Ароматна і підбадьорлива кава: плюси і мінуси улюбленого напою: Рецепт Як приготувати з фото
Кава дійсно вважається культовим напоєм, який споживають у всіх країнах світу. Її терпкий, гіркуватий і ароматний смак завойовує прихильність найвимогливіших гурманів. Із неї починається ранок практично кожної людини. За чашечкою кави зустрічаються подруги, щоб обговорити свої справи, партнери з бізнесу вирішують ділові питання, а закохані бесідують між собою, насолоджуючись почуттями. За статистичними даними, щороку в світі випивають більше 500 більйонів чашок цього напою. Фактично кава посідає друге місце після нафти за кількістю придбаного товару. Таким чином, можна сміливо заявити, що це найпоширеніший та найулюбленіший напій (не враховуючи води), відмовитися від якого досить складно.
Звідки до нас прийшла кава?
За появу каву в нашому житті ми повинні бути вдячними жителям Ефіопії. Саме в цій країні відзначили, що кози, які харчуються ягодами з гілок гірського чагарника, стають дуже енергійними та бадьорими. Помітивши цей факт, люди також вирішили спробувати ці дивовижні плоди. Із часом вони навчилися варити з ягід ароматний напій, який бадьорить і знімає втому. Місіонери з Європи дізналися про каву від ефіопських пастухів, після чого він миттєво поширився у всьому світі. Якщо спочатку далеко не всі могли споживати цей напій, оскільки він вважався елітарним, то сьогодні ароматні зерна доступні кожному.
Пити чи не пити каву: в чому суть дилеми?
Незважаючи на велику популярність цього напою, недоброзичливців у нього також вистачало у всі часи. Раніше церква споживання кави навіть зачисляла до смертних гріхів. Та й сучасні вчені часто сперечаються про користь і шкоду напою, наводячи безліч аргументів за чи проти. Одні вважають, що чашечка кави, випита зранку, корисна для організму, оскільки допомогає йому прокинутися і підбадьоритися для подальших звершень. Інші ж стверджують, що регулярне споживання напою спричиняє появу безлічі хронічних захворювань. Щоб відокремити істину від домислів і позбутися від зайвих сумнівів, потрібно зважити всі плюси і минуси кави.
Думки сучасних дослідників сходяться в тому, що для будь-якого кавомана важливо знати міру. Якщо не перевищувати норми, то улюблений напій не нашкодить здоров’ю, а буде тільки на користь. Зокрема, 2-3 випиті чашки кави будуть абсолютно безпечними. 4-6 чашок також перебувають у межах припустимої норми, тому можна не відмовляти собі в задоволенні скуштувати ароматний напій. А ось перевищення цієї дози негативно відзначиться на здоров’ї та самопочутті.
Аргументи за: чим настільки корисна кава?
Якщо ви – завзятий прихильник кави, напевно, не зможете відмовити собі в зайвій чашечці улюбленого напою. Замовляючи в кафе чи заварюючи вдома чергову порцію, не мучтеся докорами сумління. Адже помірне споживання кави дуже позитивно впливає на стан організму. У складі цього продукту є велика кількість корисних речовин, мінералів і протеїнів, які потрібні для нормального функціонування всіх систем. Серед головних переваг кави можна виділити такі:
- У зернах містяться антиоксиданти, які виводять з організму вільні радикали. Таким чином, процеси старіння заповільнюються, а робота серцево-судинної системи підтримується на належному рівні. Лише одна чашка напою містить четверту частину щоденної норми цих речовин.
- Кавові антиоксиданти знижують ризик виникнення і розвитку багатьох хвороб. Зокрема, хвороби Паркінсона, Альцгеймера, діабету другого типу, раку ротової порожнини і горла, утворення каменів у жовчному міхурі, приступів астми, цирозу печінки, інсульту та порушення серцевого ритму.
- Споживання натуральної кави стимулює роботу травного тракту, запобігає ймовірності виникнення раку товстої кишки.
- Кофеїн, який у достатній кількості міститься в напої, позитивно впливає на весь організм, зокрема на роботу серця. Після однієї чашки кави пульс прослуховується набагато краще.
- Регулярне споживання напою активізує центральну нервову систему, покращує працездатність і мозкову діяльність. Лише одна чи дві чашки, випиті в день, допомогають сконцентрувати увагу і налаштуватися на діловий настрій.
- Кава знімає чи зменшує головний біль, оскільки розширює судини мозку і виводить із нього так звані токсини втоми.
- Рекомендують не нехтувати цим напоєм і стоматологи. Адже в каві містяться рідини, які заважають стафілококовим бактеріям затримуватися на поверхні зубів. А це чудова профілактика карієсу.
- Кофеїн посилює дію деяких знеболювальних препаратів.
- Напій зменшує м’язові болі під час інтенсивних занять спортом. Саме тому перед серйозним тренуванням потрібно випити 2 чашки кави.
