Швейцарці шоковані: сир дозріває під музику і смакує по-різному!
Швейцарські сировари в Берні і дослідники місцевого університету мистецтв провели унікальний експеримент і залишили дозрівати сир сорту “Емменталь” під різну музику. Сир визрівав у дерев’яних ящиках з невеликими динаміками з вересня 2018 року. Продукту включали класику, електроніку, хіп-хоп і навіть Led Zeppelin.
В результаті експерименту журі дійшло висновку, що музика істотно впливає на смак сиру.
Незвичайний експеримент вирішив провести виробник сиру Емменталер із села Бургдорф на краю долини, через яку протікає річка Емме. У підвалі будинку XIX ст. дозрівають сотні ідеальних кружалець традиційного дірявого сиру.
Власником сироварні є – ветеринар і виробник сирів. У своєму підвалі він розмістив дев’ять відкритих дерев’яних ящиків із сиром Емменталер, під якими розташовані невеликі динаміки. З вересня цього року сири слухають різну музику – від Led Zeppelin до легенд хіп-хопу A Tribe Called Quest. Про це повідомляє місцевий сайт thelocal.ch.
Проект під назвою «Sonic cheese: experience between sound and gastronomy» має показати, що сила музики може вплинути на розвиток, характеристики та навіть смак сиру. Вампфлер вважає, що музика впливає на бактерії та ферменти, що відображатиметься на фізичних чи біологічних реакціях всередині сиру.
Майкл Харенберг із Бернського університету визнав, що спочатку був більш скептичним, але після пошуків з’ясувалося, що існує ціла галузь науки, яка називається сонохімією, котра займається використанням ультразвуку в хімії. Допомагають в експерименті студенти Бернського університету.
Сири дозріватимуть під музику до наступного року. У середині березня 2019 р. спеціальне журі, яке складається з експертів, має оцінити, який із них найкращий.