Сирні ватрушки за рецептом моєї бабусі
31 Січня, 2024
Пам’ятаю, як у дитинстві бабуся пекла сирні ватрушки і збирала нас усіх за одним столом. Я сьогодні вирішила пиготувати ватрушки за бабусиним рецептом.
Інгредієнти:
- борошно – 350г
- дріжджі сухі – 7г (або сирі 14-21г)
- цукор – 2 ст.л.
- сіль – 1/2 ч.л.
- яйце – 1 шт.
- молоко – 170г
- масло вершкове – 40г
Для начинки:
- домашній сир – 500г
- яйця – 1 шт
- цукор – 80г
- ванілін – 1 пачка
- крохмаль – 1 ст.л.
Приготування:
- Для початку приготуємо тісто. У глибоку миску вливаємо 170 мл теплого молока, додаємо половину ч. л. солі, 2 ст.л. цукру, розбиваємо 1 яйце, відріжемо вершкове масло 40 г і розтопимо, все перемішуємо віночком.
- Відміряємо 350 г борошна і просіємо, додаємо 7 г сухих дріжджів, перемішуємо. Тепер борошно з дріжджами додаємо до молока з яйцем. Замішуємо тісто спочатку в мисці, потім продовжуємо вимішувати на столі. Тісто має бути еластичним, м’яким і трохи липнути до рук.
- Кладемо тісто в миску, закриваємо харчовою плівкою або рушником і прибираємо в тепле місце для підйому, я ставлю в духовку і вмикаю температуру 30-40 градусів. Як тісто добре підніметься, за часом займає 1-1,5 години, добре обминаємо його і прибираємо ще підніматися, тепер воно підніметься швидко, приблизно за 30 хвилин.
- За цей час приготуємо начинку, беремо сир 500 г, як я вже говорила вище, сир вибирайте гарної якості, від нього залежатиме смак ватрушок. Розбиваємо 1 яйце, додаємо цукор 80 г, ванілін та крохмаль 1,5 ст.л. Все пробиваємо блендером.
- Тісто підійшло, кладемо його на стіл і тепер добре обминаємо, щоб воно стало гладким і пластичним. Ділимо тісто на 18 частин, кожна частина вагою 35-40 гр. З кожної частини робимо колобок. Беремо один колобок і розкачуємо його качалкою в коло, якщо у Вас коло не вдасться вирізати. Тепер на середину кладемо начинку. Робимо 4 надрізи навколо начинки.
- Тепер беремо одну частину і як би обгортаємо начинку, потім протилежну частину.
- Потім заготовки, що залишилися по черзі.
- Тісто щоразу закріплюємо. Виходять такі трояндочки.
- Кладемо на лист, застелений папером для випічки, даємо булочкам розстоятися хвилин 5-10, і змащуємо жовтком з додавання 1ст.л. молока.
- Тепер булочки ставимо в духовку, я зазвичай ставлю в холодну, температуру встановлюю 180 градусів, нагрів верх низ і час виставляю 20 -25 хвилин, орієнтуйтеся по своїй духовці, мені достатньо 20 хвилин.
- Тепер булочки прикриваємо рушником і даємо їм охолонути. І тепер можна приступати до дегустації. Аромат стоїть під час приготування такий, що важко утриматись і не спробувати.