Подорож до світу кави

Історія кави

Ви колись цікавилися, як люди почали пити каву? / Чи замислювалися ви коли-небудь, чому люди почали пити каву? Або як вона стала одним з найулюбленіших напоїв у всьому світі Слухайте відповідь.

Згідно з легендою, у IX столітті один ефіопський козар помітив, що його кози стають надзвичайно енергійними, коли їдять плоди, схожі на вишню. Він приніс ці плоди шановному старцю, і той зробив першу в світі каву. А тепер повернемося до історії.

Винахід розчинної кави
1930 року уряд Бразилії звернувся до компанії NESTLE з проханням допомогти їм зберегти величезні надлишки кави.Ідея полягала в тому, щоб виготовити якісну каву, для приготування якої достатньою просто додати води.І після восьми років досліджень з’явилась кава NESCAFÉ, яка змінила всю кавову промисловість.

Подорожуючи через Ефіопію та Близький Схід, мандрівники та купці розвозили каву Азією та Європою.Зараз каву вирощують у районах, які мають належне поєднання висоти, ґрунту та погодних умов.Деякі з найкращих у світі сортів кави:

ЕФІОПСЬКА КАФФА

Оскільки Ефіопія є країною походження кави, немає нічого дивного, що саме там вирощують деякі з найкращих сортів кави у світі.Сорт Каффа вважається особливим, оскільки зерна збирають з дерев, що ростуть у дикій природі, як і багато століть тому, коли кава тільки з’явилася.

ЄМЕНСЬКА МОКА

Мока є одним з перших культурних видів кави. Вона отримала свою назву на честь єменського порту Мокка, звідки її розвозили по всьому світу.Зараз цей сорт вирощується традиційними методами в горах біля Червоного моря.

БЛУ-МАУНТІН З ЯМАЙКИ

Згідно з назвою цей сорт кави вирощується у горах Блу-Маунтінс, що на Ямайці. Висота, насичений вулканічний ґрунт, невелика кількість опадів та постійні хмари забезпечують м’який смак кави без гіркоти.

ГАВАЙСЬКА КОНА

Сорт Кона вирощують лише на схилах вулканічних гір Гуалалаї та Мауна-Лоа на острові Гаваї. Сонячні ранки, опади після обіду та теплі ночі створюють ідеальні умови для вирощування кави.

Кава і культура

Спочатку кав`ярні з’явилися в Каїрі, Мецці та Дамаску. В них збиралися чоловіки, щоб поспілкуватися та пограти в ігри. З часом вони з’явилися у Європі та стали популярними серед інтелектуалів, які за чашкою кави обговорювали ідеали Просвітництва та закликали до революції. Сьогодні кав’ярні стали частиною повсякденного життя багатьох людей у всьому світі.

 

 

Від зерен до готового напою

Перш ніж потрапити до вашої чашки, кавові зерна ретельно обробляються і делікатно обсмажуються. Існує багато видів кави та способів її обсмажування, кожен з яких забезпечує свій унікальний смак.

Насправді кавові зерна є насінням з плодів кавового дерева, які ззовні нагадують вишню.Ці плоди ростуть вздовж стебла і за дев’ять місяців визрівають до яскраво-червоного кольору.Зрілі плоди збирають вручну, очищують від м’якоті, замочують у воді на кілька днів або залишають сохнути на сонці протягом кількох тижнів.

ЗЕРНА АРАБІКИ

Арабіка – це перший сорт кави, який почали вирощувати люди. Цей найпопулярніший сорт становить понад 60% світового виробництва кави. Арабіка має м’який, солодкий смак з ідеальною кислотністю.

ЗЕРНА РОБУСТИ

Зерна робусти більш міцні. Вони містять більше кофеїну та антиоксидантів, а також стійкіші до хвороб, ніж арабіка. Вони мають меншу кислотність, більше гіркоти і міцнішу текстуру.

