Домашній яблучний оцет – “швидка допомога” своїми руками

Домашній яблучний оцет — це “швидка допомога” своїми руками. З давніх-давен у народній медицині та кулінарії шануються яблука. Вони й смачні, і корисні, з них варять варення та джеми, печуть пироги, запікають цілі плоди з сиром і т.д. Крім того, з цих фруктів роблять яблучний оцет, який використовують для лікування та в кулінарії. Адже, “оцет” – це лише назва міцного концентрованого яблучного соку, який містить багато вітамінів та корисних речовин. І він не має різкого запаху, як звичайний оцет.

Варто зазначити, що яблучний оцет можна придбати в магазині. Але ж погодьтеся, що набагато кращий продукт можна зробити й вдома. Тим більше, що це дуже легко і просто. А в сезон яблук — ще й дешево. Отож, записуйте рецепт оцту з яблук на житніх сухарях.

На його основі готують багато народних засобів для лікування різних захворювань і вітамінні напої. Наприклад, можна приготувати енергетичний вітамінний напій вдома за таким рецептом. По столовій ложці меду та домашнього яблучного оцту додати у 200 мл теплої води. Розколотити, вживати зранку до їжі щодня.

А тепер рецепт домашнього яблучного оцту

  • Яблука – 3 кг
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 50 г
  • Мед – 2 ст. л
  • Житні сухарі (або дріжджі 10 г) – 20 г

Покроковий рецепт – домашній яблучний оцет

  • Вимити яблука і натерти всі плоди на великій тертці. Можна навіть разом з кісточками та насінням. Щоб полегшити цей процес, можна використати м’ясорубку.
  • Перемелені яблука викласти у місткість (ні в якому разі не використовувати алюмінієві каструлі). Окремо у прокип’яченій, але вже не гарячій воді, розвести дріжджі з цукром і медом. Добре розмішати й залити цим яблучне пюре. Якщо замість дріжджів беремо житні сухарі, то їх просто викласти зверху.
  • Готову масу висипати в марлю і добре її зав’язати, щоб всередину не залізли ні мошки, ні комахи. Залишити це пюре в теплому місці на 7 днів для бродіння. Але щодня треба розв’язувати та перемішувати.
  • На 8-му добу пюре процідити й віджати. Сік, який вдалося відокремити, вилити окремо, бажано в посуд зі скла і зав’язавши тканиною, знову відставити на 60 днів, щоб почався процес бродіння.

Оцет має посвітліти, а весь м’якуш з яблук осяде. Тоді треба акуратно злити верхню частину рідини, розлити в тару та добре закупорити кришками. Домашній яблучний оцет — це “швидка допомога” своїми руками. Його можна використовувати як для лікування, так і для приготування смачних страв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: