Рецепт смачної “Польської” шарлотки
від Denzhyttya
29 Листопада, 2021
Крем, тісто, начинка – все гідне захоплення! Впевнено скажу – пробуйте та насолоджуйтесь!
Інгредієнти:
Для крему:
- молоко 700 мл
- цукор 180 гр
- кукурудзяний крохмаль 80 гр
- вершкове масло 50 гр
- яйця 2 шт
- сіль дрібка
- ванільний цукор 1 ч.л
Для тіста:
- борошно 500 гр
- цукор 150 гр
- вершкове масло 250 гр
- яйця 2 шт
- сметана 50 гр
- розпушувач 6 гр
- сіль 1/4 ч.л
- ванільний цукор 1 ч.л
Для начинки:
- яблука 1,3 кг
- цукор 40 гр
- вершкове масло 30 гр
- лимонний сік 1 ст.л
Приготування:
- Почнемо з крему. Сотейник із молоком ставимо на плиту і доводимо майже до кипіння. У миску змішуємо цукор, кукурудзяний крохмаль, дрібку солі та 2 яйця. Все ретельно перемішуємо до однорідності.
- В отриману масу вливаємо частину гарячого молока і добре мішаємо, сотейник з молоком, що залишилося, з вогню не знімаємо. Потім вже цю перемішану суміш вливаємо в молоко, що залишилося і варимо крем до загустіння, інтенсивно помішуючи.
- Як тільки крем загусне і почне закипати – знімаємо з вогню, при цьому не припиняємо мішати. Додаємо ванільний цукор, вершкове масло та замішуємо до розчинення всіх інгредієнтів.
- Переливаємо крем в ємність, накриваємо харчовою плівкою в контакт і залишаємо до охолодження.
- Займемося начинкою. Яблука очищаємо від шкірки та вичищаємо серцевину. Нарізаємо шматочками і відправляємо на сковороду з вершковим маслом. Додаємо цукор, лимонний сік і обсмажуємо до м’якості та випаровування вологи приблизно 10 хвилин.
- Готову начинку перекладаємо в миску і даємо повністю охолонути.
- У миску всипаємо просіяне борошно з розпушувачем, додаємо сіль, цукор і перемішуємо. Натираємо шматок трохи замороженого вершкового масла. Перетираємо масло з борошном у дрібну крихту.
- У миску розбиваємо 2 яйця, додаємо сметану, ванільний цукор і замішуємо до однорідності. Вливаємо суміш у сухі інгредієнти та замішуємо м’яке тісто.
- З отриманого тіста формуємо “валик”, ділимо тісто на 2 частини, де 1/3 відправляємо в морозилку на 30 хвилин, а більшу частину – холодильник.
- Збираємо пиріг. Форму змащуємо вершковим маслом або олією і трохи присипаємо борошном. Більшість тіста викладаємо на дно форми і рівномірно розподіляємо руками, формуючи високі борти.
- Можна тісто розкатати і качалкою, але мені зручніше це робити руками.
- У середину викладаємо яблучну начинку, а зверху заливаємо кремом. Найменшу частину тіста, яке прибирали в морозилку, натираємо на тертці, формуючи таким чином верхній шар.
- Відправляємо пиріг у духовку на 25-30 хвилин при температурі 170-180 градусів (дивіться по духовці).
- Дістаємо пиріг з духовки і даємо охолонути до кімнатної температури, не виймаючи з форми. Після охолодження, рекомендується прибрати в холодильник хоча б на 2-3 години, щоб начинка добре “схопилася”.
Смачного!
Джерело:
zhyttia.com.ua
Позначки