Як приготувати грецький гірос: 3 рецепта
від Denzhyttya
1 Вересня, 2021
Кожна країна може здивувати своїм смачним фастфудом.
Якщо вам не довелося спробувати цю ситну страву на її історичній батьківщині, пропоную приготувати її самостійно! Це грецький варіант всім знайомої шаурми: тісто з начинкою. Що робить грецький гірос таким смачним? Напевно, вся справа в особливих коржиках, спеціальному соусі і спеціях!
Гірос з куркою
Інгредієнти:
- 4 пшеничних коржі піта
- 600 г курячих стегон
- 3 помідори
- 2 зуб. часнику
- 1 ч. л. орегано
- рукола за смаком
- 1 ч. л. м’яти
- 3 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. лимонного соку
- сіль за смаком
- перець за смаком
- 1 ч. л. солодкої паприки
- 150 г грецького йогурту
- 1 огірок
- 3 гілочки кропу
Приготування:
- Підрум’яньте коржі на сковороді без олії з двох сторін. Потім викладіть їх стопкою і накрийте рушником.
- Тепер приготуємо соус дзадзики. Для цього пропустіть через прес 1 зуб. часнику, дрібно наріжте огірок і кріп. Змішайте ці інгредієнти з густим грецьким йогуртом, посоліть, поперчіть і заправте лимонним соком.
- Натріть куряче м’ясо без кістки сіллю, спеціями і оливковою олією. Обсмажуйте до золотистого кольору на сковороді-гриль, а потім викладіть на паперові рушники.
- Після того як м’ясо охолоне, наріжте його смужками. Рукколу порвіть руками, а помідори наріжте часточками.
- У центр корж піти покладіть 2 ст. л. соусу, листя руколи, часточки помідорів і шматочки м’яса.
- Один край коржа загорніть на інший. Повинен вийти акуратний і зручний згорток. Таким же чином приготуйте інші порції.
Гірос зі свинини
Інгредієнти:
- 300 г свинини
- 1 дрібка коріандру
- 2 коржа піта
- 1 червона цибуля
- 2 картоплини
- 1 помідор
- рослинна олія за смаком
- 1 дрібка меленого перцю чилі
- 100 г соусу дзадзики
- 1 дрібка майорану
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1 дрібка чебрецю
- сіль за смаком
- перець за смаком
- 1 дрібка орегано
Приготування:
- Всі спеції змішайте з оливковою олією. Змастіть свинячу м’якоть приготовленим маринадом і залиште на 2-3 години.
- Поки що наріжте картоплю брусочками і обсмажте її у фритюрі.
- Мариноване м’ясо наріжте смужками і обсмажте до золотистого кольору в маслі.
- Сформуйте кишеньку з піти і наповніть її м’ясом, картоплею, нарізаними помідорами і цибулею. Полийте інгредієнти соусом і подавайте.
Вегетаріанський гірос
Інгредієнти:
- 2 коржі піта
- 150 г фети
- 3 картоплини
- 10 шт. помідорів чері
- 1 огірок
- 6 листя салату
- 1 болгарський перець
- 3 зуб. часнику
- 1 червона цибуля
- 70 г соусу дзадзики
- 2 ч.л. лимонного соку
- 1 ст. л. оливкової олії
- сіль за смаком
- перець за смаком
- рослинна олія за смаком
- 4 гілочки орегано
Приготування:
- Нарізану соломкою картоплю обсмажте у фритюрі, а потім викладіть на паперові рушники, щоб позбутися зайвого жиру.
- Наріжте скибочками огірок, помідор і болгарський перець. Цибулю наріжте кільцями, а фету – кубиками.
- Злегка підсушені на сковороді коржі змастіть соусом і застеліть листям салату. Викладіть підготовлені овочі і фету, збризніть інгредієнти лимонним соком і оливковою олією, прикрасьте листям орегано.
- Загорніть корж в рулет і подавайте!
Існує легенда, що гірос придумав сам Александр Македонський під час одного зі своїх військових походів. Він підсмажив шматочки м’яса на своєму мечі прямо над відкритим вогнем. Потім він накидав в круглий коржик овочі і смажене м’ясо, звернув рулет і з’їв його.
Через:
sovkusom.ru
Джерело:
Переклад Denzhyttya