Як турецькі господині готують свій знаменитий пиріг бурек
У Туреччині одним з найпопулярніших видів швидкого харчування вважається бурек. Це листковий пиріг з м’ясом: готують його і в вуличних кіосках, і вдома. Цим-то він і нагадує традиційні ласощі Європи – картопляні крокети.
Бурек
Бурек популярний не тільки в Туреччині, але і на Балканах. Адже в Сербії, Албанії, Боснії та інших країнах помітний вплив турецької культури. У перекладі з турецької мови слово «бурек» або «берек» означає страва з тіста. Корінь «бур» також має значення «звивати». І не дарма, адже пиріг готують у вигляді закрученої ковбаски з начинкою.
Для бурек потрібно дуже тонке тісто. У Туреччині його називають юфка. У нас його можна купити в магазині, а можна зробити і самій. Всупереч поширеній помилці, готувати таке тонке листкове тісто дуже просто. І зараз ми розповімо, як саме.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 500 г борошна
- 350 мл води
- 0,5 ч. л. солі
- 1 ст. л. соняшникової олії
Для начинки:
- 600 г свинячо-яловичого фаршу
- 400 г цибулі
- 50 г вершкового масла
- сіль
- перець
- спеції
- петрушка
додатково:
- 20 г кунжутного насіння
- 1 жовток
- 50-70 мл соняшникової олії для промазування тесту
Приготування:
- Для початку просій борошно, щоб бурек вийшов ніжним і повітряним. У борошно додай сіль, воду і масло. Почни замішувати тісто. Воно повинно вийти трохи м’якше, ніж на пельмені або вареники. Тісто розділіть на чотири частини, накрий харчовою плівкою і залиш на годину.
начинка
- У цей час можеш зайнятися приготуванням начинки. У сковороду відправ фарш, додай шматочок вершкового масла. За бажанням ти можеш додати ще соняшникову олію. Цибулю дрібно наріж і додай до фаршу, коли випарується зайва волога. Перемішай і тушкуй ще кілька хвилин.
- Як тільки цибуля стане м’якою, додай спеції, перець, сіль за смаком. За бажанням ще можеш додати нарізану петрушку. Перемішай всі інгредієнти.
- Тепер знову повернися до тіста. Кожен шматок розкачай в досить товсті шари товщиною приблизно 2 см. Кожен пласт перемаж соняшниковою олією. Накрий тісто харчовою плівкою і залиш полежати ще на півгодини.
- Коли тісто, змазане маслом, полежить, його можна буде легко розтягнути. Це важливий етап приготування бурек, так як тісто для пирога має бути дуже тонке.
Формування пирога
- Коли розтягла перший пласт тіста, виклади на нього чверть начинки і скрути рулетик. Потім загорни його в равлика і виклади в центр форми для випічки. Те ж саме виконай і з іншими пластами тіста. Виклади все в форму для випічки концентричними колами.
- Додатково змішай соняшникову олію і жовток, щоб скоринка у пирога вийшла рум’яною і блискучою. Змасти цією сумішшю пиріг і посип зверху кунжутом.
- Бурек відправ в духовку, розігріту до 180 градусів на 30-35 хвилин.
Докладну інструкцію з приготування турецького м’ясного пирога дивись в цьому відео.
Бурек з м’ясом виходить дуже смачним і ароматним. Не дарма ця страва настільки популярна в сонячній Туреччині і на Балканах. Бажаємо і тобі насолодитися його прекрасним смаком!