Ситний пиріг “Курник”: як приготувати смачну випічку
Класичний такий пиріг потребує певного часу на приготування, однак результат вартий докладених зусиль.
“Курник” – смачний пиріг із багатою начинкою всередині. Тісто для нього зазвичай готують прісне або можна листкове чи пісочне. Деякі рецепти пирога містять різні види тіста, наприклад, внутрішні шари можуть бути у вигляді млинців.
У начинку “Курника” обов’язково входить м’ясо. Також вона часто містить гриби, крупи, картоплю, квашену капусту, ягоди, різні овочі, горіхи й інші компоненти.
Пиріг “Курник”
Для тіста
- Борошно – 300 г
- Яйця – 2 шт.
- Вершкове масло – 60 г
- Сметана – 4 ст. л.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Цукор – 1 ст. л.
Тісто для млинців
- Борошно – 1 ст.
- Молоко – 1 ст.
- Кефір – 1 ст.
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 2 ст. л.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Сіль – дрібка
- Сода – 1 ч. л.
Для начинки №1
- Курячі стегенця – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 кг
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Рослинна олія – 1 ст. л.
Для начинки №2
- Гриби – 400 г
- Рослинна олія – 1 ст. л.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Для начинки №3
- Картопля – 3 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Вершкове масло – 80 г
Курячі стегенця промити й відварити у підсоленій воді.
Приготування млинців. Борошно з’єднати з содою та перемішати.
В іншу ємність розбити яйця, всипати сіль і цукор. Збити виделкою або вінчиком до утворення бульбашок і збільшення маси в об’ємі. Влити кефір, перемішати. Далі просіяти борошно з содою. Перемішати до однорідного стану й залишити тісто відпочити мінімум на 15 хвилин.
Молоко довести до кипіння і зняти з вогню. Влити до тіста тонкою цівкою, обов’язково помішуючи його. Додати олію, помішати до однорідності. Тісто виходить досить рідким. Випікати млинці на добре розігрітій сковороді, перед першим змастивши її невеликою кількістю олії.
Приготування начинки №1. Відварене куряче м’ясо очистити від кістки, порізати середнім кубиком. Очищену моркву і цибулю подрібнити. Обсмажити на олії на середньому вогні спочатку моркву з цибулею, потім додати нарізане м’ясо. Посолити, поперчити за смаком.
Приготування начинки №2. Гриби перебрати, очистити, промити і порізати середнім кубиком. Так само нарізати ріпчасту цибулю. Обсмажити гриби та цибулю на сковороді на середньому вогні. Підсолити.
Приготування начинки №3. Почистити картоплю й відварити до напівготовності. Злити воду, картоплю охолодити і нарізати дрібними кубиками. Посолити, поперчити за смаком.
Приготування тіста. Розтопити вершкове масло й охолодити до кімнатної температури. Змішати просіяне борошно з сіллю та содою. Додати яйця, сметану і вершкове масло. Замісити м’яке, легке тісто, яке збирається в кулю.
Розділити тісто на дві частини. Одну частину накрити рушником і поки прибрати. Іншу розкачати в коло, більше за діаметр млинців, і товщиною 0,5 см.
Увімкнути розігріватися духовку до 180°С. Викласти розкачане тісто на деко, покрите пекарським папером. На тісто покласти млинець.
На млинець щільно викласти половину грибної начинки. Зверху покласти млинець, а на нього щільно викласти половину начинки з курятини.
Далі знову покласти млинець і викласти половину картопляної начинки. Розкласти поверх картоплі шматочки вершкового масла.
Повторити всі шари, останній із яких прикрити млинцем.
Розкачати решту тіста в тонке коло, яке повністю покриє начинку. За бажанням трішки тіста можна залишити для прикрашання пирога на власний смак.
У середині пирога слід зробити отвір для виходу пари. Змастити поверхню “Курника” сирим яйцем. Відправити його в духовку на 1 годину.
Лінивий “Курник”
Для тіста
- Борошно – 100 г
- Яйце куряче – 3 шт.
- Сметана – 250 г
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Сіль – дрібка
Для начинки
- Філе куряче – 250 г
- Картопля – 250 г
- Цибуля ріпчаста – 150 г
- Сіль, перець чорний мелений – за смаком
Приготування начинки. Картоплю натерти на великій тертці, куряче філе нарізати на невеликі шматочки, а цибулю – середнім або дрібним кубиком. Посолити і перчити все за смаком, перемішати.
Приготування тіста. В окремій мисці трохи збовтати яйця, сметану та сіль. Потім всипати борошно й розпушувач, добре перемішати.
Дно форми застелити пекарським папером, змастити його і боки форми олією.
Викласти 1/3 тіста товщиною приблизно у 0,5 см й розподілити по формі. Викласти начинку. Залити її рештою тіста.
Відправити “Курник” у попередньо розігріту до 200°C духовку на 40 хвилин. Готовий пиріг залишити остигати в закритій духовці. Потім дістати його з форми.