Цкан з м’ясом як приготувати, покрокові рецепти від «Це Смак»
Як приготувати зразковий цкан — лезгінський пиріг, повний начинки з м’яса і картоплі
Лезгинська кухня різноманітна, ситна і смачна, а національні страви стародавнього народу володіють унікальною чарівністю північного Кавказу. Одна з відмінних рис — любов лезгін до хліба, який залишається головним продуктом харчування. Звідси і велика кількість всіляких лавашів, коржів і пирогів. Найвідоміший із них — легендарний цкан з м’ясом і картоплею.Приготування цкана — захоплюючий кулінарний обряд, який абсолютно відрізняється від принципів практичною європейської кухні і вже тим більше від блискавичних в приготуванні американських фастфудів. Дістаючи рум’яний лезгінський пиріг з духовки, відчуваєш глибоку повагу до кавказької культури.
Інгредієнти
- Пшеничне борошно: 500 г
- Яловичина: 500 г
- Вершкове масло: 300 г
- Картопля: 4 шт.
- Цибуля: 2 шт.
- Яйце: 1 шт.
- Соняшникова олія: 2 ст. л.
- Сіль: 2 ч. л.
- Цукор: 0,5 ч. л.
- Вода: 200 мл
- Чорний перець (мелений): 0,5 ч. л.
Як приготувати Цкан з м’ясом як приготувати, покрокові рецепти від «Це Смак»
- Просіяне борошно змішайте з 1 ч. л. солі і цукром. Додайте воду, рослинне масло і замісити пружне тісто. Розділіть його на дві частини (побільше і поменше), скрутіть їх і залиште щоб підійшло під плівкою на 20 хвилин.
- Поки тісто відпочиває, підготуйте все для начинки: очищену картоплю наріжте на слайси, цибулю наріжте тонкими кільцями, а м’ясо поріжте. Додайте 1 ч. л. солі, чорний перець, перемішайте начинку і залиште в закритій ємності (до речі, іноді її не змішують: спочатку викладають картоплю, потім м’ясо і цибулю).
- Розтопіть вершкове масло і приступите до розкочуванні двох тонких пластів тіста. Кожен рясно змастіть маслом, скрутіть в рулет і дайте трохи постояти. Потім знову розкачайте і повторіть процедуру ще два рази.
- Викладіть великий пласт тіста на змащений лист. Розподіліть на нього начинку, накрийте другим пластом і защипайте пиріг знизу вгору. Зверху змастіть вершковим маслом.
- Зробіть в багатошаровій проколи і випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці 30 хвилин. Потім змастіть його збитим яйцем і випікайте ще 30 хвилин при 170 градусах.
Традиційно в приготуванні смачного пирога використовується баранина, але яловичина або телятина підійдуть нітрохи не гірше. Справжній цкан повинен бути великим, щоб вистачило на всю сім’ю. Також в якості начинки кладуть суміш картоплі з капустою або просто картопля з цибулею. Пружне тісто має м’яку вершкову ноту, а самому пирога приписують виняткову ароматність.