Рибні котлети: 6 найсмачніших рецептів

Рибні котлети краще приготувати  з рибного фаршу. Для цього використовують м’ясисту рибу, але підійде і дрібна рибка. Її старанно перекручують на м’ясорубці або в блендері, щоб в фарші не було кісточок. В котлетну масу додають яйця, хліб, розмочений у молоці, цибулю, моркву і спеції . Інколи  рибні котлети готують з сиром або перекрученою  капустою. У фарш кладуть такі морепродукти як креветки, кальмари . З відвареної риби, на якій готувався бульйон для юшки можна приготувати ніжні котлети.Для панірування використовують борошно, панірувальні сухарі, протертий білий або чорний хліб. Обсмажують котлети на олії по 5-7 хвилин з кожного боку до золотистої скоринки. Запікають у духовці з додаванням вершкового масла, заливають сметанним соусом або вершками.

Рибні котлети «Нептун» з тріски

Для фаршу використовуйте рибне філе без шкіри і кісток. Запікати краще в скляному , керамічному посуді або з тефлоновим покриттям.

Інгредієнти:

  • філе тріски – 500 гр;
  • молоко – 120 мл;
  • морква – 90 гр;
  • капуста свіжа – 90 гр;
  • яєчний жовток – 1 шт;
  • пшеничні сухарі – 60 гр;
  • рослинне масло – 50 мл;
  • подрібнена зелень – 2-3 ст.л;
  • сіль – 10-15 гр;
  • приправа для рибних виробів – 1 ч.л.

Для заливки:

  • майонез – 120 мл;
  • сир твердий – 50-75 гр.

Приготування:

  1. Припущені в молоці часточки капусти і моркви пропустіть через м’ясорубку з філе тріски 2-3 рази або подрібніть  блендером. Якщо маса рідкувата – додайте пару ложок сухарів або борошна, вони вберуть воду.
  2. Приєднайте до котлетної маси рубану зелень, сіль і спеції, вимісіть, дайте настоятися 15 хвилин. Сформуйте довгасті котлети, запаніруйте в сухарях .
  3. Олію  розігрійте, обсмажуйте котлети до рум’яної скоринки з обох сторін.
  4. Залиште готові котлети на сковороді, пролийте майонезом, посипте тертим сиром. Накрийте кришкою і потім на повільному вогні або запечіть в духовці 8-10 хвилин.

Швидкі котлети з рибних консервів

Для котлет використовуйте рибні консерви з сайри, сардин ,горбуші і тунця. Відварений рис в рецепті іноді замінюють розсипчастою гречаною кашею. Зі спецій до риби підійде мелений кмин, коріандр і перці.

Інгредієнти:

  • консерви з сардини в маслі – 1 банка;
  • відварений рис – 1 склянка;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт;
  • морква – 1 шт;
  • борошно – 2-3 ст.л;
  • тертий білий батон – 1 стакан;
  • масло вершкове – 2 ст.л;
  • соняшникова олія – ​​50 мл;
  • сіль і спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Подрібнені і пасеровані на вершковому маслі цибулю з морквою з’єднайте з вареним рисом.
  2. Консерви розімніть виделкою, попередньо зливши зайву рідину і видаливши кісточки.
  3. Зберіть фарш з риби, рису з овочами і борошна. Посипте спеціями і присоліть.
  4. Маса для котлет повинна добре формуватися. Якщо суха – влийте пару ложок соусу з консервів, якщо зарідка – додайте борошна або подрібнену скибочку батона.
  5. Сформуйте котлети, масою 75 гр, обваляйте в крихтах білого батона, підсмажте з двох сторін на соняшниковій олії до рум’яності.

Парові рибні котлети з минтая

Котлети на пару готують з тріски, путасу та іншої  риби. При тушінні  на пару перекладіть котлети обсмаженими грибами і готуйте, як описано в рецепті. У вас вийде повноцінна друга страва.

Інгредієнти:

  • філе минтая – 0,5 кг;
  • білий хліб без скоринки – 100 гр;
  • молоко – 75-100 мл;
  • яйце – 1 шт;
  • вершкове масло – 100 гр;
  • бульйон рибний – 100 мл;
  • сіль – 1 ч.л;
  • зелень рубана – 2 ст.л.
  • суміш перців – 1 ч.л.

