпушувачем, просійте через сито. Борошно з’єднайте з основним складом.
- Спочатку перемішайте суміш ложкою, після руками перетріть її в дрібну крихту. Сипуче тісто готове.
- Приготуйте начинку. Яблука очистіть від шкірки, виріжте серцевину. М’якоть натріть на дрібній терці, дайте постояти 5 хвилин, щоб фрукт пустив сік.
- Яблучну стружку відіжміть від соку, додайте цукор і крохмаль, перемішайте. Для аромату можна додати трохи кориці.
- Дно і боки круглої форми для запікання змастіть олією. Всередину всипте половину сухого тіста.
- Далі викладіть всю яблучну начинку, розрівнюючи її по всій поверхні.
- Зверху на яблучну масу насипте другу частину тіста.
- Заготівлю поставте в розігріту до 190 градусів духовку, запікайте 30 хвилин.
- В цей час приготуйте меренгу. Білки влийте в суху високу ємність, збийте міксером до утворення пишної піни. Всипте дрібку солі, цукор, для балансування смаку додайте 1 ч. л. лимонного соку. Збивайте білки, поки вони не стануть щільними, будуть тримати форму. Пиріг дістаньте з духовки, зверху ложкою викладіть меренгу, формуючи візерунки.
- Пиріг назад поставте в духовку на 10 хвилин, щоб верхній шар злегка підрум’янився.
- Готовий пиріг наріжте на порційні шматочки, подайте на стіл.
Бажаю приємних приготувань та смачного Вам!