Таких кабачків ви ще не куштували: на закуску, на обід й на вечерю
Скоро настане сезон кабачків, коли їх досить буде на прилавках і на городах. Способів приготування так багато, що кабачки можна приготувати й на сніданок, й на обід, й на вечерю.
Пиріг з кабачків
Цей пиріг з кукурудзи та кабачків неймовірно простий у приготуванні. Знадобиться всього 30-40 хвилин, щоб на столі стояло ароматна, корисна та ситна страва.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 4 ст. л.;
- цибуля – 1/2 шт.;
- молода цукрова кукурудза – 2 качани (або банка консервованої);
- кабачки – 2-3 шт.;
- печериці – 250 г;
- базилік – 1 ст. л.;
- сушений орегано – 1 ч. л.;
- сіль – 1/2 ч. л.;
- сир моцарела – 350 г;
- яйця – 4 шт.
Рецепт приготування покроково:
- Увімкніть заздалегідь духовку на 190 градусів.
- Наріжте дрібно цибулю.
- Помийте шампіньйони та наріжте слайсами.
- Кабачки або цукіні наріжте кружальцями.
- Моцарелу натріть на тертці.
- Збийте яйця.
- У глибокій сковороді нагрійте вершкове масло, додайте цибулю, гриби та кабачки.
- Поки овочі обсмажуються, зріжте кукурудзяні зерна з качана. Додайте їх на сковороду та продовжуйте обсмажувати, поки овочі не стануть м’якими (5-10 хвилин). Зніміть з вогню.
- Як тільки суміш трохи охолоне, додайте базилік, орегано, сіль, сир та збиті яйця.
- Вистеліть дно форми пергаментним папером. Перекладіть суміш у форму. Розрівняйте так, щоб скибочки кабачків лежали плоско та виглядали красиво. Зверху додайте трохи сиру для краси, накрийте фольґою, змащеною олією, та запікайте протягом 20 хвилин.
- Для золотистого верху зніміть фольґу та випікайте ще 5 хвилин. Дайте постояти 10-15 хвилин, перш ніж нарізати на порції.
Роли з кабачків
Блюдо виходить дуже смачним. Приємно те, що на другий день воно не гірше. Можна використовувати як закуску або запакувати у ланч-бокси на роботу. Вегетаріанці можуть замінити ковбасу грибами. І не тільки вегетаріанці – грибний варіант теж смачний.
Складові:
- кабачки або цукіні – 3 шт. (великі);
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- сосиски або докторська ковбаса – 350 г;
- сир рікота або м’який сир – 200 г;
- моцарела – 300 г;
- твердий сир – 50 г;
- яйце – 1 шт.;
- томатний соус – 1,5 склянки;
- листя базиліка – 1 ст. л.;
- часник – 2 зубчики;
- сіль;
- мелений перець.
Як готувати роли з кабачків:
- Кабачки очистіть від шкірки, наріжте уздовж слайсами товщиною близько 2 см.
- Викладіть на паперовий рушник, присоліть й нехай постоять 15 хвилин, щоб стік сік.
- Ковбасу наріжте невеликими шматочками.
- Моцарелу та твердий сир натріть на тертці.
- Часник пропустіть через прес. Подрібніть базилік.
- Обсмажте ковбасу на оливковій олії до рум’яної скоринки.
- В окремій мисці змішайте ковбасу, рікоту (або сир), натертий твердий сир, яйце, базилік та часник. Приправте сіллю та перцем за смаком.
- Розігрійте духовку до 200 градусів.
- Вилийте на сковороду, у якій будете запікати у духовці, 1 стакан томатного соусу. Відставте у бік.
- Рівномірно розподіліть 1 ст. л. суміші уздовж кожної скибочки кабачка. Посипте 1 ст. л. сиру моцарела, згорніть у рол та покладіть на сковороду вертикально. Роли для надійності можна скріпити зубочистками.
- Викладіть у сковороду усі роли, зверху полийте томатним соусом та посипте залишками моцарели.
- Поставте у духовку та випікайте 25-30 хвилин. Подавайте негайно!
Чіпси з цукіні
Це швидше ласощі, ніж повноцінна страва. Вона більше підходить для тих, хто не рахує калорії. Повозитися трохи доведеться, але смак – пальчики оближеш. Тому раз на сезон можна побалувати рідних.
Інгредієнти:
- цукіні – 2 шт.;
- сухий часник – 1/2 ч. л.;
- молоко – 1/4 склянки;
- яйце – 1-2 шт.;
- сіль, перець;
- картопляні чіпси – 1,5 склянки;
- борошно – 1/2 склянки;
- петрушка – 2 ст. л.
Як приготувати:
- Цукіні наріжте тоненькими кружальцями (0,5 см). Посоліть, поперчіть, посипте часником.
- Увімкніть духовку на 220 градусів. Деко змастіть рослинною олією.
- В окремій мисці змішайте молоко та яйце.
- Магазинні чіпси подрібніть руками.
- Умочіть кружечки цукіні з обох боків спочатку у борошні, потім у яєчній суміші, а потім у картопляних чіпсах. Добре притискайте, щоб чіпси щільно огорнули цукіні.
- Викладіть на деко в один шар та випікайте у духовці 20-25 хвилин. Обов’язково повинна з’явитися золотава, хрустка скоринка.
Подавати бажано відразу, можна прикрасити петрушкою.
Смажені кабачки на грилі
Цю страву можна назвати «п’ятихвилинкою». Нічого особливого у ній немає, за винятком соусу. Саме заправка надає кабачкам особливий пікантний смак. Спробуйте приготувати як додаток до шашликів, м’яса або замість салату.
Що знадобиться:
- оливкова олія – 4 ст. л.;
- зелена цибуля – 2 ст. л.;
- часник – 2 зубчики;
- свіжий розмарин – 2 ст. л.;
- листя петрушки – 2 ст. л.;
- сіль, перець;
- кабачки (цукіні) – 3 шт.
Щоб запечені кабачки виглядали яскраво та апетитно, можна взяти 2 зелених цукіні та 1 жовтий кабачок.
Як готувати:
- Наріжте кабачки по діагоналі скибочками завтовшки близько 1-1,2 см. Збризніть оливковою олією (1 ст. л.) та заправте за смаком сіллю, перцем.
- Розігрійте гриль до середньої температури. Викладіть кабачки в один шар та обсмажте близько 2 хвилин з кожного боку.
- Зробіть соус. У невеликій мисці збийте разом 3 столові ложки оливкової олії, цибулю, подрібнений часник, розмарин та петрушку. Приправте за смаком сіллю та перцем. Подавайте цукіні гарячими з соусом.
Читайте також чудові рецепти кабачків