Приготування:

  1. З підготовленого рибного філе, яйця і розмоченого в молоці  білого хліба приготуйте рибний фарш.
  2. У рибну масу додайте спеції і сіль. Перемішайте до однорідності, розділіть на порції, надаючи довгасту форму.
  3. На дно жаровні змащеній маслом помістіть в один ряд котлети. Розподіліть зверху шматочки м’якого вершкового масла, влийте рибний бульйон, щоб котлети занурилися наполовину.
  4. Накрийте посуд кришкою, потушіть  на малому вогні 15-20 хвилин. В кінці приготування посипте котлети зеленню.

Рибні котлети в духовці під молочним соусом

Для цих котлет підійде філе тріски або минтая. Замочувати білий хліб при відсутності молока можна в кип’яченій воді.

Інгредієнти:

  • філе морського окуня – 375-400 гр;
  • хліб пшеничний – 100 гр;
  • молоко – 75 мл;
  • вершкове масло – 40 гр;
  • цибулина ріпчаста – 1 шт;
  • перець болгарський – 1 шт;
  • сухарі пшеничні – 0,5 склянки;
  • сіль і спеції для риби – по 0,5 ч.л.

Для соусу:

  • борошно – 20 гр;
  • масло вершкове – 20 гр;
  • молоко – 200 мл;
  • сіль і перець – на кінчику ножа.

Приготування:

  1. Подрібнений і припущений у вершковому маслі цибулю з солодким перцем пропустіть через м’ясорубку з шматочками рибного філе.
  2. Замочений на 30 хвилин і розім’ятий  виделкою пшеничний хліб змішайте з рибною масою.
  3. Додайте до фаршу сіль, спеції, сформуйте котлети і покладіть в сковороду змащену маслом.
  4. Щоб приготувати молочний соус, борошно прогрійте на вершковому маслі до кремового кольору, влийте цівкою молоко, заваріть однорідну масу постійно перемішуючи.
  5. Підготовлені котлети залийте соусом, зверху посипте подрібненими сухарями і запечіть до готовності. Температура розігрітої духовки – 200 ° С, час на запікання – 30-40 хвилин.

Домашні котлети з відвареної щуки

Для страви використовують рибу, з якої готували суп або бульйон – відварну тріску, окуня, пеленгаса або осетра. До котлет підійдуть тушковані гриби або грибний соус.

Інгредієнти:

  • м’якоть відвареної щуки – 500 гр;
  • хліб – 100 гр;
  • вода або бульйон – 75 мл;
  • яйця – 1 шт;
  • тертий сир – 75 гр;
  • рубана зелень – 2 ст.л;
  • топлене масло – 80-100 гр;
  • сіль – 0,5 ч.л;
  • набір спецій для риби – 1 ч.л.

Для панірування:

  • яйця – 2 шт;
  • борошно пшеничне – 1 склянка.

Приготування:

  1. У холодній воді або бульйоні замочіть черствий хліб і відіжміть. М’якоть відвареної риби наріжте шматочками, подрібніть в блендері разом з віджатим хлібом.
  2. Додайте в котлетну масу тертий сир, зелень, приправи і сіль.
  3. Скачайте з фаршу довгасті котлети і приплюсніть. Обваляйте в борошні, потім у збитих з сіллю яйцях і знову в борошні.
  4. Викладайте на розігріту з топленим маслом сковороду і обсмажуйте  з двох сторін до готовності.

Котлети з рибного фаршу «Загадка»

Якщо у вас залишається частина готового фаршу, відправте його в морозилку. Запаніровані в пшеничних сухарях котлети виходять більш рум’яні, ніж обкачані в борошні. Приготуйте котлети запас і заморозьте, при необхідності їх залишиться вийняти і обсмажити.

Інгредієнти:

  • рибний фарш – 650-700 гр;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт;
  • пшеничні сухарі – 2 склянки;
  • яєчний жовток – 1-2 шт;
  • креветки – 200 гр;
  • сир твердий – 50 гр;
  • подрібнена зелена цибуля – 2 ст.л;
  • олія рослинна – 100-120 мл;
  • сіль, спеції – за смаком;

Приготування:

  1. Пропустіть на м’ясорубці нарізану  кубиками цибулю разом з рибним фаршем, додайте яєчні жовтки і всипте 1 стакан сухарів.
  2. Очищені креветки подрібніть в блендері з тертим сиром і зеленою цибулею.
  3. На середину коржів сформованих з котлетної маси викладіть по чайній ложці креветочної начинки, скрутіть у вигляді паличок  приблизно по 10 см і запаніруйте в сухарях.
  4. Смажте котлетки на гарячій олії , при необхідності підливайте по кілька ложок на сковороду в процесі приготування.

Подавайте страву  з гарніром з картоплі і сметаною, зверху прикрасьте зеленню.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: