Цвєтаєвський яблучний пиріг – найсмачніша осіння випічка
Якщо вірити переказу, цей вишуканий смаколик був частим частуванням за столом сестер Цвєтаєвих (власне, звідси й виникла назва).
Цей пиріг дуже частий гість на нашому столі (хотілося б пекти його ще частіше, але оскільки одна можу з’їсти чверть пирога за раз, то доводиться думати про наслідки!). Чесно сказати, смачнішого яблучного пирога я ще не їла. Ніжна сметанна заливка, кисло-солодкі яблучні чіпси — не пиріг, а фантастика! Причому, зусиль — мінімум. Дуже рекомендую!
Інгредієнти:
Тісто:
- 1,5 склянки борошна.
- 0,5 склянки сметани.
- 150 г розм’якшеного вершкового масла.
- 0,5 ч. л соди погашеної оцтом (можна використовувати розпушувач).
- ванілін.
Крем:
- 1,5 склянки сметани (я беру 15%),
- 2 яйця,
- 1-1,5 склянки цукру,
- 3-4 ст. л. борошна,
- ванілін.
Начинка:
- 1 кг яблук.
Приготування:
Для тіста: борошно просіяти в миску, додати масло і все ретельно перетерти. Додати соду, ванілін та сметану. Замісити тісто, загорнути його в харчову плівку й прибрати в холодильник на годину, поки робитимете крем і начинку.
Для крему: всі інгредієнти змішати та збити міксером або просто вінчиком.
Начинка: яблука почистити від шкірки й нарізати дуже тонко ножем для картоплі. Я просто натираю яблука на тертці для картопляних чіпсів.
Форму діаметром 26 см (краще роз’ємну) встелити пергаментом, змастити маслом і руками викласти тісто, формуючи бортики.
На тісто рівномірно викласти всі натерті яблука.
Залити начинку підготовленим кремом.
Випікати 50 хвилин при температурі 180ºС.
Після охолодження форму зняти.
Готовий пиріг посипати цукровою пудрою та прикрасити листочком меліси.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: пиріг смачний в будь-якому вигляді, але, коли він з холодильника — просто неймовірний!