Торт «Париж-Брест»
Історія, завдяки якій торт «Париж-Брест» отримав свою назву, проста і цікава. Ходить легенда, що автор десерту – французький кондитер Луї Дюран – настільки надихнувся велогонкою, що створив на честь неї тістечко у формі велосипедного колеса. Звичайно, адже учасники мали подолати цілих 1200 км!
Це було ще в 1910 році, але з тих пір популярність тістечка тільки збільшилася. Сучасні кондитери змагаються один з одним не тільки в майстерності виготовлення торта, але і в його розмірі. торт «Париж-Брест»- один з найбільш популярних класичних десертів. Ви просто зобов’язані навчитися його готувати!
Інгредієнти:
- вода 125 мл
- молоко 125 мл
- пшеничне борошно 165 г
- вершкове масло 350 г
- сіль 1 дрібка.
- яйце 4 шт.
- яєчний жовток 9 шт.
- цукор 370 г
- волоські горіхи 200 г
- мигдаль 100 г
- цукрова пудра 50 г
Приготування:
- Насамперед приготуємо заварне тісто. Перелийте в сотейник 125 мл води і стільки ж молока. Додайте до них дрібку солі і 100 г м’якого вершкового масла. Поставте сотейник на вогонь. Його вміст доведіть до кипіння помішуючи.
- Як тільки маса закипить, зніміть її з вогню. Пересипьте в сотейник борошно. Дерев’яною лопаткою перемішайте доти, поки маса не стане однорідною.
- Далі поверніть сотейник на маленький вогонь. Варіть тісто помішуючи до тих пір, поки воно не почне відставати від стінок. Тоді приберіть тісто з вогню. Перемістіть кулю в миску і дайте їй охолонути.
- 5 хвилин перемішуйте тісто, щоб воно остигало рівномірно. В процесі перемішайте віночком 4 яйця. Їх умішайте в тісто, коли воно трохи охолоне. Заварне тісто готове. Якщо воно вам здається занадто щільним, додайте в нього ще трохи молока.
- Тепер намалюйте на шматку пергаменту коло за допомогою кришки від каструлі . Переверніть лист пергаменту малюнком вниз. Під нього підкладіть чистий аркуш. Перемістіть конструкцію на деко.
- Тісто перелийте в кондитерський мішок. Зробіть коло з тіста по намальованій лінії. Друге коло зробіть всередині першого, а третій – між ними зверху. Змастіть колесо збитим жовтком, посипте мигдальними пелюстками і цукровою пудрою.
- Готуйте заварне тістечко в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин. Тісто має підрум’янитися і збільшитися в розмірі. Готовому тістечку дайте охолонути при кімнатній температурі.
- Тим часом приготуйте крем. 250 г цукру пересипте в сотейник. Залийте його невеликою кількістю води. Приготуйте сироп. Якщо занурити в готовий сироп кінчик виделки, від нього потягнеться тонка цукрова нитка.
- 8 жовтків кімнатної температури перемішайте міксером з насадкою «віночок». Тонкою цівкою влийте в сироп. Як тільки суміш стане однорідною, збільшіть потужність приладу. Збивайте до повного охолодження.
- Далі в 3 підходи пересипте в крем 250 г м’якого вершкового масла. Збивайте, поки воно не стане оксамитовим і однорідним. Під кінець готування пересипте в крем праліне.
- Праліне слід готувати заздалегідь. Для цього подрібніть волоські горіхи і пересипте їх на сковороду. Туди ж відправте 120 г цукру. Останній розтопіть. Перемішайте так, щоб карамель покрила всі горіхи.
- Готову масу перелийте на силіконовий килимок, дайте їй охолонути. Далі поламайте карамель, пересипте її в блендер. Подрібніть карамель в крихту. Її і додайте в готовий крем.
- Холодне “колесо” розріжте поперек гострим ножем. За допомогою кондитерського мішка начиніть його кремом. Накрийте крем верхньою частиною кільця. Торт відправте в холодильник до повного застигання.
За смаком торт «Париж-Брест» нагадує горіховий еклер. До слова, кільце з заварного тіста не обов’язково наповнювати саме нашим кремом. Ви можете приготувати начинку з вершкового сиру, доповнивши його фруктами в сиропі. Виходить теж досить смачно.