Як турецькі господині готують свій знаменитий пиріг бурек

У Туреччині одним з найпопулярніших видів швидкого харчування вважається бурек. Це листковий пиріг з м’ясом: готують його і в вуличних кіосках, і вдома. Цим-то він і нагадує традиційні ласощі Європи – картопляні крокети.

Бурек

Бурек популярний не тільки в Туреччині, але і на Балканах. Адже в Сербії, Албанії, Боснії та інших країнах помітний вплив турецької культури. У перекладі з турецької мови слово «бурек» або «берек» означає страва з тіста. Корінь «бур» також має значення «звивати». І не дарма, адже пиріг готують у вигляді закрученої ковбаски з начинкою.

Для бурек потрібно дуже тонке тісто. У Туреччині його називають юфка. У нас його можна купити в магазині, а можна зробити і самій. Всупереч поширеній помилці, готувати таке тонке листкове тісто дуже просто. І зараз ми розповімо, як саме.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 500 г борошна
  • 350 мл води
  • 0,5 ч. л. солі
  • 1 ст. л. соняшникової олії

Для начинки:

  • 600 г свинячо-яловичого фаршу
  • 400 г цибулі
  • 50 г вершкового масла
  • сіль
  • перець
  • спеції
  • петрушка

додатково:

  • 20 г кунжутного насіння
  • 1 жовток
  • 50-70 мл соняшникової олії для промазування тесту

Приготування:

  1. Для початку просій борошно, щоб бурек вийшов ніжним і повітряним. У борошно додай сіль, воду і масло. Почни замішувати тісто. Воно повинно вийти трохи м’якше, ніж на пельмені або вареники. Тісто розділіть на чотири частини, накрий харчовою плівкою і залиш на годину.

    начинка

  2. У цей час можеш зайнятися приготуванням начинки. У сковороду відправ фарш, додай шматочок вершкового масла. За бажанням ти можеш додати ще соняшникову олію. Цибулю дрібно наріж і додай до фаршу, коли випарується зайва волога. Перемішай і тушкуй ще кілька хвилин.
  3. Як тільки цибуля стане м’якою, додай спеції, перець, сіль за смаком. За бажанням ще можеш додати нарізану петрушку. Перемішай всі інгредієнти.
  4. Тепер знову повернися до тіста. Кожен шматок розкачай в досить товсті шари товщиною приблизно 2 см. Кожен пласт перемаж соняшниковою олією. Накрий тісто харчовою плівкою і залиш полежати ще на півгодини.
  5. Коли тісто, змазане маслом, полежить, його можна буде легко розтягнути. Це важливий етап приготування бурек, так як тісто для пирога має бути дуже тонке.

    Формування пирога

  6. Коли  розтягла перший пласт тіста, виклади на нього чверть начинки і скрути рулетик. Потім загорни його в равлика і виклади в центр форми для випічки. Те ж саме виконай і з іншими пластами тіста. Виклади все в форму для випічки концентричними колами.
  7. Додатково змішай соняшникову олію і жовток, щоб скоринка у пирога вийшла рум’яною і блискучою. Змасти цією сумішшю пиріг і посип зверху кунжутом.
  8. Бурек відправ в духовку, розігріту до 180 градусів на 30-35 хвилин.

Докладну інструкцію з приготування турецького м’ясного пирога дивись в цьому відео.

Бурек з м’ясом виходить дуже смачним і ароматним. Не дарма ця страва настільки популярна в сонячній Туреччині і на Балканах. Бажаємо і тобі насолодитися його прекрасним смаком!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: