Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо
Помідори в будь-якому вигляді підходять для консервації на зиму. Кисло-садкі плоди ідеально поєднуються з яскравою морквою, соковитою цибулею, хрусткими огірками та м’ясистими перцями.
Паличкою-виручалочкою для зустрічі несподіваних гостей стануть прості та настільки смачні, що «пальчики оближеш», рецепти салатів на зиму без стерилізації з помідорів, різаних часточками.
Салат «Ласун» з помідорів з цибулею, солодким перцем і морквою
На 4 літрові баночки салату «Ласун» беру:
- стиглі та м’ясисті помідори– 1 кг
- помаранчева морква – 1 кг
- цибуля – 1 кг
- болгарський перчик – ½ кг
- олія соняшникова – 0.5 склянки
- цукор – 0.5 склянки
- сіль без домішок – 1.5 ст. л.
- жменя свіжоперемеленого чорного перцю
- 9% оцет – 60 мл.
Приготування:
- Помідори вимиваю, відрізаю плодоніжки, і ріжу на середні скибочки. Не раджу дрібнити, щоб потім скибочки в процесі приготування не розвалилися. Шматочки помідорів викладаю в ємність із антипригарним дном.
- Очищену цибулю ріжу півкільцями, та відправляю до помідорів.
- Перці нарізаю кільцями або півкільцями, і висипаю до решти овочів.
- Овочерізкою чистю моркву, тру її на великій тертці, і пересипаю в ємність.
- У суміш додаю свіжомілий перець з сіллю і цукром.
- Відразу кладу лавровий лист та будь-які пряні трави за смаком. Усі інгредієнти перемішую.
- У каструльку виливаю олію, ставлю її на невеликий вогонь, і проварюю 30 хвилин, промішуючи вміст лопаткою.
- Важливо не переварити овочі, щоб вони зберегли форму і не перетворилися на кашку.
- У готовий мікс додаю оцет і проварюю його ще 10 хвилин.
- У стерильні баночки розподіляю салат, і закатую прокип’яченими кришками.
- Залишаю заготовки під теплою ковдрою до ранку, а потім переношу баночки в підвал.
Закуска з помідорів, огірків, цибулі та перцю шарами – на літрову банку
Компоненти на 1 л баночку:
- середнього розміру соковиті огірки – 4 шт.
- помідори – 4 шт.
- болгарські перці – 2 шт.
- середні цибулини – 2 шт.
- пара зубчиків часнику
- пара ст. л. олії
- кропові парасольки – 2 шт. з насінням
- по 2 ст. л. солі із цукром
- 9% оцтовий розчин – 4 ч. л.
- горошковий чорний перець – 6 шт.
Приготування:
- Нарізаю помідори великими часточками, огірки – кружечками, цибулю – півкільцями, часник – навпіл, а перці – товстими соломками.
- На дно баночки кладу олію, помідори, огірки, цибулю, перець шарами. На овочі викладаю часникові зубчики та кропові парасольки.
- Далі засипаю сіль із цукром, вливаю оцет.
- Доверху заповнюю банки кип’ятком, поливаючи тонким струмком.
- Ставлю банки на рушник в каструлю, і заливаю їх до плічок водою. Стерилізую 15 хвилин, і відразу закручую металевими кришками.
- Перевертаю, і загортаю ковдрою до повного остигання.
Салат з помідорами та огірками
Ароматний салат з огірків і помідорів на зиму з цибулею я подаю навіть у свіжозмаринованому вигляді, присипавши зеленню, і полив олією вже через годину після нарізки.
Із заданої кількості овочів вийде близько 5-6 банок салату по 0,5 л.
Інгредієнти:
- по 0,5 кг білокачанної капусти, бурих помідорів, огірків та солодкого перцю
- ріпчасті цибулини – 3 шт.
- соковита морква – 3 шт.
- сіль без домішок – 1 неповна ст. л.
- цукровий пісок – 50 г (гранена чарка)
- 9% оцет – 75 мл
- олія без запаху – половина склянки
- половинка стручка гіркого перцю без насіння – на любителя
- лавровий лист – 4-5 шт.
- чорний горошковий перець – 10 шт.
Приготування:
- Тонкою павутинкою шаткую капусту, злегка присипаю сіллю (із загальної кількості), приминаю руками, щоб став виділятися сік.
- Помідори ріжу часточками, а огірки пів кружечками, моркву з перцем нарізаю соломкою.
- Всі овочеві інгредієнти перемішую, всипаю цукор, і залишок норми солі, далі вливаю норму олії, кидаю лавровий лист, горошковий перець та 2 ст. л. оцту від загальної норми.
- Залишаю заготівлю на годину в спокої, і вже на цьому етапі від нього на весь будинок відчувається аромат, що манить. Я не відмовляю собі в задоволенні відсипати в тарілочку кілька ложок, і з’їсти зі шматочком хліба, дуже смачно.
- Далі ставлю заготовку на плиту, чекаю на її кипіння, проварюю 7-8 хвилин, і весь цей час періодично провертаю суміш шумівкою, щоб овочі не присмажилися на дно. Наприкінці вливаю оцет, перемішую.
- Стерильні баночки я заповнюю киплячою сумішшю до самого верху, закручую провареними в кип’ятку бляшаними кришками, перевертаю, і загортаю ковдрою для сповільненого остигання.
Закуска на зиму «Помаранчеве чудо»
Сонячна закуска «Помаранчеве диво» відразу нагадує про тепле літо, і гарно виглядає на столі. Яскравий колір заготівлі надає морква, тому її вибираю особливо ретельно.
Інгредієнти:
- соковита морква – 1 кг
- соковиті помідори – 1.5 кг
- цукор – ½ склянки
- невелика голівка часнику
- склянка соняшникової олії
- кам’яна сіль – 2 ст. л.
- 1 ст. л. чорного свіжоперемеленого перцю
- 9% оцет – 1 ст. л. на банку
Приготування:
- Ретельно промиваю стиглі помідори і нарізаю їх часточками.
- Моркву чищу овочечисткою, і ріжу на квадратики.
- Моркву з помідорами прокручую на м’ясорубці або перебиваю блендером.
- Суміш переміщаю в емальовану каструлю, туди ж викладаю цукор із сіллю, і вливаю олію. Все змішую, щоб вийшла однорідна маса. Ставлю ємність на плиту і тушу близько 1.5 години.
- Роздавлюю або нарізаю часник, і висипаю в загальну масу разом із перцем у самому закінченні варіння. Далі виливаю оцет і перемішую.
- Розкладаю салатну заготовку по стерилізованим баночкам, і закатую провареними в кип’ятку кришками.
Салат з помідорами та перловкою «Ситний обід»
Закуска з різаних соковитих овочів з перлівкою стає гарним гарніром до м’яса. Зручно дістати гарну баночку з комори, відкрити і насолодитися самостійною ситною стравою.
Продуктовий набір на 5 баночок по 0.5 л:
- кольорові болгарські перці – 1 кг
- помідори, цибуля ріпчаста, соковита морква – по 0,5 кг
- склянка перловки
- цукор – 3 ст. л.
- сіль без домішок – 1 ст. л. з гіркою
- відфільтрована вода – 350 мл
- соняшникова олія рафінована – половина склянки
- оцет 9% – 2 ст. л.
- свіжоперемелений чорний перець – жменя.
Приготування:
- Перлову крупу промиваю під краном і замочую у воді на 2 години.
- Морквину очищаю, і тру на тертці з великими осередками.
- Цибулю очищаю і нарізаю дрібно. За бажанням можна різати на півкільця чи чверті.
- Помідори перебиваю блендером, а перці розділяю на невеликі смужки.
- Беру каструлю відповідного розміру, вливаю на дно олію, розігріваю, і висипаю в нього натерту морквину та цибулю.
- Після закипання тушкую овочі на невеликому вогні 10 хвилин, періодично помішуючи лопаткою.
- Перекладаю розпарену перловку до цибульно-морквяної суміші, і проварюю ще 15 хвилин.
- Далі кладу помідорне пюре, перець, сіль з цукром і проварюю 25 хвилин. За 10 хв до закінчення варіння додаю перець і доливаю оцет.
- Приготовлену киплячу масу розкладаю по стерильних баночках, закручую жерстяними кришками, загортаю тепліше.
- Стерилізація не потрібна, оскільки заготівля успішно зберігається за умов квартири.
Салат «Зимова свіжість»
Рецепти салатів без стерилізації на зиму із різаними часточками зелених помідорів, настільки смачні, що пальчики оближеш. Я зазвичай беру ті помідори, які не встигли дозріти за літо, а також соковиту свіжу зелень.
Інгредієнти:
- зелені та бурі помідори – 3 кг
- цибуля – 1 кг
- морква – 0,5 кг
- великий пучок зелені (петрушки, кінзи, кропу)
- сіль із цукром – за смаком
- олія соняшникова – для обсмажування цибулі
Приготування:
- Помідори нарізаю дрібними кубиками.
- Цибулю нарізаю тонкими півкільцями, а моркву тру на великій тертці.
- Зелень промиваю і нарізаю дрібненько.
- Викладаю цибулю на сковороду і ставлю її на середній вогонь плити.
- Ємність із цибулею та олією прикриваю кришкою, тушу до м’якості, і пересипаю в ємність моркву.
- Викладаю нарізані помідори, солю, перемішую, тримаю під закритою кришкою 10 хвилин.
- Присмачую суміш цукром та сіллю, продовжую готувати 5-7 хвилин, але вже без кришки.
- Посипаю салат зеленню і тримаю на вогні ще пару хвилин.
- Гарячий салат розподіляю по стерильним банкам, і закатую машинкою.
- Перевертаю, утеплюю пледом. Після остигання переставляю закрутку в льох.
Закуска «П’ятихвилинка» з помідорами та огірками на зиму
Готується закуска просто з доступних овочів. Вона також зберігає вітаміни у складі та природний смак кожного інгредієнта. Розповім два варіанти приготування – зі стерилізацією та без.
Щоб максимально зберегти свіжість поєднання помідорів із зеленню, я 10 хвилин стерилізую салат.
На 3 л готової страви потрібно:
- стиглі помідори – 2.5 кг
- соковиті огірки – 1 кг
- пучок кропу
- селера – 50 г
- голівка часнику
- сіль – 1 ст. л. з горою
- дрібка свіжоперемеленого чорного перцю
- неповна склянка цукру
- склянка соняшникової олії
- оцет 9% – 100 мл.
Приготування:
- Огірок нарізаю кружечками, помідори розділяю на часточки, і висипаю овочі в загальну каструлю.
- Приправляю дрібно нарізаною зеленню і часником.
- Далі висипаю сіль із цукром та перцем, а також додаю олію, добре перемішуючи салат.
- Прикриваю заготовку кришкою і залишаю на півтори години, щоб овочі обмінялися соками.
- Розкладаю салат рівномірно по стерильним баночкам, злегка придавлюючи.
- Стерилізую у воді 10-15 хвилин із прикритою кришкою. Закатую, і перевертаю вгору дном.
- Укутую ковдрою, щоб досягти повільного остигання заготовки.
- Якщо салат готувати без стерилізації, то овочі, що пустили сік (стоять вони вже довше – години 3-4) потрібно проварити на вогні 5-10 хвилин і розлити в киплячому стані по стерилізованих банках. Закатати та тепло укутати на добу, перевернувши банки догори дном.
Оригінальна закуска з помідорів з цибулею та зеленню в банках
Пряний маринад не псує свіжість смаку, а триразове заливання дозволить зберегти скибочки овочів у первозданному вигляді.
Перед тим, як зробити закуску, потрібно підготувати на літрову банку:
- стиглі помідори невеликого розміру – 700 г
- солодкий перець
- голівка цибулі
- пару зубків часнику
- горошини запашного перцю – 5 шт.
- листок лавровий
- по 1 ст. л. олії та 9%-го оцту.
Маринад
- відфільтрована вода – 500 мл
- сіль без добавок – 1 ст. л. з гіркою
- цукор – 2 ст. л.
Приготування:
- Всі овочі вимиваю, у помідорів обрізаю плодоніжку, цибулю очищаю від лушпиння, перець звільняю від насіння.
- Помідори ріжу скибочками, перець з цибулею ріжу на кільця, часник дрібно рублю.
- У стерилізовані банки кладу шарами помідори з часником, перцем та цибулею. При цьому овочі не сильно трамбую, щоб не м’яти шматочки.
- Киплячою водою наповнюю банки по плічка, і залишаю, щоб вони прогрілися 10 хвилин, після чого зливаю в каструлю.
- Знову кип’ячу воду, і вдруге заливаю овочі на 10 хвилин.
- Втретє у воду додаю прянощі, цукор із сіллю, кип’ячу, доливаю олію з оцтом, і заливаю баночки маринадом.
- Відразу прикочую стерильними кришками, перевертаю вгору дном, і загортаю для повільного охолодження.
- Мариновані овочі в банках повинні простояти вкритими не менше 1 доби, після чого я відправляю їх у льох.
Саме так створюються найкращі рецепти консервації, здатні задовольнити гастрономічні запити найвишуканішого гурмана.