Шоколадно-кавовий торт з фініками
Пропоную Вашій увазі дещо незвичайний, дуже смачний торт. Незвичайність його у тому, що в склад тіста входять фініки. Сумніваюсь, що хтось вгадає їх присутність на смак, але свою важливу роль вони точно відіграють.
- Для крему
- сметана – 0,5 л
- цукрова пудра -100г
- шоколад чорний – 30 г
- какао порошок – 1 ст. ложка
- загущувач для сметани – 1 пакетик
- вишні без кісточок (чи інші фрукти-ягоди за бажанням)
- Фініки – 200г
- вода – 250 мл
- розчинна кава – 1,5 ст.ложки
- сода харчова – 1ч.ложка
- ванілний цукор – 1 ч. ложка
- борошно – 250 гр.
- какао – 60г.
- розпушувач тіста – 2 ч. ложки
- вершкове масло – 150 г.
- дрібка солі
- цукор – 200г.
- яйця – 2 шт.
Важко описати цей медово-солодкавий, але неприторний завдяки крему та фруктам-ягодам смак торта, краще спробувати самому. Сподіваюсь, що зацікавила Вас.Тепер про приготування.
Найперше потрібно приготувати фінікову масу. Для цього фініки помити, видалити кісточки, дрібно порізати. Змішати в каструльці воду, розчинну каву, соду, ваніль і закип’ятити. Додати фініки і проварити їх 1 хвилину. Вимкнути газ, накрити кришкою, залишити до повного охолодження. Фініки перетворяться на «кашку».
В миску просіяти борошно, какао, розпушувач, сіль.
В окремій посудині збити масло (можна замінити маргарином) з цукром. Продовжуючи збивати, по одному ввести яйця.
Викласти тісто в тортівницю діаметром 26 см, змащену олією без запаху і притрушену какао-порошком (я маю звичку завжди користуватись пергаментом). Випікати у попередньо нагрітій до 180℃ духовці приблизно 40-50 хвилин. Перевіряти на готовність дерев’яною зубочисткою обов’язково посередині. Вийняти з форми і остудити на решітці.
Корж добре наросте, холодним розрізаємо його на два. Корж виходить вологим і пухким, схожим на кекс.
Готуємо крем. Шоколад потрібно розтопити і охолодити. Всі складники крему (крім вишень) з’єднати і збити міксером.
Перекласти тортик кремом, не забувши додати і вишеньки. Залишками крему змастити боки торта. Прикрасити за власним смаком і настроєм.
Я готую його завжди звечора, хоча особливого настоювання він і не потребує. Смачного!!!
Цей тортик чудово підійде і для урочистого частування гостей, і для балування домашніх солодкоїжок у вузькому сімейному колі. Спробуйте — не пошкодуєте.
Смачного !