Традиційне італійське тістечко «Споркамус»
Для мене це найкращий невагомий десерт у світі. Колись підглянула рецепт в одному з кулінарних журналів і ось уже років 10 балую своїх рідних легендарним «Споркамусом». Сказати, що діти у захваті нічого не сказати. Свіжоспечені італійські тістечка незрівнянні ні з чим: найніжніші всередині, хрумкі зовні, аромат просто чарівний.
Традиційне італійське тістечко «Споркамус» відоме у всьому світі. Звичайно, ресторани морочаться над подачею, але основа завжди одна: листкове бездріжджеве тісто та заварний крем. Я рекомендую робити одразу і ванільну, і шоколадну начинку. Якщо на дегустацію збирається велика компанія, то кожен знайде собі до смаку.
Інгредієнти:
- Листкове бездрожжеве тісто 500 г
- Яєчний жовток 7 шт.
- Молоко 430 мл
- Цукор 200 г
- Пшеничне борошно 60 г
- Ванільний цукор 10 г
- Вершки 180 мл
- гіркий шоколад 100 г
- Цукрова пудра за смаком
Приготування:
- Для ванільного заварного крему візьміть 3 яєчні жовтки і розітріть з 80 г цукру.
- Додайте 35 г борошна та трохи ванілі. Ретельно розмішайте, щоб не залишилося грудочок.
- У суміш, що вийшла, влийте склянку молока. Робіть це поспішаючи і помішуючи лопаткою.
- Поставте миску в мікрохвильову піч і готуйте 3-4 хвилини на повній потужності. Діставайте крем щохвилини і ретельно його перемішуйте.
- Готовий заварний крем накрийте плівкою та остудіть.
- Приступайте до приготування шоколадного крему: 4 жовтки розітріть з 120 г цукру і ваніллю.
- Додати 25 г борошна. Змішуйте все до однорідності.
- З’єднайте в каструлі 180 мл молока та вершки. Доведіть до кипіння.
- Влийте половину молочної суміші до розтертих яєчних жовтків і швидко розмішайте.
- Отриману масу додайте до молока, що залишилося в каструлі і поставте на середній вогонь. Покладіть туди ж шматочки шоколаду і, помішуючи, чекайте, доки загусне.
- Готовий крем накрийте плівкою та остудіть.
- Листкове тісто розкотіть у пласт товщиною 5 мм. Розріжте на прямокутники 3 на 6 см.
- Викладіть майбутні тістечка на лист, застелений пергаментом. Випікайте 15-20 хвилин| до світло-золотистого відтінку при 200 градусах. Остудіть .
- Кожну заготовку розріжте вздовж на 2 частини і помістіть крем всередину. Потім половинки з’єднайте. Зверху присипте цукровою пудрою.
Без перебільшень вважаю, що цей рецепт це моя кулінарна родзинка. І ще: просто обожнюю, коли на приготування не потрібно витрачати півдня. Тісто купую або виймаю заздалегідь приготовлене з морозилки. А крем складається зі стандартних продуктів, які є вдома завжди.
Смачного!