Як правильно готувати мойву
Всі ми чули про те, яка корисна сьомга, форель, лосось. Експерти стверджують, що у даних елітних сортів є серйозний конкурент серед бюджетних і доступних видів риби, який теж є хорошим джерелом омега-3 жирних кислот.
Це мойва. Ми розкажемо, чому ж вона корисна, також про те, як правильно цю рибку готувати, щоб вона приносила максимум користі.
Найкорисніша риба
Риба мойва знайома людям дуже давно.Ця риба багата білком: в ній міститься не менше 20-25% білка. Як і всі види риби, які живуть в холодних водах Атлантичного і Північного Льодовитого океану, мойва багата поліненасиченими жирними кислотами омега-3 і омега-6. З точки зору фізіології, цей жир їй потрібен щоб грітися, тому в осінній період вона більш жирна.
Мойва цінна наявністю в ній великої кількості вітамінів групи А і D. Вітаміну В12 в ній більше, ніж в звичайному м’ясі. Мікроелементи роблять її особливо корисною. Також до її складу входить йод, селен і фосфор. Селен бере участь у формуванні наших кісток і волосся. Без фосфору відбувається руйнування кісткової тканини.
Щоб мойва приносила користь, купувати її потрібно сирою або в замороженому вигляді. Важливо: розморожувати її природним шляхом, а не в мікрохвильовці. Не варто дивитися в бік прилавків з копченою мойвою, адже в ній практично не залишилося нічого корисного. Також фахівці категорично проти того, щоб мойву смажити. При такому приготуванні ми знищуємо практично всі корисні властивості цієї риби.
Ось відварна рибка або на пару – ідеально. Також можна приготувати дуже смачну запечену мойву. Зовсім трошки обваляйте її в борошні і додайте спеції. Деко застели пергаментним папером, викладіть рибу і поставте деко в розігріту до 200 ° С духовку всього на 15 хвилин.
Додайте лимон і насолоджуйтеся рибкою. Виходить дуже смачна, швидка, бюджетна, а головне, корисна страва.
Смачного!