- Жінки, які споживають приблизно 5 чашок напою на день, на 57% менше наражаються на небезпеку захворіти раком, ніж ті, хто задовольняється однією порцією. Чоловіки, для яких добова доза складає 6 чашок кави, на 60% менше страждають від важкої форми раку простати. Для тих, хто випиває тільки 1-3 порції напою, цей показник становить лише 30%.
- Позитивний вплив мають зерна і в садівництві та городництві. Вони збагачують ґрунт, насичуючи його азотом, тому служать чудовим добривом.
Як доводить практика, вживання кави досить позитивно впливає на організм, дозволяючи йому працювати на повну силу. Вона не тільки підбадьорює і пробуджує, але й приносить справжнє задоволення, завдяки своєму насиченому і багатому смаку.
Аргументи проти: чому кава шкодить організму?
Усі недоліки цього популярного напою, який люблять усі, пов’язані насамперед із надмірним споживанням і підвищенням добової дози. Кожному відомо, що на користь йде тільки те, що в міру. Якщо ви звикли випивати за день до 10, а то і більше чашок кави, наслідків не доведеться довго чекати. Серед головних мінусів напою виділяють такі якості:
- Кофеїн підвищує тиск, змушує серце частіше і швидше битися. Ті люди, які страждають від гіпертонії, не повинні зловживати кавою, щоб не стимулювати прогрес хвороби і не викликати напад. Також потрібно пам’ятати, що більше 6 чашок напою на день на 70% підвищують ризик прояву серцево-судинних захворювань.
- Міцна кава, яку ви п’єте натщесерце, також досить небезпечна. Вона сприяє підвищенню кислотності шлункового соку і перешкоджає засвоєнню вітамінів. Тому чашечкою ароматного напою краще не починати, а закінчувати сніданок.
- Поєднання цигарок і кави підвищує рівень холестерину в організмі. Це довели скандинавські вчені, а їхні колеги з Афінського інституту медицини підтвердили, що одночасне споживання міцного напою і тютюнової продукції наносить подвійне, а то й потрійне навантаження на серце. Кофеїн та нікотин сприяють звуженню кровоносних судин, що може викликати погані результати.
- Споживання кави може мати негативні наслідки у вигляді безсоння, слухових галюцинацій, підвищення кров’яного тиску, зміни відтінку емалі на зубах, зниження засвоєння магнію, заліза і цинку.
- Напій має слабку сечогінну дію, внаслідок чого з організму виводяться вітаміни B і C, а також кальцій.
- Кава заборонена вагітним жінкам і матерям-годувальницям. Кофеїн має здатність накопичуватися в крові, проникати в плаценту і знижувати кількість мінеральних речовин у грудному молоці.
- Під час обсмажування зерен під впливом високої температури можуть вироблятися канцерогени.
- Кава відноситься до тих культур, які найбільше схильні до обробки пестицидами.
Незважаючи на всі недоліки, повністю відмовлятися від улюбленого напою все-таки не потрібно. Головне – підібрати для себе прийнятний сорт і знати міру як у міцності, так і в кількості випитої кави.
Різноманіття сортів кави: особливості вибору свого улюбленого напою
Сьогодні існує достатньо багато різних видів кави, проте готуються вони з арабіки і робусти. Для першого сорту характерний м’який смак із легким відтінком шоколаду. Робуста гіркіша, оскільки в ній міститься великий процент кофеїну, проте зварити з нього хорошу каву не вийде. Часто виробники змішують обидва сорти в різних пропорціях, від чого змінюється смак напою. Чим більше зерен робусти в складі, тим кава стає гіркішою. Пропорції сортів обов’язково вказуються на упаковці.
А втім, дізнатися смак кави лише за складом навряд чи вийде. Для прикладу, арабіка може дуже відрізнятися залежно від місцевості, де були вирощені какао-боби, а також від виду обробки, яку пройшли зерна. Якщо ви хочете приготувати каву в джезві, потрібно змолоти її практично в пил. А ось у тому випадку, коли варити напій буде кавомат, потрібно вибрати більший помел. Якщо ж ви звикли подрібнювати каву самостійно, варто пам’ятати, що для варіння в джезві зерна необхідно молоти 15-20 секунд, а для приготування в спеціальній машинці достатньо 10-12 секунд.
Що всередині зерен?
У складі кави міститься приблизно 30 різних органічних кислот і майже 200 ароматичних речовин, які формують її смак. Кількість кофеїну може бути різною і визначається залежно від виду і сорту напою. Для прикладу, середня кількість кофеїну в чашці:
- drip coffee – 115-175 мг;
- еспресо – 120 мг;
- заварна – 80-135 мг;
- розчинна – 65-100 мг;
- заварна без кофеїну – 3-4 мг;
- розчинна без кофеїну – 2-3 мг.
Також цей ароматний напій багатий вітамінами B1, B2, PP, залізом, калієм, кальцієм, магнієм, натрієм, фосфором. Калорійність кави складає 1-2 ккал на чашку залежно від сорту. Але цей низький показник можливий тільки в тому випадку, якщо ви п’єте напій без будь-яких додаткових елементів. Збільшують калорійність кави такі продукти:
- збиті вершки (100 г) – 77 ккал;
- карамель – 25 ккал;
- пакетик цукру – 15 ккал;
- ароматизовані вершки (1 ст. л.) – 15-35 ккал;
- незбиране молоко (1 ст. л.) – від 18 ккал залежно від жирності продукту;
- знежирене молоко (1 ст. л.) – 11 ккал.
Увага, тест
! Щоб визначити, наскільки якісна кава і чи не надто багато міститься добавок, достатньо налити в готовий напій молоко. Якщо буде переважати кавовий смак і аромат, отже, він має хороший склад, а якщо молочний – від придбання такого продукту потрібно відмовитися в майбутньому.
Розчинна чи заварна кава: яку вибрати?
Вибір виду напою багато людей роблять, виходячи із швидкості приготування, смаку і складу. Більшість вважають, що в розчинній каві менша кількість кофеїну, ніж у заварному напої. Проте, як показано вище, різниця не настільки велика. Важливо, що кофеїн, отриманий після споживання зернового продукту, виводиться з організму упродовж декількох годин, а ось після розчинного – приблизно 10. Тому навіть одна-дві чашки напою швидкого приготування можуть призвести до передозування кофеїном і негативно вплинути на ваше здоров’я.
Щоб зменшити вміст цієї рідини в натуральній каві, достатньо залити свіжозмелені зерна окропом, нагріти до закипання й одразу налити в чашку. Це не дає кофеїну повністю перейти в напій.
Щодо швидкості приготування, то розчинна кава, звичайно, зручніша. Достатньо лише насипати в чашку визначену кількість порошку і залити окропом. Тоді як заварну каву, як зрозуміло з назви, потрібно готувати на вогні. Це забирає більше часу. А ось якщо розглядати натуральність продукту, то мелена кава випереджає розчинну з усіх поглядів. На жаль, у напої швидкого приготування часто вміст кавових зерен не перевищує 15%. Усі інші компоненти – це барвники, консерванти й ароматизатори. До того ж розчинна кава агресивніше впливає на слизову оболонку шлунка, ніж мелена.
У банці чи в пакеті: який спосіб зберігання кращий?
Обираючи напій, зверніть увагу на упаковку. Аромат меленої натуральної кави краще зберігається в вакуумних пакетах. Проте не потрібно одразу купувати велику упаковку, адже, як тільки ви відкриєте пакет, запах почне випаровуватися. Деякі виробники роблять упаковку, в якій передбачена спеціальна мембрана, здатна випускати повітря, але не пропускати його всередину. У цьому випадку у покупців є можливість оцінити аромат без розкривання тари. Розчинна кава може зберігатися в скляному чи в бляшаному посуді. Пластиковий пакет для цього не підходить, оскільки негативно впливає на смак продукту.
Цікаві факти про каву
Ученими було доведено, що споживання кави в той чи інший час доби по-різному впливає на організм людини. Для прикладу:
- чашка ароматного напою, випита зранку, активізує роботу нирок і сприяє виведенню шлаків, які накопичилися за ніч;
- обідня кава-брейк також досить корисна тим, що допомогає запустити підшлункову залозу і стимулює травлення. Випита чашка напою знімає м’язову втому, дозволяє відпочити їм і розслабитися;
- вечірня кава впливає на діяльність мозку. Вона стимулює розумову роботу і творче мислення, допомогає поглянути на проблему з іншого боку.
Також можна відзначити, що на здоров’я людини впливає і спосіб приготування кави. Італійські лікарі, які вивчали вплив напою на ліпідний обмін, дійшли до таких висновків. Кава, яка зварена в джезві, на відміну від еспресо, приготованого в спеціальній машині, суттєво підвищує рівень холестерину. Тому якщо розглядати користь для організму, то для здоров’я кориснішим виявляється еспресо.
Ви не уявляєте свій день без кави і хвилюєтеся щодо цього? Геть усі сумніви! Цей ароматний напій може бути досить корисним для організму, якщо споживати його з розумом. Потрібно тільки підібрати оптимальний сорт і вид кави, а також прийнятний спосіб його приготування. І, звичайно ж, не зловживати ним. Декілька чашок ароматного напою в день не тільки не нашкодять, але й підуть на користь, стимулюючи роботу мозку й інших внутрішніх органів. Це чудовий спосіб підбадьоритися і здобути енергію на цілий день. До того ж неймовірний смак кави дуже потішить навіть найвибагливішого гурмана.