ЗЕЛЕНІ ЗЕРНА

Після збору кавові зерна називають «зеленими» через колір, який вони отримують під час висушування. На етапі обробки їхній смак та аромат сильно відрізняється від знайомої нам кави. Спершу зелені зерна необхідно обсмажити.

 

ЗЕРНА БЕЗ КОФЕЇНУ

Замість видалення кофеїну з зерен, фермери вивели новий вид кавового дерева під назвою «Декафіто», плоди якого взагалі не містять кофеїну.

БІЛІ ЗЕРНА

Кавові зерна стають білими після дуже легкого обсмажування. Напій з таких зерен має більш м’який смак.

ЗЕРНА ЕСПРЕСО

Для виготовлення еспресо можна взяти будь-які зерна кави, але найкраще смакують більш темні зерна середнього обсмаження. Це дозволяє зменшити рівень кислотності еспресо.

Готові до обсмажування

Сирі зелені зерна перед приготуванням необхідно обсмажувати.Під час обсмажування кавові зерна збільшуються і змінюють колір.Вони стають жовтими, поглинаючи тепло, набувають коричневого відтінку, втрачаючи воду, і темніють завдяки виділенню олій.Що довше зерна обсмажуються, то темнішими вони стають і сильніший аромат мають.

Існує багато назв для різних видів обсмажування, але їх можна поділити на чотири великих категорії:

ЛЕГКЕ ОБСМАЖУВАННЯ

Легке обсмажування дає м’який, зерновий смак з легкою текстурою, яскравою кислотністю і без шару олій на поверхні зерен.Зерна с найменшим обсмажуванням називають світлою корицею.

СЕРЕДНЄ ОБСМАЖУВАННЯ

Середнє обсмажування дає більш міцну текстуру і меншу кислотність, але без олій на поверхні зерен.Зазвичай такий спосіб називають американським обсмажуванням.

ПОВНЕ ОБСМАЖУВАННЯ

Повністю обсмажені зерна мають темний колір, насичену текстуру та сильний аромат.«Міське» / «Full city» обсмажування – дуже міцне, тоді як зерна «віденського» обсмажування більш маслянисті та мають коричневий колір.

СИЛЬНЕ ОБСМАЖУВАННЯ

При сильному обсмажуванні кава має солодкий димчастий аромат і трошки гіркуватий смак.«Французьке» обсмажування має майже чорний колір.Зерна «італійського» обсмажування маслянисті, мають чорний колір і виглядають, наче карамелізовані.

Кавовий мікс

Суміші кави виникають під час поєднання різних видів зерен та смаків.Кавові зерна можна обсмажувати із додаванням ванілі або фундука. Також можна додати ароматизатори безпосередньо під час заварювання.

У кавовій промисловості у всьому світі працює близько 60 мільйонів людей.Наша мета – бути завжди впевненими, що кава у вашій чашці була правильно вирощена й оброблена.

Що таке стабільне виробництво кави?

Стабільне виробництво дозволяє вирощувати каву протягом багатьох років, дотримуючись соціальних, екологічних та економічних норм і стандартів.Ми прагнемо використовувати стабільні процеси у виробництві кави й відповідні технології на кожному кроці.

Вирощена з повагою

1.Наша політика вирощування гарантує постійне постачання кави у майбутньому завдяки відповідальному ставленню до сільського господарства та процесів виробництва. Ми працюємо з фермерами, агрономами та різними організаціями, наприклад, «Рейнфорест альянс», «Мережа стійкого сільського господарства», із дотриманням загальних норм спільнот, діяльність яких пов’язана з кавою.

Індивідуальний підхід

1.На Філіппінах ми проводимо постійну програму збереження ґрунту та води на фермах кави, заохочуючи фермерів до вирощування ятрофа куркас або «туба-туба» у якості вторинної культури. Ятрофа куркас запобігає ерозії ґрунтів у сухих місяцях і є гарним джерелом гліцерину та біодизелю, забезпечуючи фермерів додатковим доходом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: