Рецепт огірків по-болгарськи. Смачні, хрусткі огірки на зиму
Ще один рецепт смачних огірків у скарбничку, щоб узимку хоч якось урізноманітнити своє меню. Мариновані, хрумкі солоно-солодкі огірочки виходять, і сіль і цукор і кислота – все в міру, дуже збалансований смак. Моїм рідним подобаються.
Я сьогодні закриватиму 1-літрові і 2-літрові банки.
Зі спецій у мене морква, листя хрону, можна замінити на гострий стручковий перець.
Також цибуля, часник, парасольки кропу і все.
Інгредієнти 1 ЛИТРОВУ БАНКУ:
- Приблизно 650 гр. огірків
- 1 цибулина
- 5-6 кружечків моркви
- 2-3 шматочки гострого перцю (за бажанням)
- 2-3 зубки часнику
- Кріп (парасольки, стебла)
- Лист хрону по 1 в банку
- 30 гр. солі
- 30 гр. цукру
- 20 гр. 9% оцту
Час стерилізації 5-7 хвилин (довше не треба)
НА 2-Х ЛІТРОВУ БАНКУ (інгредієнти подвоюємо):
- 60 гр. солі
- 60 гр. цукру
- 40 гр. 9% оцту
Час стерилізації 12-13 хвилин (довше не треба)
Приготування:
- Огірочки миємо, обрізаємо непотрібне.
Щоб після стерилізації огірки не “морщились”, завжди зрізайте “хвостики” і при стерилізації не накривайте кришкою каструлю, вони при цьому варяться. У мене ні разу такого не було, огірки завжди щільні та хрусткі.
Поставили в каструлю, прикрили кришками (не закручувати) і чекаємо, коли закиплять.
- На дно банки кладемо зелень, потім наповнюємо щільно огірками.
- Зверху додаємо потрібну кількість солі, цукру і відразу додаємо оцет.
- Заливаємо холодною водою, у мене покупна.
- Ставлю в каструлю з водою по плічка (на дні каструлі рушник), як писала вище кришкою каструлю не накривати (так зазвичай роблять щоб швидше вода закипіла).
- Все доводимо до кипіння і кип’ятили 1 літрові банки приблизно 7 хвилин. Щільно закручуємо і перевертаємо догори дном.
- Стерилізовані огірки ніколи не загортаю. Від цього вони також можуть “зморщитися”. Завжди виходять рівні, красиві, хрусткі огірки.
- Далі в хід ідуть дволітрові банки і щоб прискорити процес стерилізації, у дволітрові банки з огірками я заливаю кип’яток і ставлю банки в киплячу воду.
- Після закипання кип’ятжу приблизно 12 хвилин і також перевертаю (не накриваю).
Рецепт не новий, але все ж таки всі готують по-різному, я готую саме так.
Добре зберігаються. Вдалих Вам заготовок.