Приголомшливий різдвяний кекс із цукатами, сухофруктами та горіхами
Сьогодні печемо англійський різдвяний кекс із цукатами, сухофруктами та горіхами! Він м’який, ніжний, незрівнянно смачний, солодкий, пряний — одним словом, це щось особливе! Випікати цей кекс, як і штолени, краще за місяць, а то й за півтора до Різдва, щоб він встиг як слід настоятися, стати ще смачнішим, і дозріти. Безпосередньо перед Різдвом вам залишиться прикрасити кекси на свій розсуд. Їх можна посипати цукровою пудрою, покрити розтопленим білим шоколадом, нанести білкову або цукрову глазур, і звичайно ж прикрасити ягодами, цукатами або сухофруктами. Багатьох може збентежити наявність у рецепті такої кількості алкоголю, але запевняю, що за місяць ферментації чи дозрівання, від нього не залишиться і сліду, лише благородний смак та незрівнянний пряний аромат! Чим довше вистоюється кекс, тим смачнішим і ароматнішим він стає – вологий, щільний, солодкий і досить ситний – багато з’їсти його не вийде.
Інгредієнти:
- Масло вершкове 82,5% 350 г
- Цукор 350 г
- Борошно пшеничне 450 г
- Мигдальне борошно 100 г
- Яйце куряче 5 шт.
- Мед 3 ст. л.
- Ванільний цукор 2 шт.
- Розпушувач тіста 10 г
- Сіль 0.5 ч. л.
ПРЯНОЩІ
- Кориця мелена 2 ч. л.
- Імбир (сухий) 1 ч. л.
- Суміш спецій 1 ч. л. (“Різдвяна”)
- Коньяк 300 мл
СУХОФРУКТИ
- Цукати 800 г
- Родзинки, кишмиш 200 г
- Родзинки темні 200 г
ГОРІХИ
- Фундук 200 г
- Мигдаль 100 г
ГЛАЗУР
- Цукрова пудра 100 г
- Лимон 0.5 шт. (вичавити сік)
Приготування:
- У чашку кладемо родзинки, цукати та вливаємо коньяк. Все добре перемішуємо, накриваємо кришкою та настоюємо 1-5 днів у темному місці.
- Горіхи рубаємо на дрібні шматочки.
- У чашку кладемо вершкове масло (м’яке), збиваємо міксером. Частинами вводимо в нього цукор і добре збиваємо. Потім додаємо мед, ванільний цукор і все добре збиваємо. Не припиняючи збивати, в масу вводимо курячі яйця.
- У чашку насипаємо борошно. додаємо мигдальне борошно, розпушувач і сіль із прянощами. Все добре перемішуємо. Готову суміш поступово додаємо в масляну масу та замішуємо тісто. Додаємо в нього сухофрукти та горіхи, перемішуємо.
- Беремо форму для запікання та застилаємо пергаментним папером. Викладаємо приготовлене тісто та розрівнюємо.
- Заготовку відправляємо в духовку та випікаємо протягом 2-2.5 годин при температурі до 150 градусів.
- Готові кекси охолоджуємо. Дістаємо їх з форми і перекладаємо на тарілку. Потім робимо зубочисткою проколи і просочуємо ромом або сумішшю з рому та апельсинового соку.
- Загортаємо у фольгу та прибираємо у темне місце. Зберігаємо кілька днів (за бажанням), з кожним днем випічка буде тільки смачнішою.
- Приготуємо глазур. У чашку насипаємо цукрову пудру та додаємо лимонний сік, перемішуємо. Покриваємо випічку глазур’ю та прикрашаємо на свій смак.
Різдвяна випічка – це завжди атмосфера свята! Вона була і залишається багатою і різноманітною, і з усього асортименту, що мені вдавалося спробувати, пальму першості на даний момент, я б віддала саме цьому кексу!